用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 在挫敗中繼續練小提琴
go

在挫敗中繼續練小提琴 [複製鏈接]

小兒已於去年考到三級, 成績理想, 校際也拿過獎, 最近在準備秋季考五級, 但小兒有個缺點就是由於初期沒有太多留意弓法, 當拉快歌時一不小心會拉鈄弓,   老師為了令他重視問題, 一定要100%改掉這個毛病,  有時拉拉下, 全堂都拉空弦, 糾正姿勢  每晚他也花半小時拉空弦,  終於有了很大的改善,  但仍沒達到老師的要求,   現覺得很有挫折感,  沒有理由為了拉直弓而放棄時間, 停止不前..    很怕他為此冇了信心和興趣,     

3    0    0    0

小佳 發表於 14-4-27 19:26
小兒已於去年考到三級, 成績理想, 校際也拿過獎, 最近在準備秋季考五級, 但小兒有個缺點就是由於初期沒有太 ...
拉直弓係最基本的, 唔會浪費時間, 弓拉唔直, 再上去有D技巧做唔到, 仲有挫敗感... 你有個咁好老師仲要換?

你不要怕浪費時間,弓是很重要的基本功,很值得花時間去改好!
如果你平時有替囝囝錄音或錄影,試再拉同一首歌,比較一下,立即會聽出分別。音色會有很大分別的。

我囝當年跟一位老師學到差不多要考4級了,我見囝囝的姿勢很有問題,於是轉跟另一位老師。當時新老師要求囝囝重新學起!

跟新老師學了兩年後,有機會再拉同一首歌,比較之前的video, 只能說以前是亂拉!
for every one criticism, three positives must be given.

你說了最重要的一點......怎麼改!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

多謝, Sindy, lillymarie, & Bebebe12345 的支持,,  至少覺得學琴的路上也有支持.  之前也有留意各位在小提琴交流站的心得, 獲益很多.   

最主要是老師太嚴厲, 有些心痛個仔.   早上帶仔去學琴, 沒開始學, 我仔就已經怕再比老師嘮,    上半堂, 差不多已ok了, 估不到近尾聲, 本來己糾正的向後鈄拉的抄菜姿勢, 突然變成向前鈄拉, 搞到老師發火,   現在我也為他擔心,  因為我估他一定太累太緊張才搞成走樣.    現在有些旁惶,  覺得學琴真不容易,  希望早些開窍.  

小佳 發表於 14-4-27 22:04
多謝, Sindy, lillymarie, & Bebebe12345 的支持,,  至少覺得學琴的路上也有支持.  之前也有留意各位在小提 ...
那我囝老師又不會發火啊。如果囝囝未上堂已怕被老師罵,確又是令人担心。老師發火,會否誤會你囝囝沒專心或沒盡力呢?
for every one criticism, three positives must be given.

我仔音統老師都係好嚴既人, 但比佢讚一次.. 佢會開心到升天, 唯有叫佢跟老師方法改善, 可能你小朋友都係粗心大意, 我仔練完琴時, 都會問我係咪有質素既練琴, 我見佢有按老師既教法練琴, 會讚佢有進步, 係有質素既練琴, 但有時佢只求順手, 拉自己既野.. 我會話佢呢次係無質素既練琴, 有質素同無質素差好遠架, 到又上堂時, 練就有練琴, 但唔係老師教既野, 即係=無, 老師又要教過... 對嗎?

回覆 Sindy 的帖子

是, 唯有再勤力, 細心些 , 今晚也鼓勵了他不少 !

小佳 發表於 14-4-27 23:07
回覆 Sindy 的帖子

是, 唯有再勤力, 細心些 , 今晚也鼓勵了他不少 !
我仔之前都無乜心機學琴的, 我同佢拉据左幾年, 舊年學期尾學校班音樂會, 老師讚下佢, 佢就好有興趣, 勤左練琴, 音統老師見佢有進步, 又有讚佢(今年第二年, 頭一年比老師鬧到抽肺), 後尾搵到個私人老師幫佢補一補, 琴藝大進, 音統老師自然見佢咁大進步, 又讚佢多D, 而家日日都有練琴, 我還得神落...你睇下學校音樂科老師可唔可幫下忙讚下佢丫... 好大影响架... 其實樂器老師都唔係想鬧佢既應該, 不過講黎講去都係咁, 少D耐性啦可能

回覆 小佳 的帖子

試試半弓空弦、弓在弦上!對鏡慢拉。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 bebebe12345 的帖子

謝謝, 今晚就試,  也有試過對住墙壁看隱子是否直來练, 用心良苦.   

回覆 lillymarie 的帖子

能夠遇上大師級,但有識鼓勵的老師不易,  你真幸運 !

回覆 小佳 的帖子

是我囝囝的福氣。不過咁,從頭學過那兩年他有好多日子是流着淚練琴的,因為他的老師不惡媽媽惡。媽媽的要求比老師更嚴格。那時他年紀小還肯聽,現在大個囝自己練了。

小佳  你重算出頭, 我就有排...,   放棄不會,  但想學得開心點.  發表於 14-4-29 12:04

回覆:在挫敗中繼續練小提琴

昨晚看到這個post, 亦問左我囡的老師,原來我囡拉快的時候,都會有這個問題。

忽略拉空絃練習最為普遍

neighbour931 發表於 14-4-28 23:38
忽略拉空絃練習最為普遍
我今日都捉我仔拉左十幾分鐘..

揸弓、大臂,前臂,手腕的運行關鍵和關係、有些孩子是需要說清楚一點的!見太多孩子揸弓令人嘆息!弓是否在弦上、多少弓毛咬著弦.....感覺相當!空弦只是過程和手段而已!

把”挫敗”改為”追求"如何,漫漫長路當然不能缺少一點享受、只要盡黨避免自我感覺良好,上望更高!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

bebebe12345 發表於 14-4-29 08:04
揸弓、大臂,前臂,手腕的運行關鍵和關係、有些孩子是需要說清楚一點的!見太多孩子揸弓令人嘆息!弓是否在弦上 ...

金玉良言 ! 多謝! 很同意弓在弦上 , 要有很多配合,  

很想知道"弓在弦上" 這種感覺,  如果對小朋友解釋時, 如何說會白點...   

囝囝老師的方法幾好,但可能要老師才做到。
他會用手指掃囝囝的手臂,輕輕力代表囝囝的弓在弦上滑行發出whistle sound, 然後再加點壓力掃,示範怎樣令弓在弦上拉出good and deep sound.

起初囝囝弓不咬弦,以致弓在弦上S字型滑行。老師就用車子在slippery road上滑行去形容。

另外一個方法去提囝囝要加點力度在弓上,就是叫他想像他的弓是一支sticky bow.

以上的方法都是老師用來針對我囝囝握弓的問題。他主要是沒有握實支弓,搞到支弓在弦上好似溜冰咁,發出虚薄的聲音。有一段時間,他練琴時,我坐後面突擊,嘗試用手指彈開他的弓看看他有否握實(老師教我這樣做的)。真的有幾次支弓被我彈到老遠!

小佳  好清楚, 謝謝!  發表於 14-4-29 13:58
‹ 上一主題|下一主題