用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想問有冇自己聯絡英國學校...而唔經AGENT既家長? ...
樓主: 月希
go

想問有冇自己聯絡英國學校...而唔經AGENT既家長? [複製鏈接]

新手剛到,由81頁看起,真有agent做,自己冇記得,因自已選宿舍學校,可以看一遍便知,day school一定平,最好有人在英國 幫忙,校風和口碑很重要,又要學校少班教學,所以難找

brother4 發表於 14-5-12 10:57
新手剛到,由81頁看起,真有agent做,自己冇記得,因自已選宿舍學校,可以看一遍便知,day school一定平,最好有人 ...
由81頁睇起??
勁丫...我只係睇左10頁左右..
因為太舊的怕已唔UPDATE...改左制...

好似陪讀VISA..都係13定14年改過...

brother4  起碼由20開始  發表於 14-5-12 14:26
brother4  起碼由20開始  發表於 14-5-12 14:26

brother4  起碼由20開始  發表於 2 小時前

我唔記得確實我睇到邊PAGE...但係已睇到大多數REPLY最後日記係13年6月左右...
成年前囉

除左之前果3間冇學校回覆我了...
其實我係咪應該SEND多幾個MAIL去問呢?

tcmsung 發表於 14-5-10 10:57
回覆 月希 的帖子

唔記得你仔仔申請第幾年,前天收到agent 電郵,說Dulwich College 還有位,這間很近London, ...
我睇到你個MSG之後再SEND多次MAIL...佢地回左我..會寄prospectus比我囉..佢地話可能Easter積左太多MAIL..MISS左我之前果個
佢地接受我仔大一年讀Y7...佢話係HK過去的學生都會係咁
亦有專人係WINTER黎HK同學生面試考試...

醒目開學勳章

引用:Quote:tcmsung+發表於+14-5-10+10:57+回覆+

原帖由 月希 於 14-05-16 發表
我睇到你個MSG之後再SEND多次MAIL...佢地回左我..會寄prospectus比我囉..佢地話可能Easter積左太多MAIL..MI ...
恭喜你,你又多個選擇

tyty 發表於 14-5-16 08:57
恭喜你,你又多個選擇
係丫...不過我同阿嫂講..佢嫌Dulwich係中國都有分校..會唔會好多B6喎...
又話多HK人咁.....

睇佢都係鍾意我搵到第一間果間day school多...

我自己就冇所謂...其實仔仔考到邊間我都OK

醒目開學勳章

引用:Quote:tyty+發表於+14-5-16+08:57+恭喜你,

係丫...不過我同阿嫂講..佢嫌Dulwich係中國都有分校..會唔會好多B6喎...
你囝囝鍾意邊間呀?

tyty 發表於 14-5-16 09:13
你囝囝鍾意邊間呀?
我仔..間間佢都話鍾意...因為比佢上網睇..佢淨係睇到人地D校園已"嘩~好大...好靚"
2份prospectus..佢最在意係睇人地個校園...之後睇課外活動...
又係嘩...依個好似好好玩..果個又好好玩...如果我去讀係咪可以玩晒

佢個重點係玩...佢都唔睇其他野...

再問佢鍾意邊間多D...佢話媽咪鍾意就OK

好似朋友一樣,佢個仔喜足球,選了有二個足球場學校,佢非常開心,因孩子可以同英超丙組比賽,不過其它好朋友意見是用2萬磅一年去英國不是讀書就

brother4 發表於 14-5-16 09:33
好似朋友一樣,佢個仔喜足球,選了有二個足球場學校,佢非常開心,因孩子可以同英超丙組比賽,不過其它好朋友意 ...
咁我又覺得...小朋友返學開心..活動夠..讀書又會好D姐...起碼佢為左活動一定鍾意返學先嘛...

我仔冇乜專長...冇乜特別喜好...
所以我都希望佢如果去到英國..有多D選擇..真係搵到佢既喜好

醒目開學勳章

月希 發表於 14-5-16 09:38
咁我又覺得...小朋友返學開心..活動夠..讀書又會好D姐...起碼佢為左活動一定鍾意返學先嘛...

我仔冇乜專長 ...
我囡都無乜專長,讀書無你仔仔咁叻,佢去到英國我都希望佢讀書讀得開心,及揾到佢嘅喜好!!

tyty 發表於 14-5-16 10:33
我囡都無乜專長,讀書無你仔仔咁叻,佢去到英國我都希望佢讀書讀得開心,及揾到佢嘅喜好!!

...
我仔就係唔叻..所以先諗..不如早D送佢去英國我日日催佢溫習都不知嘔左幾多血

醒目開學勳章

月希 發表於 14-5-16 09:10

我上年發了電郵給Dulwich幾次都沒有回覆.

3b 發表於 14-5-16 10:57
我上年發了電郵給Dulwich幾次都沒有回覆.
可能真係佢地講..太多MAIL..睇漏眼?我都SEND第二次先有回音...

醒目開學勳章

月希 發表於 14-5-16 11:00
可能真係佢地講..太多MAIL..睇漏眼?我都SEND第二次先有回音...
他們在香港有指定agent, 我上年亦聽了講座, 最終放棄了申請這間學校.

brother4  why?  發表於 14-5-16 11:17

回覆 月希 的帖子

一般英國是活動教學,可參與以下活動
  • 遊樂園
  • 保齡球
  • 露營
  • 娛樂中心(高卡車,迷你高爾夫,棒球練習場)
  • 室內水上樂園
  • 商場及電影
  • 博物館
  • 滑雪
  • 體育比賽 (足球,橄欖球,籃球,桌球等) ,小朋友一定很開心,不是免費月尾找數就....

醒目開學勳章

引用:Quote:tyty+發表於+14-5-16+10:33+我囡都無

我仔就係唔叻..所以先諗..不如早D送佢去英國我日日催佢溫習都不知嘔左幾多血
...
我囡讀書都唔叻,所以揾英國學校都揾得好辛苦,因為比較遲,而囡囡成績又唔係好

初中要求很低,反而高中有要求

3b 發表於 14-5-16 11:09
他們在香港有指定agent, 我上年亦聽了講座, 最終放棄了申請這間學校.
點解既?佢地有乜唔好?
‹ 上一主題|下一主題