用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 問問意見: 咁既情況, 會唔會停訓練?
go

[聽/語障] 問問意見: 咁既情況, 會唔會停訓練?

女女而家30個月, 本來比醫生話發展遲半年, 但近排有以下情況, 所以諗緊停唔停訓練好, 麻煩比d意見:
1.月頭見過CAC言語治療師做評估同學技巧, 佢雖然話女女的程度都係比其他小朋友遲半年(其實應該係無評語, 只不過經我再三追問下, 先話今次不是正式評估, 所以結果會跟返上次醫生做的結果)
2. 經我再三追問駛唔駛繼續外面的訓練下, 佢話如果有錢的話可以做, 無錢的話就不用太緊張, 因為佢覺得我女女應該在上學一年後已可追番進度(言下之意應該係話女女情況唔嚴重掛??)
3. 個次評估都比左少少建議關於點教小朋友, 佢話因為我地同女女玩時, 多數都係得我地講, 女女無咩機會講, 所以應該比多d機會佢講, 經過我地在復活節假時同女女做的訓練, 而家已經識講短句, 識用語言(單字/短句)表達需要, 無咩bb話, 識唱成首"head and shoulders, knee and toes", "春天來了" 識唱頭2句同最尾2句, 返學比老師讚講野有進步
因為上埋呢個月又要再交下期錢, 係時候諗諗繼唔繼續, 麻煩大家幫下手比d意見, thanks~~

醒目開學勳章

引用:女女而家30個月,+本來比醫生話發展遲半年,+

原帖由 monkeydiary 於 14-04-26 發表
女女而家30個月, 本來比醫生話發展遲半年, 但近排有以下情況, 所以諗緊停唔停訓練好, 麻煩比d意見:
1.月頭 ...
俾我唔會咁輕易中斷治療,未追到嗰日都會繼續做訓練

引用:Quote:原帖由+monkeydiary+於+14-04-26+發

原帖由 McDonna 於 14-04-26 發表
俾我唔會咁輕易中斷治療,未追到嗰日都會繼續做訓練
其實復活節假的訓練係我同老公自己跟住cac的建議做的,反而由2月開始係出面做的私人訓練對女女幫助不大,唔知係咪個度成日上下又停下,有時一個月上2次,如果撞啱女女病,導師又病,真係一個月都上唔到一次,因為咁,我自己諗係咪自己教都ok呢?

回覆:問問意見: 咁既情況, 會唔會停訓練

而家女女其實係唔明一啲比較抽象的概念,例如應該講:'你一定要帶',會講做∶'你要帶'(無左一定),問佢肚唔肚餓,可以答你唔餓,但明明前一秒鐘仲話要飲奶奶,其實你地會點教呢方面既野呢?

引用:Quote:原帖由+McDonna+於+14-04-26+發表俾

其實復活節假的訓練係我同老公自己跟住cac的建議做的,反而由2月開始係出面做的私人訓練對女女幫助不大,唔 ...
其實真係好難講,我仔發展遲緩年半,上幼兒導師同職業,言語治療我覺得幫助唔大,因為我仔好抗拒上堂,反而我帶多左阿仔出去接觸大自然,出多左街,去公園玩,佢開心左好多,我買左好多關於上治療堂既用具同玩具,返到屋企每日同佢玩從中教佢,佢反而有進步

引用:Quote:原帖由+McDonna+於+14-04-26+發表俾

其實復活節假的訓練係我同老公自己跟住cac的建議做的,反而由2月開始係出面做的私人訓練對女女幫助不大,唔 ...
言語訓練係咪你們一齊睇住做?如果係,我會keep住,其實家長學習訓練技巧在家密集同小朋友訓練,絶對遠勝一個月三兩小時在外訓練

但其實我覺得岀去上堂學唔到咩技巧,上左5-6堂都只係學到2個技巧,而且效果都無cac教的咁明顯

醒目開學勳章

不如搵過第二間再評估啦,我個女由歲半同佢健康院睇話言語遲半年,我搵咗幾間私家同佢做評估同睇下小朋友鍾意同邊個玩,最後跟依家果個由上年十月開始上,上咗半年,三月尾時去cac見醫生講遲三個月 我估係有時小朋友同訓練者玩唔玩得埋都有好大影響。。我估你唔好停訓練 係搵另外一個人訓練。。

