用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華喜歡收那類男孩子
go

英華喜歡收那類男孩子

真心請教各位英華家長,大家覺得英華比較喜歡收那一類或幾類型男孩子?又或者大家的小朋友性格如何?小兒今年考小一,心儀英華,所以很緊張。多謝大家幫忙。

回覆:英華喜歡收那類男孩子

1st IN- 有禮貌,主動,有中英數基礎,遇到難題,不要放棄,可以主動問老師,因為學校會刻意問小朋友一些能力範圍以外的問題,我相信是觀察小朋友是否好學及學習動機,所以我教仔仔遇唔識可以問老師,不要放棄作答。
2nd IN - 有禮貌,聽指示,服從能力,專注力,回答問題先舉手,和同伴可否融合相處,考記性。好多人以為2nd IN 要帶中英書是考閱讀能力,其實只是一半,校長在一組小朋友中主要會觀察小朋友在等候時間的態度,林校長在3月初在港台有段訪問,談及面試要求,可以自己去校網睇睇。

如入到3rd IN, 恭喜曬,你小朋友已好叻!到時就要睇下家長同學校收校長夾唔夾,個人認為3rd IN 30%考小朋友對2nd IN 的印象及和校長可否有交流,如校長突然會問一些冇準備的問題,看小朋友如何回應,我仔仔當時是被問及Portfolio 內的內容,其實都是些chitchat 話題,你嗒到咀,就會好好傾。另外70%,要睇家長的誠意及是否符合學校的里念等。校長會從對話中感受到家長的態度及誠意。這是今年面試心得,希望下年都大同小異啦。

引用:1st+IN-+有禮貌,主動,有中英數基礎,遇到

原帖由 芝士BB 於 14-04-26 發表
1st IN- 有禮貌,主動,有中英數基礎,遇到難題,不要放棄,可以主動問老師,因為學校會刻意問小朋友一些能 ...
多謝你寶貴意見,面試真的很難,尤其對我個到時仍未夠五歳既仔,不過我會努力,盡量多D提點他。請問 2nd in 太概幾月?

引用:如入到3rd+IN,+恭喜曬,你小朋友已好叻!到

如入到3rd IN, 恭喜曬,你小朋友已好叻!到時就要睇下家長同學校收校長夾唔夾,個人認為3rd IN 30%考小朋友 ...
希望我都有機會見校長 請問英華有些什麼地方吸引你/你兒讀呢?

2nd IN 應在11月至12月, 3rd IN 在1月至2月,3月公佈收身。你應去聽下簡介會或上網聽,學校提昌課程專為男仔而設,我buy 校長的教育理念,而見身邊朋友的仔讀得好開心,而自己家中少爺也特別鐘意學校及校長。不過,我覺得學校要求D仔要讀得又玩得,朋友仔是現讀生,話D功課個個都好勁,學校收得嘅,讀書大致都唔差,在此基礎下,學校有很多活動,所以在學校「玩」都會「玩」得好「辛苦」,所以仔仔最好是屬於讀得玩得型,但同時要有自律。

同意芝士BB對三次面試的考核重心的解釋。據聞評分表有極多細項,學校會考慮好多項。

引用:2nd+IN+應在11月至12月,+3rd+IN+在1月至2月

2nd IN 應在11月至12月, 3rd IN 在1月至2月,3月公佈收身。你應去聽下簡介會或上網聽,學校提昌課程專為男 ...
上年朋友老公突然不能去聽簡介會,所以我有幸去左,聽完之後,好欣賞林校長對教學既心及熱誠,覺得D小朋友好 smart 及好 enjoy. 所以希望阿仔有機會係英華返學,不過3關既 interview 對於一個5歲小朋友實在太難,亦好難控制。

回覆:lhingw 的帖子

小一面試,都是三分運氣,七分實力,一切隨緣,上天會安排合適的學校給孩子,父母可以承受壓力,但無論如何都不要給小朋友壓力呀!加油!

回覆:芝士BB 的帖子

咁細個要 interview, 真係好講運氣😁 請問你仔係咪比較聰明,學術也很好?讀學券定非學卷幼稚圓?

回覆:甘恩 的帖子

剛剛睇左你個 post, 原來你仔好叻及學術也很強,真係有點滴汗😅

回覆:lhingw 的帖子

我個仔是非學卷幼稚園,平時鐘意讀書,玩Lego, 去公園玩。由於興趣問題,仔仔都好喜歡返英語班及數學班,佢玩得好開心,完全沒有壓力,所以英數底子就OK,中文除在幼稚園學外,我都會親自買課外書自己教,我宗旨是學習於遊戲。我沒有好多認承強的比賽證書,但我也會俾仔仔參加比賽,目的讓他感受下大場面,培養下膽量,發展下佢的社交能力及溝通能力,小朋友的個性就是在這環境下慢慢成型。我有俾佢參加面試班,因為我知小一是一場硬仗,我起碼要俾佢知什麼是面試,有D嘢你唔教佢,佢又點識呢?但我唔會要求佢背面試班所教佢嘅嘢,所以從來冇同佢溫面試內容,之後Interview 入房前,我只同佢講好似上面試班咁去玩遊戲,不過不要忘記要有禮貌。我相信以小朋友之前培養的個性,配合他對面試並不「陌生」,希望佢可以輕鬆面對呢場小一戰爭。PS: 當你見幾千人爭一百多個位,我只會覺一切隨緣啦,每個小朋友已好叻,小小年紀已面對呢D場面,過五關斬六將的面試,上天會安排最合適的給他們。

回覆:芝士BB 的帖子

多謝你寶貴的意見,我幫仔安排的跟你差不多,希望面試時他能表現正常、不過最重要真是運氣,幾千人爭百幾個位,少點運氣也不行。

...........

引用:回覆+lhingw+的帖子 不用太擔心你見到YW家

原帖由 NKpa 於 14-05-12 發表
回覆 lhingw 的帖子

不用太擔心
多謝你,我都希望他能入到間適合他的學校。不過始終年紀細,很難估計他面試時表現。

回覆 NKpa 的帖子

thanks for info