用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你地會幫小朋友報模擬面試嗎??
go

你地會幫小朋友報模擬面試嗎?? [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆 hollymama1124 的帖子

從我孩子的經驗,我覺得模擬面試是有其好處的,可以比小朋友心理準備,知道面試大概流程,應該和不應該做的事等,對於內向和需要較多心理準備的小朋友尤佳。我還記得有一次我看我孩子進行模擬面試,佢不停搖腳,說話又蚊子咁細聲,我就知道之後要多提醒佢呢D地方。不過我想是需要小心選擇吧。我不需要報外面的班,幼稚園提供20次模擬面試。

我一直不知道小朋友面對父母與面試老師的表現可以落差那麼大。我只是面試前1個月才知道要K2開始讀,只好在一個月前進行了密集式面試訓練,了解其弱點,盡量加以改正。有參加模擬面試及其後的面試訓練。收了小朋友後也報了1年的講故事班。

hoihoima 發表於 14-4-29 13:10
回覆 hollymama1124 的帖子

從我孩子的經驗,我覺得模擬面試是有其好處的,可以比小朋友心理準備,知道面 ...

你覺得有需要上晒20堂面試班嗎? 我個女今個星期開始上了. 有同學家長講, 有些小朋友好抗拒唔肯返.

回覆 tantanmama 的帖子

上上下好可能會同真正面試撞時間,有時孩子又生病等,所以可能都上唔20堂呢。我又無聽聞小朋友抗拒。如果番自己學校都抗拒,點去陌生的小學參加真正的面試?

hoihoima 發表於 14-4-29 14:35

上上下好可能會同真正面試撞時間,有時孩子又生病等,所以可能都上唔晒20堂呢。我 ...

我女同學的亞哥今年K3, 有同學舊年上啓迪班時話好悶唔肯返, 上咗唔夠10堂就冇再上了. 校長話optional, 家長可選擇返唔返. 我就打算返晒的, 只怕intervew撞得多返唔到.

如果小朋友連上啓迪班都不願配合就真是無計了,希望他/她有抽獎運吧。
‹ 上一主題|下一主題