引用:不如搵過第二間再評估啦,我個女由歲半同佢

原帖由 手指仔 於 14-04-28 發表
不如搵過第二間再評估啦,我個女由歲半同佢健康院睇話言語遲半年,我搵咗幾間私家同佢做評估同睇下小朋友鍾 ...
咁有冇較好但唔好太貴的機構可推介呢?

醒目開學勳章

回覆 monkeydiary 的帖子

我見過幾間都係650-800

請問CAC係咪要排期架? 我搵私家真係好貴..... $1200 評估, 上堂$900

回覆 choichoibb2011 的帖子

CAC會安排醫務社工為小朋友申請早期或特殊教育訓練,
當然, 政府資源是要時間輪候......

為了錯過小朋黃金學習及治療時間,
我地父母趁等候期間, 也會找私人言語治療課程給小朋友!
但言語治療真是好昂貴!

比著我唔會停, 要一年後才追返進度,呢個只係假設,如果追唔到,又或者需要更長時間呢.   小朋友每一天都在學習中.

如果覺得上言語治療堂貴, 可以上家長工作坊, 言語治療技巧課程. 自己學左技巧, 番屋企訓練小朋友.
但如果小朋友跟同齡小朋友差距太大, 還是建議直接上言語治療堂.

回覆 monkeydiary 的帖子

..

引用:如果覺得上言語治療堂貴,+可以上家長工作坊

原帖由 ChattyST 於 14-05-02 發表
如果覺得上言語治療堂貴, 可以上家長工作坊, 言語治療技巧課程. 自己學左技巧, 番屋企訓練小朋友.
但如果 ...
終於女女今日可上番堂(因為之前一次過交左好多堂錢,而家繼續上剩餘的堂),為左幫女女學得好啲,今堂都有問st點樣係屋企同女女做訓練,言談間我都有問st女女的程度如何,st話佢認為女女只比同齡慢3-4個月,但因為無做正式評估,所以結果不是太準確,是這樣的嗎?導師是一直跟開女女的,她不是應該可以憑經驗和專業知識作出判斷的嗎?那麽我現在應該相信st的説話嗎?定還是繼續當女女比同齡小朋友慢半年?

ChattyST  如果是半年以內的能力差距. 不如就當囡囡是普通說話不伶俐的孩子去教. 按ST 的家課練習, 多製造要說話的機會(叫囡囡買嘢, 每晚大家輪流講故事,)  發表於 14-5-5 12:41
ChattyST  因為要準確判斷孩子的語言年齡(LANGUAGE AGE), 是需要做標準化測試 (即好像IQ TEST的方式). 所以按平日上課表現去判斷, 是大約推斷出孩子的語言年齡.  發表於 14-5-5 12:39

今天,又再上新一堂,收到一個令人振奮的消息,女女終於可由個別的言語訓練轉為上小組了,雖然女女想敍述事情時仍然只會用單字表達,但治療師說透過上小組可將情況改善,雖然女女有些發音仍有待改進,但治療師説女女的年紀還小,隨著年齡漸長,這些情況應該會自然而然地得到改善,否則到時再接受個別訓練也不遲,我真的非常感恩,也感謝各位一路以來所給予的意見

回覆:monkeydiary 的帖子

引用:通常要做標準化測試才能得岀語齡,即使治療

原帖由 wongvivian86 於 14-05-11 發表
通常要做標準化測試才能得岀語齡,即使治療師很有經驗,也只能roughly 告訴你遲緩了幾多個月

...
我知呀!之前已有jm話我知了

引用:通常要做標準化測試才能得岀語齡,即使治療

原帖由 wongvivian86 於 14-05-11 發表
通常要做標準化測試才能得岀語齡,即使治療師很有經驗,也只能roughly 告訴你遲緩了幾多個月

...
But anyway,thank you