用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學什麼樂器有助升中學?
樓主: dogmonkey
go

學什麼樂器有助升中學?

引用:Quote:原帖由+fionakong2008+於+14-04-29+

原帖由 786 於 14-04-29 發表
二胡在中樂裡不算冷門,幾多人學,那孩子應該奏得很出眾。
係,當年小六都已經好出色,攞好多獎

王國會長

austism 發表於 14-4-29 19:58
朋友個仔band1小學,只考全級30/180,有冷門弦樂8級加piano 8級,校際音樂節有3個個人獎,自行選了某男校,有叫interview ,入左。

相反,同級小學同學,考全級1x, 一齊報同一間男校,連interview 都冇。

也不奇怪, 1x 同 30名可能只係差幾分. 所以中學或會以其他方面考慮.

ha8mo 發表於 14-4-29 21:50
學你千金咪仲好只需買鞋錢,遠比管弦樂器便宜

我初頭都以為係, 以為買對釘鞋就得, 點知原來`我女唔係, 平均三幾個月換一對釘鞋(損耗快), 上年至今買咗四對釘鞋(其中一對係衰女包整唔見),黎緊又話要買對NIXX釘鞋(都唔知去邊度買),  加上要買有牌子跑鞋(換咗三對), 仲有平時操練的TIGHT褲、跑褲、風褸、長褲, 對我地單親家庭黎講, 都會做成一定壓力。

ha8mo 發表於 14-4-30 00:23
當然啦,你冇聽過,強國的體校,係預左一個月就會著爛一對鞋架

我就係無咩呢方面認識, 諗住應該佢最平, 求其著校服去練咪得囉, 點知佢呢個年紀, 原來都會有比較, 我又唔忍心佢唔開心, 所以已經係買啲最普通GE牌子比佢囉。 仲有, 人地啲媽咪好叻, 小四五已經入隊, 我地傻下傻下小六先入

回覆:學什麼樂器有助升中學?

回覆:fionakong2008 的帖子

引用:請問如果學敲擊樂,+是否也有"優勢"?+個人樂

依家先開始學嚟報學校,是否遲了點

引用:依家先開始學嚟報學校,是否遲了點

原帖由 bbfish1992 於 14-04-30 發表
依家先開始學嚟報學校,是否遲了點
係,除非好有天份,五年級已經係收成期

引用:長笛,小、大提琴,低音大提琴都十分有用,

原帖由 CYPK 於 14-04-29 發表
長笛,小、大提琴,低音大提琴都十分有用,不過要高一些級別(grade),最好有演奏級,舊年xx曼收了一個跨區 ...
小六已經考左演奏級

CYPK  星期五六都在學校訓練習,不是常人能做到,五年級下學期考到的,你可能估到是那一小學了  發表於 14-5-1 01:08

回覆 bb_2001 的帖子

if your girl or boy loves learning playing music instruments, I hope when he or she grows up, they love to go to classical music concerts with their parents.

watch Nathan milstien, issac stern, meneuheim, mutter, kwung wah chung's videos.

引用:Quote:原帖由+sonkhl+於+14-04-29+發表回覆

原帖由 fionakong2008 於 14-04-29 發表
醒目仔,佢知道簡咗第日就大件事
我都咁話

fionakong2008 發表於 14-4-30 00:06
我初頭都以為係, 以為買對釘鞋就得, 點知原來`我女唔係, 平均三幾個月換一對釘鞋(損耗快), 上年至今買咗四 ...
好奇一問...d釘鞋咁快散?

醒目開學勳章 王國長老

fionakong2008 發表於 14-4-29 19:54
咁加油呀,我女個男同學係拉二胡入la沙㗎,最近睇佢表演型仔到爆

我舊老闆個仔跟辛XX學二胡, 讀神校, 校長同我舊老闆講, 中樂無用, 不如轉學小提琴啦 (爸爸以前讀書時係學校樂團首席小提琴手)

Cello093  有冇用要按不同時空而定,當人人都學小提琴,你懂二胡就是奇貨可居。  發表於 14-4-30 17:38

引用:Quote:fionakong2008+發表於+14-4-30+00:06

原帖由 goodboy1 於 14-04-30 發表
照計釘鞋很耐用, 很多時釘爛, 鞋未爛的 !
釘我已經成曰換,當然我女著鞋本身係有問題嘅(返學鞋兩三個月一對,因為差唔多曰曰操體能),但釘鞋好多時買緊啲,但越著越鬆走晒樣又唔敢比佢著,到比賽又想買對好啲嘅比佢!

學什麼樂器有助升中學?
釘鞋???

引用:學什麼樂器有助升中學?釘鞋???

原帖由 jandtfamily 於 14-04-30 發表
學什麼樂器有助升中學?
釘鞋???
唔好意思,樓主