用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔小學危險位, 應該點選擇? 希望大家幫忙~~ ...
樓主: angel_laam
go

灣仔小學危險位, 應該點選擇? 希望大家幫忙~~  

王家爸爸 發表於 14-6-26 22:31
住在哪裡?灣仔選擇華仁小學,西區選擇SPC小學。
六年後考前三,博SPCC或DBS。考80前原校升中,考80後轉到 ...
我見過有小朋友80後都入到SPC....但唔可以預知6年後如何~~~

mcl203 發表於 14-6-26 23:31
我見過有小朋友80後都入到SPC....但唔可以預知6年後如何~~~
去年SPC的校長提到過有多少SPC小學生,和有多少外來生入他們的學校,但我不記得實際數目了。

回覆:灣仔小學危險位, 應該點選擇

YYmommom 發表於 14-6-28 21:39
我仔讀高小小五,高中轉了校長後,有很大改革,親自來高小推銷,希望留下頭74名學生,我識的小六師兄們大多 ...

SPC 校長的位由副校長暫代嗎?

回覆:王家爸爸 的帖子

YYmommom 發表於 14-6-28 21:39
我仔讀高小小五,高中轉了校長後,有很大改革,親自來高小推銷,希望留下頭74名學生,我識的小六師兄們大多 ...

自行 只揀一間中學...再放高中於自行2 應係搏一間較高中更好既中學...又保留機會於自行階段能獲高中取錄

放高中於甲一...但唔填甲二...仍係保住甲部能獲高中取錄...放棄甲二係唔想影嚮乙一既機會...先入甲二而無機會用乙一既直屬小學位

乙一係指定位置...如欲派入直屬中學...直屬中學有直屬位...先由B1生先抽...跟住B2...弓弓
如不在乙一填高中...即放棄直屬小學優勢機會...而去跟其他校外學生機會一樣~~~

回覆:mcl203 的帖子

YYmommom 發表於 14-6-29 06:24
即是話,我可以在自行兩間都可以博高一線,只要乙一放高記中學,自行失敗,高記都一定要收我仔,而不需要靠 ...

經扣除重讀生及自行分配學位後,在統一派位階段,直屬中學可為其直屬小學

最多保留餘額85%的學位,而聯繫中學可為其聯繫小學最多保留餘額25%的學位。

直屬或聯繫學校的小六學生如屬學校網第一或第二派位組別,而又以其直屬或

聯繫中學作為乙部的第一選擇,便有資格獲派保留學位。如學校選擇取錄學校網第

三派位組別的學生,則該組別的學生亦符合資格。

若符合資格的人數多於保留學位,電腦會按學生的學校網派位組別及隨機編號

分配學位,直至保留學位額滿為止

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SecSch_TC_2014_web.pdf

即是話,我可以在自行兩間都可以博高一線,只要乙一放高記中學,自行失敗,高記都一定要收我仔,而不需要靠 ...
若有心儀既中學...比高中更佳...試搏自行係正確
但若係50/50....要小心自行 / 甲部 既學校收左....就唔會去到乙1既抽獎...即入唔番高中

若係B1生...EK資料...應能直上高中
但我只係估估下...準確d問番校長/老師吧...乜Banding可以直上高中...同如何擺位唔會削弱上高中優勢~~~

回覆:灣仔小學危險位, 應該點選擇

問校長/老師?B1或B2頭梗係叫你自行一甲一乙一都報高中,自行二,甲二甲三留空。B2尾B3就教你唔使報高中了!

不是一定要收,只是機會較高。當然,從過去的經驗,高小 Band One 生想入高中,幾乎是必入。所以,目標應該是努力維持在 Band One 生的位置。

Band5 發表於 14-6-29 14:36
問校長/老師?B1或B2頭梗係叫你自行一甲一乙一都報高中,自行二,甲二甲三留空。B2尾B3就教你唔使報高中了 ...
BandOne頭學生問校長/老師,他們也可能叫你自行一甲一乙一都報高中,不會主動叫你報KC或QC。

Band5 發表於 14-6-29 14:36
問校長/老師?B1或B2頭梗係叫你自行一甲一乙一都報高中,自行二,甲二甲三留空。B2尾B3就教你唔使報高中了 ...
點填我就真係唔知....講真...我都想知....若係邊緣生...自行完全唔揀自己學校...萬一失手會否叩番中學被離棄?
我只係好耐之前有朋友提過佢小朋友學校正正如此做法...真假唔知
我呢d估估下人士...當然要小心d...吹錯水害左人 ~~~

王家爸爸  邊緣人乙1一定要報高中。  發表於 14-6-29 21:51

回覆:mcl203 的帖子

王家爸爸 發表於 14-6-29 17:43
BandOne頭學生問校長/老師,他們也可能叫你自行一甲一乙一都報高中,不會主動叫你報KC或QC。
...
呢d就係有直屬中學既利與弊...利就係上中學煩少d...機會入直屬中學大d
弊就係搏出街要小心d...要睇準d..乜自行又弓弓...甲部又要弓弓...最終要睇住中學個位...窒手窒腳

mcl203 發表於 14-6-29 19:13
呢d就係有直屬中學既利與弊...利就係上中學煩少d...機會入直屬中學大d
弊就係搏出街要小心d...要睇準d..乜 ...
全級前10,可以考慮自行1報QC,自行2報高中。

回覆:YYmommom 的帖子

我女小學有直屬中學,當年都係用盡兩個自行位。你知否高中自行時會收高小學生嗎?好些直屬中學自行時都是盡收外來精英的。
如果過往高中會收高小的B2生,如果自行、甲部唔中,咁B1生乙一揀高中係必收的。
的確有學生/家長對直屬中學係一心一意,同學/家長間12年的情誼,一齊由小學升上中學就像个大家庭,唔一定考得頭就要揀第二間中學,反正當初揀高小也是為了高中嘛。

回覆:Rattie 的帖子

中學校長之前開會時保證頭70如果甲一乙一同自行都係高中,一定收番, 如果派唔到可以直接搵距
距亦有暗示自行主要收外來精英,主要係女仔,因為距想男女數目均一D
甘我個人認為高中只會留番74個位比高小生,高小上高中個比例只有56%

個仔直上中學部,好開心,個人鬆曬,今日要好好甘訓—場覺。今早六點幾咩住十份profolio,筆袋,膠水,釘書機......—知結果反而迷失方向,好累,想休息一下

elbar    發表於 14-7-8 15:33
bobo101^*^    發表於 14-7-8 12:41