用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 46校網
go

46校網 [複製鏈接]

請各位有經驗人仕分享46校網…有那些好的小學?十五分入讀的機會大嗎?值得搬去這一區(九龍灣)嗎?

1    0    0    0

回覆 edpo 的帖子

46網好差

咁又未算好差既,但就絕對冇聽過有人搬去46抽獎囉﹒﹒﹒

真係唔值得搬來46網

回覆:tsangnamnam 的帖子

咁搬去邊度好?我地決定唔想在新界同雙非爭位,其實又未諗掂搬邊度好

回覆 edpo 的帖子

41, 12, 11, 34, 31, 48

回覆:karen55407 的帖子

多咀問一句,亞仔程度唔差,主力想考直資私校,甚至係將來叩門,其實搬唔搬要地址是否重要?如果到時叩門的學校唔係1-1-1,例如我出九龍某學校叩門,其實有無機會?因為要搬屋就較麻煩,要及早計畫好,thanks

回覆:karen55407 的帖子

得十五分,其實搏唔搏得過?當然我更係知41網好…

我由大埔搬去Net48 (20分), 搬了後覺得唔係想像中咁好....
觀塘是多窮人的區域.....  油塘好新, 但big 6比大埔還多, 始料未及......
如果你刨school evaluation report, 學生能力差異大係好多學校的主要問題, 特別是語文, 因有big 6, local kids n 南亞裔小朋友......  有的report直指部份小朋友英語水平弱 (<-- big 6)........
藍田多少少中產, 但好多也諗方法去直資或名校網.
Net48呢兩年也要問Net46借位.... 好多小朋友的一區.....

升中要跟小學果區.... 所以最好諗下同區有無心水中學......
入了局難回頭, 三思.

舊區多人有舊生分.... 以Net48為例, 好的通常都195X年創校, 有20分都只不過有入場劵抽下第一round..... 中的機會微.....

雙非.... 到處皆是.
為避佢地而搬不太明智..... 去過九龍城X雲峄睇樓, 在lift也遇上不少big 6.......
避不了..... big 6也好識選址.......

如果還有其他原因而搬就值d.......
大埔其實好可愛.... 真的捨得走?
最攪笑係搬走後, 小朋友的kg常安排小朋友去大埔參觀......

回覆 zanezane 的帖子

以你咁講,值得留大埔?其實得十五分,根本去邊都係差唔多,只係我地在九龍東band one中學出身,感覺起碼自己都熟識多些,仔咪都係諗聖言

……咁睇哪區有一二三線學校的好組合吧。。。15分自行抽保良或官校或有少少機會

如入到直資,在kowloon住方便d...... (move after the dss accepts u)

如小朋友能力強,在kowloon 到處扣門也多choice d.

路過的,多口講一句,雙非,big 6 真係到處都有,TKO都唔少,也識有big 6入了油天,大天,不過追成績追到佢地死下死下。

引用:……咁睇哪區有一二三線學校的好組合吧。。

原帖由 zanezane 於 14-04-26 發表
……咁睇哪區有一二三線學校的好組合吧。。。15分自行抽保良或官校或有少少機會

如入到直資,在kowloon住 ...
我想問下35網紅磡,多big 6嗎?

um.... 我想每個net 也有好多big 6, 分別在有的有錢有門路培養小朋友,有的好窮成為墊底族。。。你受得哪類?

big 6會否冇品在乎個別家教。。。你的小朋友會否遇到不快事件也靠彩數吧。。。。

直資可能令你安心d.... 因dss會面見及filter小朋友。。。

只為升小而搬不太明智,會犧牲不少,例如生活模式,朋友網絡,健康(好多nt人去了市區多了敏症。。。)

zanezane 發表於 14-4-27 23:13
um.... 我想每個net 也有好多big 6, 分別在有的有錢有門路培養小朋友,有的好窮成為墊底族。。。你受得哪類 ...
其實都唔係想搬,而係有宗教20分,考慮緊油塘基顯or黃埔奉基千禧,油基顯旁邊有油麗村,好似都多big 6,但油基顯實在好大好靚好吸引;而黃埔奉基千禧感覺中產d,又九龍城升中,但又遠校舍又細,家陣唔知點,請問大家有咩意見?

(雖然都知20分唔係入梗,但終歸都要有決定,我家住藍田。)

如計升中校網,黃埔win了。

硬件定軟件重要d? 我會重軟件的比併。校舍大不大其次。

回覆:46校網

家在46網,得9間揀,冇乜理由為校網搬嚟,
不過住就真係好方便嘅。

‹ 上一主題|下一主題