用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺 Band 1 女生, 想請問乙部可以點選? ...
go

油尖旺 Band 1 女生, 想請問乙部可以點選? [複製鏈接]

油尖旺 Band 1 女生, 想請問乙部怎樣填?
   2    0    0    0

可否指細些,band 1 a/b/c.這樣會比較貼心些!

三次呈分級排名 27/163

回覆 karinleung 的帖子

女仔可選本區學校:

a. 真光: 74
b. St Mary: 7
c. 銘基: 74
d. 循道: 11
e. 伊中: 61

他區:
f. BPS: 3
g. 香島: 4
h. 黃棣珊: 2
i. 銘賢: 2

排位可以考慮下:
1. a
2. c
3. g/h/i
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我會選,乙1真光,乙2銘基,話晒女仔多D位。

老師建議: 乙1伊中, 乙2真光, 乙3銘基, 但小女喜歡真光多D, 如我選乙1:真光, 乙2:伊中, 乙3:銘基可以嗎?謝謝大家的意見

elbar  就試 乙1伊中, 乙2真光, 乙3銘基; 甲1 瑪利諾修院   發表於 14-4-27 08:51
elbar  乙2真光   發表於 14-4-25 19:09

無論係 乙1伊中, 乙2真光, 乙3銘基 定係 乙1:真光, 乙2:伊中, 乙3:銘基

入唔到乙1都係唔駛諗乙2, 睇下妳鐘意邊間多D

其實伊中男女校 (男女都會爭), 入到既機會應該會細過真光

不過我諗你地個老師覺得真光係女校少人爭係乙2仲有些微機會有位; 但其實放乙2入到既機會都應該係近乎"0", 只比放伊中/St Mary做乙2高 (2間係本區放乙2入到既機會應該係"0")

如其浪費乙2, 不如放自己心儀個間做乙1, 再將乙3放上乙2較保險

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

伊中, 真光不可並存,只可二选一,不然浪費第二志願

唔該晒, 是否即是乙1:真光, 乙2:銘基, 乙3開始他區band1中學

係, 不過最後要補番1,2間Band 2打底.

Many thanks. 還想幫同學的媽媽問一問, 都是油尖旺區, 但3次平均排名108/163, 老師只叫填信義同劉重發, 想請問可以點填?

elbar  或試 甲1信義 2劉皇發; 乙1勞工子弟/麗澤 2九龍工業   發表於 14-4-27 19:04
elbar  或試 甲1信義 2劉皇發   發表於 14-4-27 09:02

回覆 hkpapa852 的帖子

after filling in your 1st to 4th choice, remember to fill in all the other band 1 schools in your own and other nets, regardless only 2-3 places offered.

thereafter, your best choice for band 2 schools to play safe.

‹ 上一主題|下一主題