用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 明慧國際幼稚園(太子分校) 我暫時對太子明慧pn感覺良好喎
go

我暫時對太子明慧pn感覺良好喎 [複製鏈接]

方享下。
我小朋友二月中插左班讀下午IPm,九月重讀am pn。同佢插班,希望獨生女學好d紀律,習慣群體生活,好過喺屋企做小霸王,蝦公公。而上開playgroup個老師話女女有d speech delay,健康院要2歳半再評估,無計,先生不是本地人,講英文,公公喺main carer,講廣東話,所以都明瞭女女會speech delay。

一開學,已寫手冊同老師講佢有d speech delay同可能有食物敏感,老師好主動call我了解。上學頭一星期,老師已留意小女飲水的問題,好細心。上學一個月內,改變坐車不行坐的習慣,感謝天,我們用6個月的時間都改不了;亦開始肯飲水,可能見其他小朋友飲,小女跟著飲;老師話佢肯開口講一、兩隻字,而家返左學兩個月,講多十隻單字,我已感安慰。直到放假前,老師又話佢無端端咬玩具,又咬校服,老師又主動安排小女坐近老師。

所以我暫時都好滿意pn!

講開又講,我係lee度的新手,起初重溫舊文,想知道大家眼中的名幼,再決定自己的選擇。亦少有的post文評論hkps的interview,卻換來惡意的批評.....其實家長們需要這樣嗎?不過慢慢發覺EK,如一般網絡世界一樣,不可盡信,亦知道lee度亦有不少人,因不同原因不喜歡明慧。Anyway,至少暫時小女非常喜歡明慧,非常喜歡上學,日曰在家背書包,迫我讀字給她聽。

1    0    0    0

引用:方享下。我小朋友二月中插左班讀下午IPm,

回覆:我暫時對太子明慧pn感覺良好喎

thank you for sharing!
我囝囝都將會讀am pn。初時爬文見到好多批評,但係又有不少真正用家話小朋友讀得好開心呀!間間幼稚園都有好有唔好,最緊要係自己感覺如何  

回覆:ivorymel 的帖子

我囝囝今年都讀明慧am PN,希望佢讀得開心啦

jannychan 發表於 14-4-29 07:41
你小明友幾大?
12年1月

ivorymel 發表於 14-4-29 07:49
thank you for sharing!
我囝囝都將會讀am pn。初時爬文見到好多批評,但係又有不少真正用家話小朋友讀得 ...
無錯,最緊要小朋友都感覺良好!試過有日接放學,出左大門口,行到街口時,扯我返轉頭,要入返學校唔肯走!
所以會繼續讀左先,年尾再諗報K1事。

引用:Quote:ivorymel+發表於+14-4-29+07:49+than

原帖由 fillaHK 於 14-04-30 發表
無錯,最緊要小朋友都感覺良好!試過有日接放學,出左大門口,行到街口時,扯我返轉頭,要入返學校唔肯走! ...
哈哈哈!要返入學校好可愛呀!老師知道實好開心

引用:Quote:jannychan+發表於+14-4-29+07:41+你

jannychan 發表於 14-4-30 10:40
可以甘樣插班? 因12年1月,照道理應該今年8月才讀pn
無問題呀。
教育局規定滿2歲便可申請入讀幼兒園或幼兒中心。12年1月出世,今年2月插班pn,完全ok呀!好多學校都可以插班,我家附近的就至少有greenfield、奧基、新校sophia。

而入讀幼稚園就要滿2歲8個月。

引用:Quote:jannychan+發表於+14-4-30+10:40+可

我個仔都係讀緊Ipm 0架, 應該同你囡囡係同班同學 , 阿仔番學都好開心, 0係屋企成日話好中意老師, 好中意同學, 佢連幫佢換片0既姨姨都成日提住, 我諗佢地真係好開心!

jannychan 發表於 14-5-1 15:05
奧基企邊到?另你覺得新校sophina點呢?
Oasis 係歌和老街
Sophie.....上過playgroup...師生比例一流.....有heart....環境好得.....不過太新....無膽試

jonathanwan 發表於 14-5-3 01:09
我個仔都係讀緊Ipm 0架, 應該同你囡囡係同班同學  , 阿仔番學都好開心, 0係屋企成日話好中意老師,  ...
Hello! 想問你仔仔9月重讀pn定升K1?
我個女有d speech delay,而家講小小單字咋,未識講句子,所以言語表達唔到有幾中意。不過知道佢放學要同所有路過啲staff byebye,就知佢唔捨得走。仲有之前派d 學校生活照,女女成日睇,有d photo同同學仔d互動都幾好笑。

不過請問9月小朋友入學的家長,幾時會有家長會?我個女因插班,所以學校無安排簡介會或家長會。但9月重讀pn,我想出席簡介會或家長會,了解學校多d及認識其他家長方便溝通。麻煩有消息請通知我,十萬個thank you!

回覆:fillaHK 的帖子

放心 我仔返學喊左四個月 老師日日又抱又呵甘教佢 現在不知幾鍾意返學 明慧老師好有耐性

引用:不過請問9月小朋友入學的家長,幾時會有家

原帖由 fillaHK 於 14-05-05 發表
不過請問9月小朋友入學的家長,幾時會有家長會?我個女因插班,所以學校無安排簡介會或家長會。但9月重讀pn ...
16/8 @9-10am 有家長會。註冊嗰陣叫我哋即刻填回條confirm 出席。你同學校講啦~

回覆:ivorymel 的帖子

有冇人收到電話由pm轉到am?

引用:有冇人收到電話由pm轉到am? +

原帖由 miffyc31 於 14-05-13 發表
有冇人收到電話由pm轉到am?
昨天收到pm轉am電話

引用:Quote:原帖由+miffyc31+於+14-05-13+發表有

原帖由 fbbn 於 14-05-14 發表
昨天收到pm轉am電話
我都收到啦

引用:Quote:原帖由+fbbn+於+14-05-14+發表昨天收

原帖由 miffyc31 於 14-05-14 發表
我都收到啦
恭喜兩位!

‹ 上一主題|下一主題