用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 海外學歷報U 入神科捷徑
樓主: elbar
go

海外學歷報U 入神科捷徑

回覆 ANChan59 的帖子

如果無學校support,好多報告都好難做,如果內地生咁有決心自修都考到好成績,我地都要欣賞下人地的決心。

回覆 ChiChiPaPa 的帖子

從第二d post 睇到其大學學生要求用廣東話受課,其實我地會唔會理解為某些dse 考生其實係未達到入大學讀書的水準?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

del.

回覆 tcmsung 的帖子

Del.

ANChan59 發表於 14-4-27 13:34
我都是這樣估。

跟本不可以作間接比較,因為不同時段,而且不是所有學科作專家評估。

Del.

samsam123321 發表於 14-4-27 19:37
問題係議員代表老師,老師見學生走晒去讀ib, 自己教唔到ib,點解決?
大部份 DSS 的 lB 老師都是 本地 NSS 老師受訓,考核,然後提升做 IB 老師。所以老師們不要眼紅,問題只是在英文能力。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

samsam123321 發表於 14-4-27 19:08
回覆 ANChan59 的帖子

如果無學校support,好多報告都好難做,如果內地生咁有決心自修都考到好成績,我地都 ...
Private Candidates 不用 SBA。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-4-27 20:40
大部份 DSS 的 lB 老師都是 本地 NSS 老師受訓,考核,然後提升做 IB 老師。所以老師們不要眼紅,問題只是 ...
但大部分學校轉唔到ib, 即大部分老師都會教dse.依然面對收生問題。

samsam123321 發表於 14-4-27 20:57
但大部分學校轉唔到ib, 即大部分老師都會教dse.依然面對收生問題。
點解唔自我增值呢!!!可以轉校,人工都高不少。
不要寃天尤人!

mummom  而家最興:寃天尤人  發表於 14-4-28 13:09

ANChan59 發表於 14-4-27 20:42
Private Candidates 不用 SBA。

Del.

ANChan59 發表於 14-4-27 21:03
點解唔自我增值呢!!!可以轉校,人工都高不少。
不要寃天尤人!
自我增值只係商界政府的把戲吧。做得耐人,都知年齡係一個好大的障礙。

議員報紙仲係到講dse,ib,我覺得將來對地道香港學生影響最大唔係ib,係內地學生。

王家爸爸  Agree!   發表於 14-4-28 10:48

samsam123321 發表於 14-4-27 21:09
自我增值只係商界政府的把戲吧。做得耐人,都知年齡係一個好大的障礙。
唔可以咁講,是心態多於年齡。

annie40  well said.  發表於 14-4-27 23:34

samsam123321 發表於 14-4-27 21:25
議員報紙仲係到講dse,ib,我覺得將來對地道香港學生影響最大唔係ib,係內地學生。 ...
Exactly.

ChiChiPaPa 發表於 14-4-27 19:04
將來,考第一的可能會是在香港讀國際學校或是本地IB的學生。
咁又唔會,有不少大學科目 NJ 學生數目是 0 。

引用:Quote:ChiChiPaPa+發表於+14-4-27+19:04+將

原帖由 ANChan59 於 14-04-28 發表
咁又唔會,有不少大學科目 NJ 學生數目是 0 。
唔緊要。計GPA,讀邊科都一樣。

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+14-04-28+發表咁

原帖由 ChiChiPaPa 於 14-04-28 發表
唔緊要。計GPA,讀邊科都一樣。
其實三大可以以學劍橋大學,將不同學歷作Longitudinal Study 十年八年,看看不同學院或學科畢業平均成績或GPA或榮譽級別,作比較會幾有指標性。

一來令公眾瞭解真實差異,若果某些學歷的學生長期優於或差於DSE,便看出各自含金量,在不同學院或學科比較,更突顯跨學科的分別。

二來令教育官員明白不同學歷的長遠分別,作長遠規划或調整,十分有幫助,管理靠事實優於感覺。

mattsmum  大學沒有正式的比較報告,老師却心里有數的。難怪大學怎樣挑選。  發表於 14-5-1 09:05

samsam123321 發表於 14-4-27 18:58
回覆 elbar 的帖子

依位專欄人,就黎用莫須有的罪屈人了。海外學歷=富貴人士=成功率高?然後用一個例子證 ...

遇到一個海外學生讀得差,就好似執到寶咁,幾十年後都要拎出黎講,真係辛苦晒。