用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問入住澳洲寄宿中學注意事項
樓主: rap
go

請問入住澳洲寄宿中學注意事項 [複製鏈接]

引用:回覆+stellaygf2996+的帖子 Stellaygf2996

原帖由 chmama327 於 14-09-06 發表
回覆 stellaygf2996 的帖子

Stellaygf2996. 我兒子在Brisbane以外叫Warwick的小鎮,要搭2小時coach才到。 ...
daisy hill 距離市中心二十分鐘,我女兒下年才去,怕沒宿舍所以早一年申請,下年讀year ten 預備班。

chmama327 發表於 14-8-19 09:22

係呀,雖然佢地既衫有洗衣袋裝著,但學校都要所有衣物附上姓名。基本上我用寫 ...
阿仔前日返左香港term break兩星期。佢第一次自己搭飛機, 因之前幫佢申請左UM, 所以都放心。阿仔喺澳洲讀得開心, 分享左好多學校生活和趣事, 較以前開朗,真的要感恩。

回覆 chmama327 的帖子

咁快放term break.我個仔下星期五才放。恭喜你一切順利。

回覆 chmama327 的帖子

我兒子也是19/9 term break 回來了!兒子6/10 又回 Brisbane 開學了!兒子也是從上車一路開心的分享學校的事情到下車!做父母的終於可以放心了!好好珍惜短短的假期,各位 ^_^
Happy holiday !

回覆:請問入住澳洲寄宿中學注意事項

想請問大家,中學多活動嗎?學校有沒安排樂器班,或星期六去參觀其他地方?

我兒子今天說Brisbane 鐵路全封了,大家要叫孩子不要周圍去,安全些。猜不到澳洲都有這種事

引用:Quote:chmama327+發表於+14-8-19+09:22+回

原帖由 chmama327 於 14-09-21 發表
阿仔前日返左香港term break兩星期。佢第一次自己搭飛機, 因之前幫佢申請左UM, 所以都放心。阿仔喺澳洲讀得 ...
申請UM ,是什麼意思?

兒子試過有公眾假期時,House master 怕住宿生無聊,用了學校校車載他們去黃金海岸玩了一天!平常星期六、日,多運動比賽。至於,學樂器要另外給學費的!低、中年級,活動較多,到了11、12 年級,因為要考大學了,所以focus 在學菐上的時間較多

stellaygf2996 發表於 14-9-21 21:57
我兒子今天說Brisbane 鐵路全封了,大家要叫孩子不要周圍去,安全些。猜不到澳洲都有這種事

...

Sometimes, there would be some stations closure, especially over night for construction and repairing.

UM即是unaccompanied minor , 因阿仔未夠16歳,可以申請,這樣check in 後航空公司職員會帶佢過移民局上機等,返到香港又會要你簽收,父母就會放心好多

引用:Quote:stellaygf2996+發表於+14-9-21+21:57

原帖由 elmkc 於 14-09-22 發表
Sometimes, there would be some stations closure, especially over night for construction and repairi ...
原來如此,因早幾天新聞說那邊怕有恐襲,火車站垃圾桶都收起,所以令人聯想了。

澳元跌破$6.9 了 !$6.8xx ,可買入啦!好開心

回覆 smartyou 的帖子

係呀,買定黎交學費宿費!

smartyou  係吖!希望大家都入在最低點 :mo   發表於 14-9-22 20:52

回覆 rap 的帖子

rap, 多謝!你囝囝是否已經揾左term break home stay?

看到今天晚上的新聞⋯心好痛,我中學時代有 六四,永遠不能痊癒的傷囗!
怎知....香港也有這麼一天!做母親的誰捨得子女離開自己的懷抱(留學),但起碼,他們的思想還𣎴至於被限制或打壓

十年前,$3.9

強美元,大約2004年之後美元轉弱,

十年了,美元又開始轉強。

差不多6個月,今晚终可見面,開心之情,非筆墨可形容。我想其它家長,你們的仔仔,女女也陸績回來慶祝聖誕及新年。祝大家Merry Christmas &Happy New Year!!!!!

Sydney 基本上咩都有得賣,唔清楚其他地方,價錢就可能上網check 下。

如果係男仔,試下放手俾佢試下。

讀high school時候,最唔慣就係覺得當地同學比較幼稚,原因係比較香港嘅中學生,佢地出街嘅機會係好小,原因係無車基本上度度都去唔到,好大個都仲要跟屋企人出去。放咗學好快就要返屋企,原因係無車撘,同埋生活確實相對樸素。

‹ 上一主題|下一主題