用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 朋友的女兒中五了~~
go

朋友的女兒中五了~~

有點奇怪, 那有小朋友不想將來, 是父母沒和她細談, 還是她自己不敢想將來?

我大仔中四, 在校內, 老師和同學之間已不斷討論大學的收生要求, 沒理由全答不知道. 她的答案有點賭氣...

倒不用探探她口風, 去了解一些她父母還未知的感覺. 可能她其實是知道的...

回覆 bb_2001 的帖子

1.perhaps, his/her parents have no interest in discussing what he or she could do after form 6.

2. perhaps, his or her school has no culture advising their students how to pursue a degree course. perhaps, pursuing a degree course is "rare" in his / her school. hence, the word "university" is out of their mind.

3.perhaps, he or she does not know what she /he is doing in form 5/6.

或者想入大学果个係佢父母,唔係佢自己,否則唔会F5先求助,仲係佢媽揾你幫手而唔係佢自己。

回覆:朋友的女兒中五了~~

引用:其實我都想知果d細細個就好有理想既人,係

醒目開學勳章

我女中四,我有問佢將來大學想讀邊科,佢都是答我不知道,反問我讀邊科好,講真佢地未接觸過社會,除左d特別出名行業,醫生,護士,會計,建築師,佢地有幾了解先得

我仔被中三開始做數已經唔合格,為左出年考dse 今年中五先開始私補數學,算佢肯下苦功中五既數已經穩定取得好成績,但係始終數抵唔好,會出現中三四既數唔識做,正正因為數唔好,佢選修既化學都有所影響。

佢當時選修科係佢自己簡,無諗過任何出路,生物化學,佢鍾意生物感興趣於化學,但學科選擇真係唔可以話鍾意同興趣就修讀。

學生未會諗到第時出路想做咩,佢補習老師係理科高材生,但入大學選修既竟然係文科新聞系,同我仔講中學所修既未必會係大學所選,到果時你自己就知道咩野科啱自己。

我仔唔係成績好,讀大學我唔敢想,亦都唔多提讀唔到大學會點點,衹要求能夠有基本合格就可以。
返而佢上年做暑期工,有好多得著,辛勞,壓力,人際溝通,遇難解決。佢卒之知道我做常哦既目的,講太多佢唔明,到出黎做野就知道呢句說話,所以話情願讀書都唔想咁快出黎做野。