用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學什麼樂器有助升中學?
樓主: dogmonkey
go

學什麼樂器有助升中學? [複製鏈接]

引用:請問如果學敲擊樂,+是否也有"優勢"?+個人樂

原帖由 dogmonkey 於 14-04-29 發表
請問如果學敲擊樂, 是否也有"優勢"? 個人樂器如鋼琴可能考了atcl都冇用, 唔通為了有助升學而學樂團最冷門的 ...
在香港,學樂器多是母親㨂、或學校assign,而不是小朋友的意願

回覆 786 的帖子

非常同意,我试过带仔(升小学前)去乐器店,叫佢睇下掂下喜欢边样,结果佢真係样样睇下掂下,跟住走出门口.

引用:Quote:原帖由+sonkhl+於+14-04-29+發表回覆

原帖由 786 於 14-04-29 發表
巴松不算神級。入門2-3萬,其實鋼琴還不是一樣價錢?但鋼琴咁多人學?只不過,好多人覺得萬幾2萬一支野同一 ...
巴松管要不停換size嗎?

引用:回覆+786+的帖子 非常同意,我试过带仔(升

原帖由 sonkhl 於 14-04-29 發表
回覆 786 的帖子

非常同意,我试过带仔(升小学前)去乐器店,叫佢睇下掂下喜欢边样,结果佢真係样样睇下掂下, ...
那很好。你可以省錢,他可以專心其他他喜歡的事。少一件母子/母女樂器練習拉扯申訴。

引用:回覆+786+的帖子 非常同意,我试过带仔(升

回覆 786 的帖子

非常同意,我试过带仔(升小学前)去乐器店,叫佢睇下掂下喜欢边样,结果佢真係样样睇下掂下, ...
醒目仔,佢知道簡咗第日就大件事

回覆 fionakong2008 的帖子

Sorry,佢已被强迫选了中乐,强迫到由不喜欢彈到而家唔叫,自己都喜欢彈.所以不同孩子,有不同性格.我个仔要迫下才可發揮.

引用:回覆+fionakong2008+的帖子 Sorry,佢已被

回覆 fionakong2008 的帖子

Sorry,佢已被强迫选了中乐,强迫到由不喜欢彈到而家唔叫,自己都喜欢彈.所以不同 ...
咁加油呀,我女個男同學係拉二胡入la沙㗎,最近睇佢表演型仔到爆

回覆:學什麼樂器有助升中學?

朋友個仔band1小學,只考全級30/180,有冷門弦樂8級加piano 8級,校際音樂節有3個個人獎,自行選了某男校,有叫interview ,入左。

相反,同級小學同學,考全級1x, 一齊報同一間男校,連interview 都冇。

朋友得出既結論係,成績一定係最重要,一定要band 1成績,有樂器,有更多選擇,但級數要返咁上下,最少6級以上,最好考學校1時已經八級。我朋友話piano 唔計的,叫我d仔女唔好學

詩班有幫助,因為校際音樂節参加比賽,我細仔小學是詩班成員,亦曾在校際比賽詩班勝出,中學亦著重詩班,跟著便入選。小朋友將參加中學的詩班交留團暑假到外國。

學校亦留位置給成績稍遜,但體育特出的學生。

penpen  係詩班唔係詩歌班??  發表於 14-4-29 21:25

回覆:dogmonkey 的帖子

上到中學,基本上就是考慮成績。體藝音樂,其實成績好的大多有一技旁身,又何必考慮?

有舊同事個仔憑冷門中樂,入咗九龍區某神級男校。

引用:Quote:原帖由+786+於+14-04-29+發表巴松不

原帖由 Horsebbj 於 14-04-29 發表
巴松管要不停換size嗎?
不用。其實,好懷疑小提琴有大細size係迎合香港巿場,以前邊有架?!

引用:Quote:原帖由+sonkhl+於+14-04-29+發表回覆

原帖由 fionakong2008 於 14-04-29 發表
咁加油呀,我女個男同學係拉二胡入la沙㗎,最近睇佢表演型仔到爆
二胡在中樂裡不算冷門,幾多人學,那孩子應該奏得很出眾。

引用:朋友個仔band1小學,只考全級30/180,有冷

原帖由 austism 於 14-04-29 發表
朋友個仔band1小學,只考全級30/180,有冷門弦樂8級加piano 8級,校際音樂節有3個個人獎,自行選了某男校, ...
冷門弦樂得viola和double bass

回覆:786 的帖子

我聽聞初學的要幾萬, 之後要再換高級的, 價錢去到十幾萬, 所以唔會多人學, 因為實在太貴。

引用:我聽聞初學的要幾萬,+之後要再換高級的,+

原帖由 Horsebbj 於 14-04-29 發表
我聽聞初學的要幾萬, 之後要再換高級的, 價錢去到十幾萬, 所以唔會多人學, 因為實在太貴。

...
鋼琴其實一樣,初級2-3萬,八級換琴成十萬以上。

引用:Quote:原帖由+Horsebbj+於+14-04-29+發表巴

原帖由 786 於 14-04-29 發表
不用。其實,好懷疑小提琴有大細size係迎合香港巿場,以前邊有架?!
因為小朋友早了開始學樂器, 所以有更細的尺碼出現, 跟市場需求調節。

‹ 上一主題|下一主題