用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想問有冇自己聯絡英國學校...而唔經AGENT既家長? ...
樓主: 月希
go

想問有冇自己聯絡英國學校...而唔經AGENT既家長? [複製鏈接]

Choisumwong 發表於 14-4-29 17:08
我提議樓主應去英國了解情况,才決定如何選學校及地區。
會...但係要SUMMER先有時間去..所以想係LONDON範圍搵左學校.
再去學校附近睇環境

bigfoothk 發表於 14-4-29 18:16
今次住london貴了約360磅3晚,附近住有床有廚房又平過hotel,約300磅住一星期...
咁都唔係好貴姐..千鬆D一晚酒店....

bigfoothk 發表於 14-4-30 08:38
響倫敦
租間屋一個房大學生住,
月租平均500£..
咁幾好丫..近地鐵...遠離China Town

今日收到一間學校既Prospectus啦...
希望其他學校既都快D收齊
今日收到果份..重係一直印像最好的...

basbyy    發表於 14-5-6 11:09
demio  Good start!  發表於 14-4-30 22:47
joewongk  Good then  發表於 14-4-30 18:16

等左好耐都係得一間prospectus...另一間我問佢話4月23日已寄...但係人地4月24日寄的..我都已收到...點解早一日寄既我重未收到...

另一間話SUMMER會RE PRINT新既prospectus ....到時先寄比我
其他有好幾間..完全冇回覆又冇寄prospectus比我

回覆 月希 的帖子

Hi, 月希,
你係搵政府學校 day school 還是私立學校 day school?  所有學校,
係七月都已經開始放暑假,老師也走, 如果你要參觀學校最好係六月底之前就到否則學校都準備放暑假

Fantasy123 發表於 14-5-5 19:13
回覆 月希 的帖子

Hi, 月希,
當然係私立....政府果D唔收小朋友..要起碼17,8果D先收...
我知丫...但係我仔都要返學...
我重要係成個家族咁去...幾個小朋友..冇可能全部早D請假過去...

所以我都係7,8月先會去...(理想係8月中至尾係果邊...)
冇老師咪睇下學校附近環境...

月希 發表於 14-5-5 22:03
當然係私立....政府果D唔收小朋友..要起碼17,8果D先收...
我知丫...但係我仔都要返學...
我重要係成個家族 ...
我有個朋友佢上年搵學校,今年暑假後去果邊讀,佢就選定左幾間有興趣讀的學校,農曆新年一家去果邊參觀,佢話咁樣安排,學校會安排學生帶佢地參觀學校平日的情況,佢當時仲識左一個香港 Form 5 女仔,Easter 個女仔返香港佢就約個女仔出黎問學校D野,有枝肓公竹!!而且可以比個女知道果邊的冬天情況,等佢有多D心理準備。

basbyy 發表於 14-5-6 11:19
我有個朋友佢上年搵學校,今年暑假後去果邊讀,佢就選定左幾間有興趣讀的學校,農曆新年一家去果邊參觀,佢 ...
係丫...咁等我SUMMER去左...搵到地方住...新年再去
因為SUMMER依次係家族去..大圍去睇環境...搵地方住....

我唔知我仔D堂弟最後會唔會唔想去...
(佢地唔去重好,我唔駛TAKE CARE咁多個)
但係我同老公就好想我仔去....
我仔就一般般...有時話唔太想去..
但係佢睇見D prospectus就好興奮..好有興趣想JOIN乜活動...
又會問我過到去會點點點...

我諗仔同我一樣...又想過...又有D擔心...

今日終於收到另一間學校既prospectus....
原來佢寄掛號....勁耐...要成2個星期先寄到..
人地另一間學校普通郵寄先係1個星期

簽名被屏蔽

tcmsung 發表於 14-5-10 10:57
回覆 月希 的帖子

唔記得你仔仔申請第幾年,前天收到agent 電郵,說Dulwich College 還有位,這間很近London, ...
我仔仔要出年去讀Year 8...Dulwich College...我有SEND過prospectus request...
不過佢地冇回覆...

你話佢地有位..我再SEND多個mail去問下..

THX

簽名被屏蔽

tcmsung 發表於 14-5-10 13:00
回覆 月希 的帖子

我是由agent 電郵得知消息, 如需agent 資料,可PM我.
Agent不用了,因我之前已問過...Agent不做day school...
如果Agent做我都唔駛SEND咁多MAIL去問....

簽名被屏蔽

tcmsung 發表於 14-5-10 13:10
回覆 月希 的帖子

I see.  Hope that you will get favaurable reply from the College.
希望啦...

我都好好彩, agent  幫我仔入day school, 佢哋比我自己揀學校,上年尾已搞好,我宜家去咗英國睇學校,9月入讀year 9.

freema 發表於 14-5-12 04:10
我都好好彩, agent  幫我仔入day school, 佢哋比我自己揀學校,上年尾已搞好,我宜家去咗英國睇學校,9月入讀 ...
AGENT搵day school?邊間丫?因為我問過2間都唔做day school...

而且我自己搵學校時見有D學校寫明唔接受agent申請的
‹ 上一主題|下一主題