用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問入住澳洲寄宿中學注意事項
樓主: rap
go

請問入住澳洲寄宿中學注意事項 [複製鏈接]

回覆 chmama327 的帖子

我在鵬記訂label一tel:27203672楊生但質料麻麻,而且得
一款選擇。
我自己人手釘上。
你校岀了2015term date未?

咁又要幫他影靚仔相啊!

回覆 rap 的帖子

Thank you Rap! 佢學校未出2015term dates 呀。佢今年9月20日完term3, 放兩星期,我會俾佢返香港。10月8日再start term 4 至12月6日完,放暑假至估計1月尾,到時有大概兩個月在港。我囝在The Scots PGC College, 學生人數400多人,co-education, year 7得一班, 大概20人,希望對囝的照顧較好。佢依家在港讀form one, 原本Scots睇過佢香港d試卷俾佢插year 8 term 3, 但我和校長擔心他一方面要適應新環境,又跳左半年year 8, 怕佢難適應,所以都係由year 7起步。一陣趁Sogo減價,去睇下d喼先

Term 3完了我兒不安排回港,住2星期接待家庭,等他接觸下另類生活。他要10/12才回港,你就好啦3個冃又可以見番囝囝。吾駛等咁耐。
你是不是搭澳航?有冇申請學生咭?我申請左但仍未出到。
我兒预備帶2個29吋喼,啱啱好裝哂要帶嘅嘢。

其實呢半年插班,我都是希望佢早D適應新環境,學業方面順其自然,因大部份他都學過。希望他出年専心迎接Y9。他說唯—擔心是要從頭學德語或日語。因他現在學校教法語,外語科一切從零開始,沒有優勢。

回覆 rap 的帖子

我都係搭澳航,申請左學生優悪可以40kg, 因我同老公都會陪他過去開學,吾知3個29时夠吾夠?我囝依家在校都是讀法文,過到去讀Indonesia, 我會同學校傾睇下可不可以轉讀普通話。你囝囝都好肯嘗試,肯在term break 住寄住家庭,好叻,相信佢讀德文或日文都可以應付到。

回覆 rap 的帖子

我Agent話term break 時要執晒宿舍既物品,一係放在筴,一係紅白藍袋,寫晒名然後所有boarders既野鎖在學校某房間內,我估方便佢地每完一個term清潔同埋關関宿舍。我只會留低一大一細筴俾阿囝,所以會帶d紅白藍大袋,你睇下有冇需要。

非常多谢你提醒要带红白藍袋。真的遺忘了!!!忘記要騰空—個喼,方便他來回香港用。感謝chmama327!!!!
下午要到深水涉買澳洲换萬能插。

回覆 rap 的帖子

學校回覆暫時不用帶証件相,不過我都會帶一些去以備不時之需。另外,風筒可以帶(雖然果邊d學生吾興用)。

去澳洲讀寄宿中學是否比去英國平?澳洲寄宿中學質數如何?

咁我都係带定一D相穩陣D。風筒就吾帶,等他大過D先諗。

回覆 Karenauyeun 的帖子

學费普遍都應該平D,浄係率方面都相差很遠。不過實際上不相差太多尤其在大省。質素真的很難比較好吾好,真的個人喜好。

我地捒澳洲的原因是:Traveling time 較短,
時差不多,
天氣較多時間明朗,
機票費較平,
安排可以flexible

不過最緊要係適合自己仔女需要。
學費及宿費方面,有些出名的學校都要aud50k+ per year
質素方面好難一概而論,所以都要睇多d問多d
若之前能參觀學校及試堂更好。

绝對同意!!!!

多謝你哋的寶貴意見!請問有邊間agent? 或者邊度可以睇到澳洲寄宿學校的資料?

其實我覺得大agent,小agent公司都差不多。只要你去多幾間agent,問一問攞D资料,你就發覺差吾多,好視乎當天招呼你的agent用吾用心解答你想知問題。你不坊去多幾間公司揾料,又不用收費。參加他們的講座。不需要即時答覆。儲夠料才决擇。其次每年都有比較大型的澳洲寄宿中學展覽,去多D即場問學校代表,了解各省中學的特点,不需要agent也可即埸問凊楚,多留意免費報纸及地下铁廣告,不時都有展覧。

回覆 rap 的帖子

rap, 今日上Qantas攞左3張student connect cards (因我同老公一齊陪阿仔過去),佢話每張都可以40Kg, 但我吾記得問佢係咪一個人多過一件寄倉都得,請問你知吾知?

你出左qantas student card,我還未有消息,我記得申請時問過這個問題。如沒记錯應每人40kg,可以多件行李。不過,到我攞咭時,我會再問凊楚,再通知你。

今天是小兒在香港最後一天上課,他班主任還替他辦了一個小型farewell party,他本來以為沒有放不下,他有心理預備不傷感迎接…,直至有位女同學哭起上來,帶動全班依依不捨情感,此刻他真感到離別
的傷感!!很久才能平伏。回家跟我分享
仍在激動,他話自已估不到。原本我已接受跟他分開一段時間。此刻我的心情七上八落,不知点算好……

回覆 rap 的帖子

我的 兒子依家係Melbourne讀第八班,在一月中我和他赴澳開學,在返學最後一天喊得好利害呢?!
‹ 上一主題|下一主題