用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 在挫敗中繼續練小提琴
樓主: 小佳
go

在挫敗中繼續練小提琴 [複製鏈接]

不再管囝囝練琴的原因:一、我教他的,去到老師那裏很多時都錯。於是不敢再亂說話了。二、囝囝進入反叛期,抗拒我的"指導"啦!

以前我夾住他一齊練琴,進度可以好快。但現在學的深了好多,又自己練,進度慢下來。

你趁囝囝仍然受教,幫扶他,學習過程會順利些。

另外,視乎老師和你的關係,可考慮和老師溝通一下。

我大囝曾經被他的鋼琴老師罵他彈得好差,罵到囝囝哭。當時我覺得大囝好寃枉,明明在家已努力練琴,來到還要被罵。我於是找機會話俾老師知,其實囝囝無偷懶,亦唔係無心機學,只係能力不夠。另一方面亦話俾老師知自從囝囝跟她學琴,已進步咗好多,亦好喜歡彈琴。有時亦會將囝囝練琴上遇到的問題向她請教,一來讓她知道囝囝有練,但效果不理想;二來看看老師有甚麼好方法。過了幾個月,老師接受和相信大囝,無再責罵他。

小佳  真可以從你大仔的經歷中學到也.  謝謝你的分享.   我仔的空間係差,  其實算係用功聽教,  可能向你所說, 要和老師構通多些,  發表於 14-4-29 13:50
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 14-4-29 12:44
不再管囝囝練琴的原因:一、我教他的,去到老師那裏很多時都錯。於是不敢再亂說話了。二、囝囝進入反叛期, ...
我仔又係, 好多時老師教既野, 佢就唔練, 鐘意練自己野, 我不定期都會同老師溝通下, 等佢知道阿仔係有練琴的.. 學樂器練得少, 老師真係有不被專重既感覺(除左自己都唔係好熟, 拉/彈唔到野出黎)

小佳  同意, 謝謝!  發表於 14-4-29 13:52

Sindy 發表於 14-4-29 13:12
我仔又係, 好多時老師教既野, 佢就唔練, 鐘意練自己野, 我不定期都會同老師溝通下, 等佢知道阿仔係有練琴的 ...
是呀!將心比己,老師花很多心思去教學生,若以為學生不努力或無心機學,真的會有少少傷心。若果囝囝唔盡力,扺佢被老師罵。若果老師嫌囝囝蠢罵他,咁就無謂跟他學了。
我囝囝怕羞,在老師面前一句起兩句止。唯有由媽媽和老師溝通清楚,做"和事佬"。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 14-4-29 13:23
是呀!將心比己,老師花很多心思去教學生,若以為學生不努力或無心機學,真的會有少少傷心。若果囝囝唔盡力 ...
蠢係人生攻擊, 我都接受唔到咁話個仔, 蠢都唔係想架麻... 音統個老師初初成日望住阿仔話癈材... 我仔好嬲, 我同佢講, 人地教完你野, 你又唔練, 浪費左人地一番心機, 我覺得佢講得好啱喎 (第一年阿仔hea果時), 之後有練琴, 咪無咁話佢囉.. 所以真係成正比的

是呀!將心比己,老師花很多心思去教學生,若以為學生不努力或無心機學,真的會有少少傷心。若果囝囝唔盡力 ...
剛已和老師通了電話, 表明仔很用功且喜歡學, 只是能力方面一時不能做到.  有些小小挫折,  他馬上說就是看透個仔重喜歡學, 所以趁機逼下仔, 如果ok, 以後在控制弓速的音及跳音時會較易掌握,  雖然仔而家的情況不是太差, 拉歌一樣好聽, 但再上去, 就知困難.    如果不100%改, 可能拉拉下會再拉錯的姿勢,     不過他要我代他安慰仔.   

家長最大的作用, 是做"和事佬" , lillymarie 說得好!   

小佳 發表於 14-4-29 17:12
剛已和老師通了電話, 表明仔很用功且喜歡學, 只是能力方面一時不能做到.  有些小小挫折,  他馬上說就是看透 ...
其實佢真係講得啱架, 好似我女咁, 學左半年參加校際, 拎左獎, 不過姿勢音準都出問題, 過左兩年, 有個老師幫佢執返好D野, 脫胎換骨, 雖然係拖左D時間, 但拉出黎既野完全唔同, 既然知多左老師為乜, 你就唔駛擔心啦... 個老師真係唔錯的

小佳  這老師目的係對, 但過程中多些鼓勵更好,   我都忘記同佢說這,  比他講講下覺得有道理, 結果忘記..  像你所說, 要他明白, 老師讚一句, 等於家長讚千句.  發表於 14-4-29 20:31

老師有一把年紀,怎樣教學生心中有數。他明白囝囝很努力就夠了。

即使是我囝囝小提琴老師那麼高EQ,也會為我作太多建議感到offended. 音樂人總有少少藝術家脾氣。我撞過板,之後說話都要就住,用問的方式去表達想法。

小佳  是 .  同意.     現在陪小朋友學也,  家長也要學, 跟進, 還要學講也..... 重辛苦.  發表於 14-4-29 21:04

lillymarie 發表於 14-4-29 12:44
不再管囝囝練琴的原因:一、我教他的,去到老師那裏很多時都錯。於是不敢再亂說話了。二、囝囝進入反叛期, ...

