用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 公文數
樓主: cherry21
go

公文數 [複製鏈接]

醒目開學勳章

longlokma 發表於 14-5-20 08:42
你说的情况,其實無論孩子任何年齡,任何课程,任何興趣,如果孩子只是被迫学習而非出於自願,根本已是浪費 ...
係,但起碼其他補習佢去到,用心聽又好,不用心聽都好,拿不足10成,拿1成返黎都好,公文去到,無人教,拿乜?再講,小朋友抗拒公文的原因係乜?我個女同佢同學都是一個原因,做完又做,岩都要做,做到全份卷岩晒為止,坊間補習會甘嗎?我只可以話公文不岩我女同佢同學
每個小朋友都有佢岩用同不岩用的野,未試過不會知岩岩

我女就未學過公文啦,數。。。。touch wood不是最好果幾但亦不差,暑假一早買下學年的數學書,自己暑假自習,開學前已經做左d書後邊的練習,要學好數,well prepare公開試,都是自學,信自己好過

引用:Quote:longlokma+發表於+14-5-20+08:42+你

原帖由 CrabPincers 於 14-05-20 發表
係,但起碼其他補習佢去到,用心聽又好,不用心聽都好,拿不足10成,拿1成返黎都好,公文去到,無人教,拿 ...
公文靠自学,不是靠老師的,所以别对公文老師有太大期望。我孩子一直是在家自行核对答案册的,有错会自己即时改正,不用等上堂。重複的问题,如你孩子懂得做又在合理时间内完成,应直接向公文老師反映調整進度。
Anyway,学什麼也好,為自己孩子找適合的学習課程和方向就ok 了。

‹ 上一主題|下一主題