用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會因為近親而避開的學校
樓主: boboapril
go

會因為近親而避開的學校 [複製鏈接]

芝士BB 發表於 14-4-27 10:41
城大法律有咩唔好?讚人及比較唔係唔好,但冇理據而去踩人而提高自己就唔好啦。(申明:本人不是城大生)

...

唔係話城大唔好,而是HKU真係比城大好。
而話HKU比城大好,是一般香港人的共識,對城大並無貶義。
一般香港人會覺得,HKU是香港最高學府。
CU和科大會因應科目而分列為香港第二和三的學府。
例如中國文、史、哲。當然CU是No.1。

回覆 boboapril 的帖子

為人著想係好事,但始終每個人有每個人的前途,吾通佢考吾到大學,你小朋友考到吾讀咩。
我覺得吾提佢被勸退的瘡疤,小朋友之間吾作比較,盡力做到吾傷人心就係。

ckcleung 發表於 14-4-27 11:37
咁亞哥細佬同校,日日都比較架哦.亞哥年年考第一,細佬年年考中間,亞爸亞媽實同細佬成日講,要學亞哥咁叻,咁都 ...
會禁比較既人,喺唔明白每個人都唔同,就算同阿爸阿媽生都會有唔同既亮點,點可以禁比法?我兩個女,兩個性格、喜好、能力、樣貌。。。。完全唔同,但都讀同一間小學,乜問題都無。根本喺睇父母點引導,若連父母都作無謂既比較,真喺乜都可以比一餐。第日又話,好心你學下阿哥禁,搵份禁高人工既工啦,好心你學下阿哥禁,娶個靚老婆番黎啦禁咩?

回覆:boboapril 的帖子

唔會,兩老表同一間學校有照應其實應該仲好,除非兩家人關係麻麻啦!

Jane1983  佢老表被勸退了  發表於 14-4-27 18:20

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,你呢個case,讀得掂又死,讀唔掂又死
你係咪好有信心啱你嘅小朋友?
呢間係咪不可多得嘅名校?
如果唔係,無謂多事

little_yolky  人言可畏, 除非係非君不嫁既好學校  發表於 14-4-28 13:37
bobbob  理想就話冇相干,但現實確係如此  發表於 14-4-27 23:21
恐龍家

回覆 Yanamami 的帖子

我們 細細 個,  全 部 兄弟 姐妹 同 一 小學, no problems at all

回覆:會因為近親而避開的學校

好睇大人之間的言行及関係。我小時與家姐同一間學校,她讀書成績很好而我很差,我都有唔開心。幸運地我爸媽從沒講任何比較的說話,所以我心也不至於太難受。

回覆 hadwinboy 的帖子

我都有類似遭遇,家姐係天才神童,我都ok但一比就吾會shine。
不過,成長路好多人、好多事、好多嘢,你吾去糾結就吾係一回事。

回覆:小曳人 的帖子

呢間係學術排名很高的學校,所以校內競爭應該很大。我對小朋友學術方面當然有信心,至於啱唔啱就真是很難說,當初親人就是以為被考核後被選入就啱佢讀啦,點知讀落唔ok, 有個「長老」就係鬧間學校,有無搞錯,乜野叫有教無類,同埋㨂左佢入去讀,就有責任教好佢云云。

醒目開學勳章 貢獻勳章

boboapril 發表於 14-4-28 00:19
呢間係學術排名很高的學校,所以校內競爭應該很大。我對小朋友學術方面當然有信心,至於啱唔啱就真是很難說 ...

你話考入去
咁即係係報咗名未?定已考到?
如果未報名嘅話,照報,你無需同人交代你報咩學校,收咗先諗,唔收唔駛煩

如果已有offer,而手上無其他相約嘅,咁你最好開個家庭會議,肯定所有人都承受到相關壓力,或者作好應對台詞

我有親友考入某直資男校,深受校長喜愛,可惜佢做唔掂d功課,轉校之後如魚得水,參加好多資優課程,攞學際級比賽獎項,我好明白未讀過唔知啱唔啱,就算唔啱都唔係小朋友嘅錯,唔係佢唔夠人叻,但你個case真係....
我响度諗,如果你話無學校收,唔好都讀住先,得唔得?!  哈哈~

MrBeast  真好欣賞妳咁耐心去解釋  發表於 14-4-28 09:12
恐龍家

我都有避開不報相同的學校,我好怕自己小朋友比人指指點點!不同校冇得比較啦!耳仔舒服曬

當年搵小學,都是問親朋戚友,推薦得,他們子女一是讀緊,或者畢咗業的有經驗家長。小兒入到口碑較佳的一間,大家好開心,一齊擦番餐。

一直冇想過比較,如果有家長事事比較,少個這種朋友都冇乜損失,更不會因這些無謂人的說話,而放棄一間合適的學校。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

選學校, 我就絕對不會因人的閒言影響自己的方向, 尤其是另一例子是勸退, 自己更要小心努力, 如果能成績好而不晒命, 我相信閒言會少些. 但亦要有最壞的打算,因好多事如SEN 都不是能如人意, 小朋友不是想努力就可以有相應的成果,  

甲之蜜糖乙之砒霜, 人地唔得, 唔等於自己唔得.

自己個仔學業緊要,定係閒言緊要.  
小小閒言都頂唔住, 點捱世界

ANChan59    發表於 14-4-28 13:44

HaYi 發表於 14-4-28 13:19
選學校, 我就絕對不會因人的閒言影響自己的方向, 尤其是另一例子是勸退, 自己更要小心努力, 如果能成績好而 ...
Same here.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如果你認為值得為咗一D"外人"(就算係自己阿爸阿媽都好, 育兒理念唔一致就係外人)犠牲自己子女, 咁未去做囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔理人地講乜做乜,自己做好本份就已經贏曬!

http://thehousenews.com/society/ ... %E6%AD%A7%E8%A6%96/

boboapril 發表於 14-4-27 10:01
你們會因為親兄弟姊妹(即叔伯、姑姐、阿姨)的仔女讀緊或者曾經讀某私校/直資、而盡量避開唔去報名嗎?還 ...

如果是好學校又適合我孩子的話,我中意選有近親讀的學校,校服、課本都可以用番,既經濟又環保。點解要想到這麼複雜?

‹ 上一主題|下一主題