用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 請問家姐入讀, 細佬是否大機會收一點?
go

請問家姐入讀, 細佬是否大機會收一點? [複製鏈接]

細佬本來今年考到st cat pn, 但因太細要坐保母, 加上pn學費太貴, 所以我們最後沒有注册.  另一方面, 家姐將會今年9月入讀k1, 請問家姐入讀, 細佬下年考K1是否大機會收一點?  好怕自己做錯決定.
   3    0    0    0

回覆:怪獸父母 的帖子

不會大機會。我識人家姐讀弟弟考不到。

吾一定會,朋友就是家姐讀緊,細佬都考吾到!

我知道唔一定考到, 但係家姐喺度會唔會高分少少?  係咪pn收細佬唔應該唔讀?

大b机会会大d

我們最後沒有注册
==> You have already made the decision. You had better spending time to cultivate your kid instead of thinking whether you've made the wrong decision.

家姐喺度會唔會高分少少
==> I don't think so.

回覆:請問家姐入讀, 細佬是否大機會收一點?

U should take the offer.

回覆:dwkw333 的帖子

我反而會擔心今年reject過學校,會唔會影響下年申請

引用:+本帖最後由+怪獸父母+於+14-4-25+16:39+編

原帖由 怪獸父母 於 14-04-25 發表

細佬本來今年考到st cat pn, 但因太細要坐保母, 加上pn學費 ...
我大女k3,好多弟妹無收,問老師,老師話無優勢。你小朋友應該係叻叻,下年考k1試下。

引用:我知道唔一定考到,+但係家姐喺度會唔會高分

我知道唔一定考到, 但係家姐喺度會唔會高分少少?  係咪pn收細佬唔應該唔讀?
...
已經無註冊pn,諗返轉頭無意思,而且sc pn都等咗幾日,啱啱已經call埋waiting, 無得返轉頭註冊返。既然你大女考入k1,你大約知考乜點考,唔計突發事件例如病咗,扭計之類,你應該知細仔可否掌握到,應付到嘅機會高唔高。

引用:+本帖最後由+怪獸父母+於+14-4-25+16:39+編

細佬本來今年考到st cat pn, 但因太細要坐保母, 加上pn學費 ...
我情況同你未必一樣,我大女係成熟形,只要佢喜歡間學校,佢答得頭頭是道。細女比較bb, 面試表現無咁穩定,加上現在有pn升k1,位小咗,自問帶佢考k1,無信心佢會有offer,pn收佢我地喜出望外。至於坐車,我大女2歳讀另一間pn ,一開學我即刻pat佢上車,無問題。基於以上原因,pn貴又遠,我地決定辛苦d捱一年。你已經經過思考而放棄,唔駛擔心錯決定,可能細仔考k1除sc ,有更多好offer呢。

回覆:ozoz 的帖子

多謝你意見. 細仔係2月大b, pn會讀返家姐pn那間,因為近屋企,唔駛搭校車,而且都係地區出名學校, 可以自己接送多d親子機會, 因為我們從小都顧住家姐,細佬交咗比工人, 我地比較少埋佢, 所以希望今年細佬pn有多d時間對住細佬。 下年唯有繼努力啦!

我大囡k1, 反而好多同學仔嘅家姐哥哥妹妹都係在校生或畢業生。我細囝今年都考到pn,但也有同學的細佬妹考唔到。可能係競爭大咗啩。我諗最緊要都係面試表現(家長同小朋友)。如果家姐讀緊,自己就要好好同學校溝通,唔好做個麻煩家長,可能機會高啲。

回覆 mannitol 的帖子

多謝你們的意見, 我肯定我唔係麻煩家長, 我會繼續努力.

無關係,身邊两個同學既細佬妹都考吾到

‹ 上一主題|下一主題