用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1尾,應填幾多間band 1再填band 2呢
go

Band 1尾,應填幾多間band 1再填band 2呢 [複製鏈接]

我家女兒全級考54, 老師告知屬於band 1尾,全級66名內都屬於band1
我們已選了二間心儀的band 1 尾英中(比較冷門),現在想問第三志願之後應填band 2還是多填一間band1的呢,
我本打算選band 2 的,但老師說可多填2間band1 的中學,所以苦惱中。

因為我選的那兩間都已經是比較少人選的了,如果都派唔到,我再填第三間band 1是否都只會是浪費了一個機會呢?

elbar  協和   發表於 14-4-27 19:23
   3    0    0    1

你全級有幾多人?

边區?

全級163人, 官塘區,老師說我地區係唔夠位派的

引用:全級163人,+官塘區,老師說我地區係唔夠位

原帖由 yee828 於 14-04-27 發表
pls check pm

回覆 elbar 的帖子

Thanks Thanks

can you also give some comments? my daughter also in the similar situation.

elbar  pls check pm   發表於 14-4-28 19:56

elbar 發表於 14-4-27 20:18
pls check pm
Hi, 我都係官塘區, 阿女考全級20-30, 可否俾d選校意見. thank you.

elbar  pls check pm    發表於 14-4-28 20:53

唔好唸第三間入唔入到那間B1, 只需考慮你從第3選擇起的中學抽左中唔中意, 如冇問題, 咪第4間or第5間先選B2囉~
我仔都係B1,考38名, 我知道佢入左B1a/b的學校會讀得好辛苦, 只考慮哪一間學校最適合他.....因此只選了2間冇精英班的B1c英文中學, 其實仲有兩間B1c英中可填, 老師說填埋都得, 但是我連日來思前想後考慮左好耐, 呢兩間是官校英中, 自行操行B都收, 成績有向下趨勢, 去年更收到B2生, 校風漸差(聽得太多了。)朋友個女讀緊, 朋友說官校只照顧精英班,普通班功課少, 遲交都冇人管。所以最終我都幫阿仔揀左1間幾熱門的B2a中學做3rd志願, 有2班英文班, 阿仔是B1生, 有信心如跌落3rd志願入左呢間都能搏到考入精英班, 加上是基督教中學有團契 .......就係基於這種種因數, 我都想阿仔有健康成長的6年中學生活, 6年流流長, 真係要諗清諗楚先好。

yee828  而且我個女好怕英文,所以我更想佢能入英中,可以早些適應英文教學,所以才苦惱第三志願要點排  發表於 14-4-29 10:45
yee828  好贊成你的看法,可惜我區除了男校便沒有全英文班的B2學校  發表於 14-4-29 10:44

回覆 yee828 的帖子

it is a very tricky wild guess.

1.  if you have 80% chance of being a band 1 student, regardless it is at the low end of band 1 as long as it is 80% sure to be in band 1, one should consider to fill in 3 band 1 schools before the best band 2 school.

2. however, if one only has 20% chance of being a band 1 student, one should only fill in one band 1 school as the first choice which might only have a few places and not the hot-picked band 1 school. thereafter, the second and third choice should consider the band 2 school to play safe.

Johnnylaisma 發表於 14-4-28 16:45
唔好唸第三間入唔入到那間B1, 只需考慮你從第3選擇起的中學抽左中唔中意, 如冇問題, 咪第4間or第5間先選B2 ...
Johnnylaisma

請問邊兩間無精英班?
邊兩間向下趨勢? 觀塘觀立?
邊間B2A有英文班?

Johnnylaisma  sorry, 我不是官塘區, 是屯門區  發表於 14-4-28 21:29

yee828 發表於 14-4-27 20:03
163 分 3 份, 應 54人是BAND1? 點解會66人??

回覆 WaiWai媽媽 的帖子

可能間間學校的學位也不同,要學校才知道

回覆:Band 1尾,應填幾多間band 1再填band 2呢

強校可以多人band 1 有私小考100都入長天

Johnnylaisma

請問邊兩間無精英班?
邊兩間向下趨勢? 觀塘觀立?
邊間B2A有英文班?

sorry, 我不是官塘區, 是屯門區

我相信老師也不會老點你. 作為B1生, 便該先填晒本區B1C及他區B1C學校, 再放B2, 因為教育局會先完成B1才處理B2.

回覆 yee828 的帖子

1尾生第一志愿也可搏間1B的學校,第二志愿再填最冷門的1C,第三及四都填二間1C,我想咁樣填表,入英中機會都高。但你一定要保證你女沒估錯組別,因學校預算出來的組別,都無法保證百分百準確,而1B及1A的學生就比較安全點。

EppieL 發表於 14-4-28 16:09
Hi, 我都係官塘區, 阿女考全級20-30, 可否俾d選校意見. thank you.
THANK YOU.

我就是怕老師估錯,已問了幾次,她說上年度考6X都入到BAND 1 中學,而我的第一、二志願分別是呂郭及梁式芝(呢2間在BAND 1C 都已是比較冷門的學校),現在第三間在想填景嶺書院,還是填BAND 2的梁季彝。

景嶺書院是西貢區的誇區的只有6個位,機會率好似很微,但老說已說明今年觀塘區的中學已經表明唔會收返同區的小學生,如果要叩門只可以向外區申請,所以填間外區以備到時叩門之用

觀塘區的中學B2的學校大部份都沒有全英文班,隨了男校聖XX,但部份學校是有部份科目是用英文教學的(如數學科、地理)
‹ 上一主題|下一主題