用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 急需幫忙! 邊間國際學校(小學)容易入d 呢? ...
go

急需幫忙! 邊間國際學校(小學)容易入d 呢? [複製鏈接]

朋友的兒子8歲,因為不適應傳統本地學校的教學模式,想盡快幫他轉去國際學校,請問爸爸媽媽們,根據你地0既經驗,邊間學位比較無咁緊張呢?

謝謝先啦!
   1    0    0    0

回覆:急需幫忙! 邊間國際學校(小學)容易入d 呢?

Korean International, because students come and go rate is high. Highly suggest you to make a list and call the schools directly. Good luck!

Thank you for your reply!

My friend prefers American / British / Canadian schools.

Anyone knows about Yew Chung International school ? Need to queue for how long normally?  Thx!

引用:朋友的兒子8歲,因為不適應傳統本地學校的

原帖由 babycharles 於 14-04-25 發表
朋友的兒子8歲,因為不適應傳統本地學校的教學模式,想盡快幫他轉去國際學校,請問爸爸媽媽們,根據你地0既 ...
How is the child's English standard and academic results? That will affect school choices.

Korean International runs British (Cambridge) curriculum. Advise your friend to visit the school websites and make a list to clarify the potential choices.

回覆:Shummamapapa 的帖子

what is the academic standard like in KIS? is the primary section easy to get in compare to other top IS?

babycharles 發表於 14-4-25 17:45
朋友的兒子8歲,因為不適應傳統本地學校的教學模式,想盡快幫他轉去國際學校,請問爸爸媽媽們,根據你地0既 ...
轉到國際學校就能適應佢哋的教學模式嗎?國際學校並非一個救生圈。而且,既然想儘快,就邊間有位就轉到邊間,仲想要揀學制?
題外話,除左學制,校風,地點等等,仲要考慮埋學校要唔要收債券,建校費。。。

恕我冒犯講句,如果要盡快,現今的競爭非常激烈,除非他有巨額金錢捐給學校才可保證有位,個人意見是要魚翁撒網,先入了國際學校才嘗試轉去其他心儀的學校。其實CAIS也是一個不錯的選擇,我覺得她是 一間不錯的學校,另外她是由K3開始,所以少了K1,2的學生的競爭。這是本人的愚見。

回覆:RayEE 的帖子

所言甚是!

而家國際學校小學部本來就難入, 仲要轉得咁急, 所以你朋友能揀嘅空間唔多, 申請左睇邊間收先算啦.  地利亞都係選擇, 行加制.  

再者, 好多比較有要求嘅學校對學生英文程度有要求, 有位如唔達標, 學校都未必收, 我見我個女間學校就係咁.

引用:而家國際學校小學部本來就難入,+仲要轉得咁

原帖由 elmostoney 於 14-04-26 發表
而家國際學校小學部本來就難入, 仲要轉得咁急, 所以你朋友能揀嘅空間唔多, 申請左睇邊間收先算啦.  地利亞 ...
你個讀那間?我过左deadline差吾多2個月先幫個囡報CAIS, 3月尾in,慶幸收左,好開心!

annie40  CAIS, good school. Congratulaions!  發表於 14-4-27 13:42

ICA.  唔係DEADLINE問題同有冇位問題.  我見過有人去IN, 明明有位, 但學校認為小朋友英文溝通能力未得, 對上堂有影響, 所以唔收.  ESF都係一樣. 始終上堂主要語言係英文, 學校唔會為小朋友補聽同講, 寫同睇就會因應年齡不同 (一年班入學就冇物要求, 二年班插班都要求識睇下)

回覆:elmostoney 的帖子

認同,因我囡英文聽講睇都ok,只是spelling差D

回覆 babycharles 的帖子

過左3日;你朋友究竟打左去d IS問未?(定你幫埋佢問?) 交左表/諗住報邊幾間?幾時交application form?定仲考慮緊報唔報?

jolalee  also, all kids who will change school will need to redraw from existing schools by the end of April to prevent additional charges ;) i'm writing withdrawal letter myself right now.  發表於 14-4-28 13:52
jolalee  true true, gotta do this quick before May kicks in as May/June is when expats accepts job offers overseas, inform schools about withdrawals, so lots of IS 'relocations' happening up ahead.  發表於 14-4-28 13:49

各位, 你們好, 看到之前你們對話, 你們都是有心人, 我女兒今年三歲,現想轉入IS路,已報了Woodland讀三歲班先,但請問長遠計劃應嘗試申請那些IS學校(有小中學)較有機會呢?

annie40  woodland 很不錯。因沒有小學,妳要及早積極準備投考小學了。  發表於 14-5-1 13:36

回覆 wiman 的帖子

French International School Kinder start from age 4, you should try it as well. They have primary and secondary afternwards

回覆 annie40 的帖子

Thx a lot. French international 易入嗎?有沒有什麼要求?還有沒有其他可以考慮呢?

而家好的IS都無話易入,FIS我朋友排了好耐,最後考到Esf,Fis都未有位interview。

不過,如果你真有心讀,小朋友英文好,報多幾間始終有機會。

annie40  FiS難入,卻不一定好過ESF.  發表於 14-5-1 12:12

FIS絶對是非常難入,但第班是4歲班,只要在申請截止前報名,每位申請人也有面試機會,相比連一個正式公平的投考機會也沒有,是相對的應該嘗試。
還有把孩子送去讀國際學校,總是有所求吧!多人想爭著入讀的,必然有原因,不要老在找易入的。用心去把孩子培養,預備好了,搜集學校資料,去最想去和最合適的一所就是了。

如果孩子暫時力有不逮,就先找一間平實有內涵的IS暫讀,等候機會再轉換心儀IS.

家長大想頭是應該的,只要按步就班,教育孩子一邊大想頭,一路十分謙虛,就是好了。

jolalee  Great point Annie ;)  發表於 14-5-3 20:27
Jane1983  好同意!  發表於 14-5-1 14:05

annie40 發表於 14-5-1 12:10

FIS絶對是非常難入,但第班是4歲班,只要在申請截止前報名,每位申請人也有面試機會, ...
對,好多入了理想學校的孩子,也是由大想頭開始的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題