用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想問有冇自己聯絡英國學校...而唔經AGENT既家長? ...
樓主: 月希
go

想問有冇自己聯絡英國學校...而唔經AGENT既家長? [複製鏈接]

tyty 發表於 14-5-16 12:02
我囡讀書都唔叻,所以揾英國學校都揾得好辛苦,因為比較遲,而囡囡成績又唔係好

...
我仔成績都唔係十分好...而且佢又係年尾仔...去到果邊Y7比其他人大年半呢...Y8都大半年..不過果邊係以9月做分界...所以應該都會有人同我仔同年

醒目開學勳章

引用:Quote:3b+發表於+14-5-16+11:09+他們在香港

原帖由 月希 於 14-05-16 發表
點解既?佢地有乜唔好?
我對他們在香港辦事處的負責人感覺麻麻地, 亦擔心太多香港人或內地人入讀, 想搵一些不太多港人的學校。

另外, 有一位在英國教授的朋友亦不建議我們讀這校。

3b 發表於 14-5-16 23:05
我對他們在香港辦事處的負責人感覺麻麻地, 亦擔心太多香港人或內地人入讀, 想搵一些不太多港人的學校。

...
OH...係丫...咁我將依間學校放後備....其他果D唔得先揀佢...
我阿嫂都怕依間多大陸人...我就覺得佢HK人一定多...唔係點會年年有專人黎HK...
不過我睇RANKING..佢係幾好架喎....

你英國朋友唔建議係乜原因?校風?

3b  Pls check PM  發表於 14-5-17 12:31

月希
請問 : 想搵 manchester day school 資料, 應該由邊到著手
我搵左好耐, 都入唔到手

回覆 connie3803 的帖子

我住曼城,2012年我自己幫我小孩申請Top100內的20間學校得以錄取18間,以下是你想要的曼城DAY學校資料,因不知你孩子年齡,例出曼城2014 A-Level 前排名給你參考,曼城依居住地區有不同DAY學校,你決定地區後我可以再給你該區學校資料。
School  namesAverage point score per full time  equivalent academic studentAverage point score per academic  entry% of students achieving at least  AAB with two facilitating subjects

Withington  Girls' School (私立)

1165.8

266.6

73%

The  Manchester Grammar School(私立)

1008.1

261.9

62%

Manchester  High School for Girls(私立)

1012.7

258.9

49%

Chetham's  School of Music(私立)

734.5

242.8

28%

St  Bede's College(私立)

787.9

240.4

27%

The  King David High School

790.8

233.6

20%

Abbey  College Manchester

227.5

14%

William  Hulme's Grammar School

822.9

13%

Loreto  College

841.5

222.6

13%

Parrs  Wood High School

748.8

208.2

9%

Xaverian  College

718.5

7%

The  Manchester College

628.3

205.2

3%

Whalley  Range 11-18 High School and Business and Enterprise College

628.7

188.3

2%

Manchester  Creative and Media Academy for Boys--

0%

Manchester  Enterprise Academy--

0%

Manchester  Health Academy--

0%

The  Co-operative Academy of Manchester--

0%

Newall  Green High School--

0%

Manchester  Academy--

0%

Connell  Sixth Form College---
Manchester  Communication Academy---
The  East Manchester Academy---
Manchester  Creative and Media Academy for Girls---

引用:Quote:odelia_ho+發表於+14-4-29+08:36+個

原帖由 月希 於 14-04-29 發表
我係想搵Oxford果邊的...朋友話果邊治安好D...可惜我家長老指定要LONDON...佢要方便佢過黎VISIT...
亦要方 ...
真係每人都有佢既煩惱,祝你心想事成,希望等到你好消息。

引用:Quote:原帖由+月希+於+14-05-16+發表點解既

原帖由 3b 於 14-05-16 發表

...
dulwich 好積極做marketing 喎。 我n 年前響exhibition留過info 比佢個agent,  間吾中就收到佢admission 既資料。 記得四五月時仲收到佢email話2014/5 Year12 有位可以報, 前幾日又收到email about 2015/6 admission.  似乎太商業化,吾係咁like.

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+3b+於+14-05-16+發表我對他們

原帖由 Ruby1219 於 14-09-23 發表
dulwich 好積極做marketing 喎。 我n 年前響exhibition留過info 比佢個agent,  間吾中就收到佢admission 既 ...
我都剛剛收到2015年入學簡介會資料, 但是不算去聽

connie3803 發表於 14-9-22 17:04
月希
請問 : 想搵 manchester day school 資料, 應該由邊到著手
我搵左好耐, 都入唔到手
我自己都係上網搵....我搵london內的咪打London school list...tier 4 school咁...
好多LIST入面都有埋學校地區...

亮燈 發表於 14-9-23 06:46
真係每人都有佢既煩惱,祝你心想事成,希望等到你好消息。
SUMMER去完返黎囉....去完得個吉...老人家話果邊環境太多姿多彩...都係麻麻地...
我地去過牛津同劍橋....
環境都幾好...

不過最後我老公話等仔大D自己去...
因為佢最後都係唔多我同佢分開咁耐...
佢初初話OK架..為左個仔....但係到出發去英國前佢已反口...
問我不如等仔大D先佢自己去...
加上我個VISA唔知點搞好....
依家可能係我仔大堂細佬去先...

反正我同老公已諗住...唔去住..等仔大D先..
老爺再追問先算...不過去旅行期間我已表明...佢應該唔會再問我地住囉...

唉~有D可惜..但係老公死唔肯去果邊生活...
‹ 上一主題|下一主題