同意. 跟老師溝通好重要.
有時用心機時間練鋼琴, 但見老師時都彈得唔好. 老師會以為學生無練琴. 小朋友又唔識表達, 我地家長就要幫下手, 同老師如實報告練習困難同情況.

其實我女近來都有新既問題出現, 弓之前都唔多直, 一直改緊, 近來仲出現"大肚聲", 拉全弓好多時一弓裡面會時慢時快, 好鬼肉酸. 都係要靠拉空弦去解決問題.

我陪練都激到噴血,所以我好明白老師既心情.
如果老師責罵係出於想學生好, 我係好喜歡老師責罵我(同你一樣啦, 用自己方法陪練但有時教錯左.....)同我仔女的.

bebebe12345  錯唔緊要,改得番就好.....當年我錯得更離譜。  發表於 14-4-30 14:10

四隻貓 發表於 14-4-30 13:50
同意. 跟老師溝通好重要.
有時用心機時間練鋼琴, 但見老師時都彈得唔好. 老師會以為學生無練琴. 小朋友又 ...
我懷疑老師同囝囝是差不多性情的人--怕悶,所以他好少叫囝囝練拉空弦。只有屢勸不改後,才用拉空弦作為懲罰。囝囝若做不好,老師的絕招是不讓他過關,要他繼續練。仲會黑哂塊面表現到好失望咁。
我估小朋友的問題是層出不窮。老師曾提出他的解釋,說小朋友每天在長大,骨骼和肌肉不斷變化,所以剛處理好一個問題,又會出現另一個問題。估計是小朋友在學習控制他的身體的過程中,出現一些不平衡。他還安慰我說他其中一個責任就是替學生fix problems.

我囝這期的問題是喜歡在frog以上的位置握弓,開頭在frog, 拉拉下就成隻手移咗上去。仲要整到Frog的弓毛黑哂。

請問大家系咪都會陪小朋友上堂的?以方便系屋企陪她練?

Jane1983 發表於 14-4-30 18:58

我當年陪囝囝上課的目的只是因我想知道小提琴怎樣拉。興趣大過囝囝。
現在囝囝上課,技術野我聽唔明,無以前咁留心了。

Jane1983  I know nothing about violin too   發表於 14-4-30 22:21

lillymarie 發表於 14-4-30 15:33
我懷疑老師同囝囝是差不多性情的人--怕悶,所以他好少叫囝囝練拉空弦。只有屢勸不改後,才用拉空弦作為懲 ...
我仔就是解決了一個問題, 又有另一問題要解決,....... 所以令老師火,  如果個日老師心情不好,  就更火..

Jane1983 發表於 14-4-30 18:58
是的.....從不間斷直至上大學!家中練習時提點老師所說要注意的地方。

Jane1983  犀利!要向你好好學習  發表於 14-5-1 00:15
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

lillymarie 發表於 14-4-30 20:47
我當年陪囝囝上課的目的只是因我想知道小提琴怎樣拉。興趣大過囝囝。
現在囝囝上課,技術野我聽唔 ...
我都係我興趣都好大, 所以陪上堂...

lillymarie 發表於 14-4-30 20:47
現在囝囝上課,技術野我聽唔 ...
我也是,沒有以前留心。老師要求超出我能判斷範圍。自己要求不夠高,難以插手

Sindy 發表於 14-4-30 23:51
我都係我興趣都好大, 所以陪上堂...
我也會陪上堂, 但沒夠班, 未必明或記得, 輔助下,  在家提佢,  儘量同步啦.

小佳 發表於 14-5-1 13:14
我也會陪上堂, 但沒夠班, 未必明或記得, 輔助下,  在家提佢,  儘量同步啦.

...
我仔練完一次都會問我拉成點, 我就好似睇相佬咁呃飯食... 有D走音丫.. 手指有時未做到老師既要求.. 音色可以再好D...

miffymiffy    發表於 14-5-3 12:17
小佳  真有辦法    發表於 14-5-1 15:13
‹ 上一主題|下一主題