用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會因為近親而避開的學校
go

會因為近親而避開的學校 [複製鏈接]

你們會因為親兄弟姊妹(即叔伯、姑姐、阿姨)的仔女讀緊或者曾經讀某私校/直資、而盡量避開唔去報名嗎?還是照報、收左先算?我咁問,是我有concern, 未入就怕老人家多野講、入左就怕比較。

0    0    0    0

第日有HKU LAW唔入,避左近親,去讀城大法律?

回覆:ckcleung 的帖子

城大法律有咩唔好?讚人及比較唔係唔好,但冇理據而去踩人而提高自己就唔好啦。(申明:本人不是城大生)

回覆 芝士BB 的帖子

對!對!城大LAW勝在有梁美芬,比港大的陳文敏,張達明,戴耀廷強得多!

kwansara    發表於 14-4-30 16:31
poonseelai    發表於 14-4-27 22:41

好難控制他人嘴巴吧!做自己應該要做的事就好了。耳朵應裝過濾功能,要給說話你聽,你申請甚麼學校,做甚麼,也有得你聽的。

芝士BB 發表於 14-4-27 10:41
城大法律有咩唔好?讚人及比較唔係唔好,但冇理據而去踩人而提高自己就唔好啦。(申明:本人不是城大生)

...

你啱

唔係對城大有咩睇法.但有梁美芬呢個X FACTOR,真係惊惊啫.但又因為可能梁美芬,將來可以直接考內地律師牌都唔架.

城大個MULTI MEDIA搞得好好架

回覆:會因為近親而避開的學校

有趣的問題,如果心結咁大,而家學校又唔係特別心儀,仲有大把選擇啫。CityU Law 都好嘅,易啲入。

如果間學校好,梗吾會避開。為仔女搵間最好和最適合的學校,係top priority,其他嘢係次要。

講到比較,點避都會有,自己身體力行教仔女最緊要做好自己,吾好理人。如果老人家或親戚吾識做噏,就「 善意」提醒佢地。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:boboapril 的帖子

當初無俾大仔讀SC嘅其中—個原因係佢同表舅同年,我唔想有太多比較!
從來無諗過報高主教,因為佢叔叔
對男拔好有保留,因為佢舅父。。。其實入到第二輪已經好開心!
我相信每個人身邊總有D名校次品
不喜勿插!

恐龍家

報左先, 收左先算, 但如果有其他選擇一定不會同近親同學校, 特別係個近親成績勁好就更加一定唔讀啦.

有時唔係自己個人介意不介意, 而係小朋友自己個心都會覺得自己唔夠xx叻, 會影響佢自尊心和自信, 我覺得這樣很重要.
希望每天開心渡過 ;-)

會,可免則免!當年都係咁放棄Sc!唔係驚邊個叻過邊過,係何必咁細個就咁多比較!况且姨媽姑姐的評語有幾多是中肯的!?

咁亞哥細佬同校,日日都比較架哦.亞哥年年考第一,細佬年年考中間,亞爸亞媽實同細佬成日講,要學亞哥咁叻,咁都會好HURT啫

little_yolky  所以阿爸阿媽唔應該咁講  發表於 14-4-28 13:32

回覆:會因為近親而避開的學校

自己的仔女反而唔同、人地的父/母始終隔重紗(如阿嫂、弟婦),唔知人地點睇,好過佢/差過佢都好煩,講嗰間是一線小學(好多人考、好多人想入),佢個case是初小被勸退的。老人家就會覺得間學校有乜咁巴閉lor, 我嗰角度梗係覺得唔關我事,但係你地明架啦,無事就無事,有事就會俾人話。。所以有點煩9月時報唔報好?

回覆 boboapril 的帖子

明白既. 路人甲講野當然講得輕鬆,當事人苦況,外人好難明

引用:如果間學校好,梗吾會避開。為仔女搵間最好

原帖由 Jane1983 於 14-04-27 發表
如果間學校好,梗吾會避開。為仔女搵間最好和最適合的學校,係top priority,其他嘢係次要。

講到比較,點 ...
同意,老人家鍾意講的話乜都會攞黎講,點止學校?將來搵工收入搵對象都會講,最緊要係自己同仔女識諗,唔好比人影響……適當時候要提醒老人家唔好比較。

我奶奶都好鍾意比較,連食飯時間快慢都會比。返去食飯佢成日話我仔食得慢,d表兄妹食飯快所以叻叻。 咁又點?我選擇唔出聲,太過份我先會答兩句。有時有d野聽左就算,無謂放係心。但你既擔心同唔開心我係明白既。

你講揀學校,如果我覺得學校好又適合我仔女,我會照報。仔女福祉比其他人說話重要。

回覆:YuYuMother 的帖子

其實佢地比較放鬆、唔太緊張學業,可能覺得讀書唔等於一切(其實都係嘅),不過我自己一定係要學業為先,暫時都覺得自己小朋友都係肯配合同鍾意讀書,但係我個小朋友好人細鬼大,鍾意聽大人講野,仲要記住晒,成日聽完就問我點解。。係好敏感同易有情緒的人,我只怕他們的說話會影響到我自己的小朋友對該校的睇法

佢地被人勸退,咁你小朋友讀得好,你驚傷佢地自尊心?又或者驚讀吾好,被人閒話?
如果有更好或一樣好的其他學校,揀其他無可厚非,但吾值得為其他人的經歷影響自己吾去追求最好。

Definitely no, why not if it is a good school

回覆:Jane1983 的帖子

矛盾的地方就是唔值得為第三者而唔追求最好,但不竟咁親。。。讀得好而傷自尊心又未必、但引起佢地家庭不和睦就唔好,可能係我諗多左,我小朋友就係遺傳左我d 「敏感」。

引用:回覆+芝士BB+的帖子 對!對!城大LAW勝在

原帖由 friendlyguy 於 14-04-27 發表
回覆 芝士BB 的帖子

對!對!城大LAW勝在有梁美芬,比港大的陳文敏,張達明,戴耀廷強得多! ...
咁就真係一定要讀

‹ 上一主題|下一主題