用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 與1歲幼兒看書
go

與1歲幼兒看書

如題!我覺得困難,因佢只想撕爛本書。好難幫佢建立閱讀興趣!求助!

回覆 chowyikwan 的帖子

我買Board book, 唔會咁易撕爛.

引用:如題!我覺得困難,因佢只想撕爛本書。好難

同小朋友睇布書, 也有D書有唔同質地, 可以摸, 增加吸引力。

引用:如題!我覺得困難,因佢只想撕爛本書。好難

原帖由 chowyikwan 於 14-04-25 發表
如題!我覺得困難,因佢只想撕爛本書。好難幫佢建立閱讀興趣!求助!

...
一歲係咁架,遲d仲你有你講,佢有佢走黎走去,你未講完佢就揭鬼左第二頁,跟著好開心話"讀完!"  呢d我全部都經歷過,果陣好失落,而家諗返好好笑…… 俾d耐性啦,我女女而家兩歲半,好鐘意我讀書俾佢聽,讀成個鐘都唔厭

回覆:與1歲幼兒看書

可以嘅話,真係要五六個月已經開始同佢一齊睇書,過咗呢個時機,好難令佢專心,我五六個月開始,佢到而家兩歲都堅持每晚要睇完書先入睡,但八九個月開始睇,佢哋已經開始會爬走,過咗一歲,更加走得快

回覆:細咩咩 的帖子

我係佢4個半月時已同佢看,佢撕爛本書,諗住佢大個好D,結果一樣!

回覆:chowyikwan 的帖子

兩歲左右就不會再撕了,放心啦!我女之前跟你女一樣,現在很愛看書。我女1歲半開始坐定看,仔就約兩歲多。

一歲會撕書,仲會咬書,所以那時阿女只會睇布書,歲半左右才開始睇紙書,佢鍾意有機關嘅書和雜誌。一歲的bb剛開始學行,對身邊事物充滿好奇,樣樣野都想用手摸下,會坐唔定,而且專注時間短,不太適合睇書。想提升認知能力,用實物會較好。

回覆:Potato001 的帖子

我放心了!tks

介紹你看汪培廷的<餵故事書長大的孩子>(2013年10月出了新版),在當中你會找到法子的。

回覆:mannitol 的帖子

Tks

回覆 chowyikwan 的帖子

但一歲前一般都係睇硬皮書, 布書, 都撕得爛?

我選d硬書或布書, 佢會咬/撕不過唔會成功, 哈哈
依家大左, 唔會撕嫁啦...不過冇咁專心反而, 哈

回覆:與1歲幼兒看書

BB幾個月已開始同佢睇書,佢鍾意揭書,唔識用力就撕爛咗。所以一歲前只會比紙板書。
一歲開始比普通故事書,教亞囡細細力揭,偶然撕爛左,我會好心痛咁,然後喺佢面前用膠紙痴返,等佢知道自己整爛嘢!

我女4,5個月開始看圖畫看到眼定定,1歲前已自己拿硬卡書看着手指指。12,3個月巳專心聽我説故事同讀nursery rhyme, 而家14個月成日bookbookbook,自己要求看書,看到熟悉的公仔如bear, car會講出來。