用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家有冇聽過十幾二十幾志願仍可派到Band 1 schools? ...
樓主: 馬媽媽
go

大家有冇聽過十幾二十幾志願仍可派到Band 1 schools? [複製鏈接]

未必無可能, 但都要睇邊區同抽獎冧巴
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆 e12340 的帖子

Which 志願? And which district?

grace_xian 發表於 14-5-7 09:20
未必無可能, 但都要睇邊區同抽獎冧巴
中西區?灣仔?

北區男仔, 11志願入咗大埔沐恩

馬媽媽 發表於 14-5-7 10:13
回覆 e12340 的帖子

Which 志願? And which district?
無論冧巴有幾少,在大多數地區,都不太可能發生,我認為從6或7(如果是保守的家長/學生,可能需要更前),開始要放B1C學校。否則隨時跌落B2的學校。

引用:Quote:grace_xian+發表於+14-5-7+09:20+未

原帖由 王家爸爸 於 14-05-07 發表
中西區?灣仔?
觀塘女仔本區+他區有23間英中揀,深水埗女仔都有20間英中揀,如果個個識執雞,鬥到23志願先入到英中都唔出奇。

organicfans  事實如此, 不過好多人一知半解, 包括老師, 夾硬要B1頭生, 第2志願填B2學校, 哎 ......  發表於 14-5-13 09:21
grace_xian  原來如此  發表於 14-5-8 10:03
abcd0001  果然是 "老馬識途" ! 這才是填表的重点。  第3, 4 志願便放棄!有点可惜。  發表於 14-5-7 11:54
王家爸爸  明白   發表於 14-5-7 10:39

goodboy1 發表於 14-4-29 16:36
未。到第6至7間已經要考慮B2...
好似保守左少少。但在大部分B1位少的地區,可能這是合理和比較安全的策略。

其實問題得一個 :

究竟最後去到抽獎的 : 是位多? 定仔多?

因無實數,幾分假設、幾分天意、幾分人品是少不了。

不過 b1 生,有家長在其也 post 也点出了重点  "老師說:反正派到去第五志願後,你們也會去叩門"  

除非早肯定區內,仔比位多!而且 b2 也可接受,否則不宜太早投降。

不要為他人作嫁衣!

王家爸爸    發表於 14-5-7 16:45

回覆:大家有冇聽過十幾二十幾志願仍可派到Band 1 schools

當有十幾廿間B1,而大多數人都只係排三至五間B1,即表示有漏網之魚嘅機會率極高,所以排晒十幾二十間B1至係聰明選擇!

我知大家擔心嘅只係萬一全部B1都冇晒位,你原本打算排第三第五或者第十嘅B2A,去到派25志願時仲有冇位?其實呢個風險極低極低,首先到你嘅第25志願派位時,所有B2生都未開始派,B2A點會冇位剩呢?除非係本来就搞錯,2A已升LE變咗B1,又或者係一向全收B1生,而成績只係B2!但只要放多一兩間B2A喺後尾,就萬無一失喇!

johnnywalker  無錯,但最大前提係,b1位要肯定多過b1生先可以咁做,呢點超級重要  發表於 14-5-8 22:22
王家爸爸  有D道理   發表於 14-5-7 16:44

回覆 Band5 的帖子

但有時好的Band 2 不在本區, 而在他區!! 位很少!! 博得太盡, 可能"吉"都無
各自考慮

引用:回覆+Band5+的帖子 但有時好的Band+2+不在

原帖由 馬媽媽 於 14-05-07 發表
回覆 Band5 的帖子

但有時好的Band 2 不在本區, 而在他區!! 位很少!! 博得太盡, 可能"吉"都無
係呀!自己要考慮自己嘅情況!

填十幾間B1果啲,就最希望其他人第三至五志願就填B2,咁佢就唔驚唔夠B1位,幾乎肯定入到B1勒!

Yanamami  我當年就喺排曬1X間band1先,只填了20間已經再填唔落手。可能喺自殺式?但好彩自行已收左。。。  發表於 14-5-7 20:34

Band5 發表於 14-5-7 15:55
當有十幾廿間B1,而大多數人都只係排三至五間B1,即表示有漏網之魚嘅機會率極高,所以排晒十幾二十間B1至係 ...
johnnywalker  無錯,但最大前提係,b1位要肯定多過b1生先可以咁做,呢點超級重要  [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 昨天 22:22=========================
我覺得唔夠位反而更多人保守,集中揀三四間多位嘅B1然後立即揀B2,學校亦唔容許你太進取!但十幾間B1點有可能人人平均分配?結杲就係少位嘅他區Bl校無人間津,大大增加執雞機會!

而大前提係要放多一兩間可接受嘅B2校在最尾,以確保唔跌得太遠!

呢個係零和遊戲,當人家保守嘅時候,就係自己進取嘅機會!到了有一日大部分人都採用呢個策略時,就耍進一步小心計算了!

上年東區B1位多過學生,所以跟從這裡專家的意見,堪晒所有B1學校,再多3間B2頭包底就收工,老師對我的堪法很不滿意,但我回答佢一切我自己負責,她就無再出聲,其實B1位多過學生的區域,是會有可能入到排十幾的B1學校

回覆 amosngng 的帖子

可否分享派了第幾志願?

引用:Quote:Band5+發表於+14-5-9+14:03+johnnywa

原帖由 johnnywalker 於 14-05-12 發表
如果唔夠位而覺得d人保守就去搏,唔緊要,搏輸左唔好怨就得。九龍城咪多人鬥搏囉,結果好多人瓜左。

呢d ...
請問有冇例子攞出嚟研究下?

khmama 發表於 14-5-7 10:37
觀塘女仔本區+他區有23間英中揀,深水埗女仔都有20間英中揀,如果個個識執雞,鬥到23志願先入到英中都唔出 ...
我囝下年先升中,想請教九龍城區男仔,如果B1成績,第幾位開始先排B2。九龍城區英中多,但好多都是要排頭3先有機。請指教。

派位呢家野,不論中學也好,小學也好,就好似「個人財產」一樣,就算係
第一身經歷,當中都尚且有水份,更何況係聽「阿邊個邊個講」的情況?以
每次轉述失真百份之十計,轉得幾次都已經唔係果回事囉!

CALVEN    發表於 14-5-12 18:29
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:khmama+發表於+14-5-12+13:49+請問有

原帖由 johnnywalker 於 14-05-12 發表
係我女女幼稚園同學,佢話有幾個同學都派左跨區,我唔好意思問得太多。
...
點解覺得係過於進取嘅問題?

有冇下面問題嘅答案?

B1生?派咗去係跨區嘅B1定B2?第幾志願?第一間B2放第幾志願?最後派咗去第幾間B2學校?

‹ 上一主題|下一主題