用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

德小上德中 [複製鏈接]

聽聞其實不是直升,而且保留比小學的學額正下跌,約六成。有無人知係咪真的。。。

2    0    0    0

引用:聽聞其實不是直升,而且保留比小學的學額正

原帖由 HappiMom 於 14-04-25 發表
聽聞其實不是直升,而且保留比小學的學額正下跌,約六成。有無人知係咪真的。。。

...
據知一直唔係收晒,至於系咪6成等用家答。

請問德小是否德信小學?

吾係講緊德望?

搭錯線, sorry

回覆:德小上德中

係呀,講德望呀。

原帖由 HappiMom 於 14-04-25 發表

...
上年收9成,但唔係個個讀番德中。

我吾會覺得9成,5-6成到, 你小朋友讀德小, 一定想升德中, 但入吾到,你小朋友在黃大仙升中, 會好少選擇.如Band 1, 只有保一, 協和, 而聖母系Band 2. 其它沒啦.你自己捻下.

引用:Quote:原帖由+HappiMom+於+14-04-25+發表聽

原帖由 Bigtaoc123 於 14-04-26 發表
上年收9成,但唔係個個讀番德中。
請問上年收9成,係咪第一round出的offers?如你說不是個個讀返德中,他們多數入了那些中學?.....早幾個月聽聞今年德小只有6成有offers,唔知真唔真?

引用:Quote:原帖由+Bigtaoc123+於+14-04-26+發表

原帖由 ac917 於 14-04-27 發表
請問上年收9成,係咪第一round出的offers?如你說不是個個讀返德中,他們多數入了那些中學?.....早幾個月 ...
德小由小一至小六係金字塔形狀咁上, 上到小五小六既小朋友已經好top,唔單只係學術,仲有體藝都好叻。雖然有小部份小朋友主科唔合格,因為課程都好深,主科唔合格就重讀,所以就無得升德中。所以,德中收約9成德小生。唔升德中既小朋友都有唔小,佢地通常都係去其他學校升中(maryknoll, marymount, DGS,St mary等等) . 好小好小德小學生讀黃大仙區非德中中學。讀得德小多數都中產, 佢地有唔小去左外國升學。所以, 德中都有位比其他非德小生。

Bigtaoc123 發表於 14-4-28 07:42
德小由小一至小六係金字塔形狀咁上, 上到小五小六既小朋友已經好top,唔單只係學術,仲有體藝都好叻。雖然有 ...
你話小一至小六金字塔的上,其實是什麼意思?

引用:Quote:Bigtaoc123+發表於+14-4-28+07:42+德

原帖由 Chunyan 於 14-04-28 發表
你話小一至小六金字塔的上,其實是什麼意思?
小一每班約40-45個學生, 讀唔上就有d重讀有d自己走有d就被勸退,有d就去左其他津校或外國升學,每上一級人數越來越小,低年級人數多,高年級人數小,就好似金字塔形狀咁。

回覆:HappiMom 的帖子

進可攻退可守。

簽名被屏蔽

回覆:Chunyan 的帖子

大抽獎就黎放榜啦! 德小應該有位。加油。

引用:大抽獎就黎放榜啦!+德小應該有位。加油。 +

原帖由 Bigtaoc123 於 14-06-02 發表
大抽獎就黎放榜啦! 德小應該有位。加油。
想請教升中問題,德小學生是否要放棄大抽獎,德中才會考慮給予學位?咁嗰班參加左大抽獎嘅會係邊類學生?至top?讀得德小一般就係想上德中,學校其實如何取決收邊個?至於勸退,多數會嗰P幾出現?謝謝你

引用:Quote:原帖由+Bigtaoc123+於+14-06-02+發表

原帖由 ac917 於 14-06-03 發表
想請教升中問題,德小學生是否要放棄大抽獎,德中才會考慮給予學位?咁嗰班參加左大抽獎嘅會係邊類學生?至 ...
德中收左德小, 德小就無得參加派位。 德中係一間唔參加派位既直資中學。有小部份小學生會參加派位 ,大多數係私人理由 (搬屋,學費,唔想中學係女校,留學.......) .

回覆:ac917 的帖子

德中會收曬所有德小生。除非妳要參加派位或者派位之後唔理想,想食回頭草既學生。德中到個時已經收左其他校外生,已經無位俾之前要求派位既學生啦! 如果讀得辛苦追唔上, 老師係P1上學期前已經開口叫留意同加油。

tiggger 發表於 14-5-4 18:55
我朋友個女現S2,她那屆是九成升德中。
她那屆約有6位同學去了佐敦。

引用:德中會收曬所有德小生。除非妳要參加派位或

原帖由 Bigtaoc123 於 14-06-03 發表
德中會收曬所有德小生。除非妳要參加派位或者派位之後唔理想,想食回頭草既學生。德中到個時已經收左其他校 ...
咁唔知點解早排聽聞德中出result,只收6成德小p6小朋友,咁其餘嘅人幾時知德中會俾offer佢地?而家講緊成80幾個小朋友,唔通真係有咁多人去左抽獎?往年是否一樣情況?唔好意思咁多問題。

‹ 上一主題|下一主題