用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兒童發展評估,養和劉建珍醫生
go

[其他] 兒童發展評估,養和劉建珍醫生 [複製鏈接]

$12000睇第一次真係好貴
想問有無JM可以分享
   1    0    0    0

回覆:兒童發展評估,養和劉建珍醫生

我原本都想試,後來直接揾兒科医生楊xx養和,睇總好,診金800,其他另計,因行得不好,同身瘦形。

1,轉介大口彎
2.驗血(有貧血,補鐵下個月驗遺傳科)

raff  thanks for sharing  發表於 14-4-25 22:10

回覆:raff 的帖子

太貴了,評估左之後可能好多跟進,要全部私家跟進要有一定的財力。

政府就等得耐,健康院轉介CAC,先見姑娘,再半年後見醫生,排服務(物理治療,職業治療),排讀書(i位E位S位),覆診(兒科,遺傳科),但費用有限但全面。

中間價錢又唔使等太耐,可以搵私人既兒童發展中心(step,links),早點評估、亦會幫你轉介政府跟進。

回覆 methy 的帖子

唔該晒,因為個兒科醫生轉介我地睇佢,真係好貴

嘩!加咗好多,四年前八仟......

回覆 viscattery 的帖子

咁你的小朋友有無睇過? 我小朋友本第有speech delay, 而家speechtherapist覺得佢有亞氏保加特微

引用:$12000睇第一次真係好貴+想問有無JM可以分

原帖由 raff 於 14-04-25 發表
想問有無JM可以分享
我知聖保祿醫院都有得睇,一年前問過只要$8000

回覆 raff 的帖子

你做發展評估的目的是甚麼?如果想轉介去CAC或兒科,普通兒科醫生都可以了.如果想看看需不需要排E/S/I位,外面的專科醫生、心理學家或私人機構都做到,有標準化測試,價錢都常都在數千以下.兒童發展得很快的,不值得花太多錢作評估.

引用:回覆+viscattery+的帖子 咁你的小朋友有無

原帖由 raff 於 14-04-27 發表

咁你的小朋友有無睇過? 我小朋友本第有speech delay, 而家speechtherapist覺得佢 ...
有,睇咗四年,主要睇佢問下進展同邊Darea要加强,不過今年應該唔覆lu ,舊年由自傾咗話阿氏,主要要加強社交,会跟呢個方向行,同埋阿仔進步好多,留返D$做training 同買書比佢。當時係因為心急知diagnosis ,所以揾佢,亦睇咗virginia wong

引用:Quote:原帖由+raff+於+14-04-27+發表回覆+v

原帖由 viscattery 於 14-04-28 發表
有,睇咗四年,主要睇佢問下進展同邊Darea要加强,不過今年應該唔覆lu ,舊年由自傾咗話阿氏,主要要加強社 ...
請問社交方面你如何幫囝囝改善?

引用:$12000睇第一次真係好貴+想問有無JM可以分

原帖由 raff 於 14-04-25 發表
想問有無JM可以分享
10年女女睇劉建真睇過一年仁安都有掛牌會平d

我覺得阿囡愈來愈多問題,唔想每個問題都睇一個專家,想問劉醫生係咪可以做到全面評估。
想請問你佢對你小朋友診斷全面嗎?

回覆 樹熊 的帖子

咁你覺得佢診斷係咪全面? 我驚睇完佢仲話要轉介兒童精神科? 想一站式比佢睇一次

引用:回覆+樹熊+的帖子 咁你覺得佢診斷係咪全面

原帖由 raff 於 14-04-29 發表
回覆 樹熊 的帖子

咁你覺得佢診斷係咪全面? 我驚睇完佢仲話要轉介兒童精神科? 想一站式比佢睇一次
甘你放心全面、冇野需要轉介除非你想排政府睇就叫佢寫轉介

Dr. Virginia Wong 係QM果個?

我係大口環睇,唔知係咪同一個

大口環的兒童智能測試中心?
那Dr. Virginia Wong不是私人的?

回覆 monkeydiary 的帖子

這裏有無听力專家?法國医院个度有但這姑娘無料無耐性態度又差

引用:回覆+monkeydiary+的帖子 這裏有無听力專

原帖由 朱事丁 於 14-05-03 發表
回覆 monkeydiary 的帖子

這裏有無听力專家?法國医院个度有但這姑娘無料無耐性態度又差
其實我都係人地介紹,所以我都不太清楚,你可以打去醫院查詢喔!

請問仲好無人有分享
‹ 上一主題|下一主題