用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔小學危險位, 應該點選擇? 希望大家幫忙~~ ...
樓主: angel_laam
go

灣仔小學危險位, 應該點選擇? 希望大家幫忙~~   [複製鏈接]

可能我個仔對中黎講係鷄肋,距地正常都唔會叫我個仔唔好揀中學部,始終有D私心

想有一定質素的學生做後備

angel_laam 發表於 14-4-28 13:27
個人認為B3生唔多, 主要係因為選校策略問題, 基本上估錯自己BANDING放晒D BAND1學校係前面已經可以死得好慘 ...

我覺得當B2去填應是正確的
如果只係想入直屬中學...假設係B1生...乙1一定已有份
若係B2生...乙1抽完唔中既...乙2已行B2策略一定無蝕底
就算係B1生(只係想入直屬中學)..當B2去填都無錯...夠晒穩陣...錯Banding與否亳無關係 ~~~

回覆:灣仔小學危險位, 應該點選擇

希望小朋友無驚無險直升高中,派位日上嚟報喜。

angel_laam 發表於 14-4-25 08:43
小兒就讀高小, 第三次成績跌左, 全級80-90名, 老師話仔仔直上自己中學好危險。我苦惱中唔知點排學校, 好怕 ...

分析高小上年派位, 嘗試估計分佈如下. 假如冇估錯, 樓主考80-90應係band2, 能否抽入高中視乎直資離場及自行成功人數. 你乙一高中仍大有機會, 乙二漢華, 乙三李潤田, 乙四張振興, 乙五鄧鏡波, 乙六維多利亞, 乙七黃鳳翎包底.

自行離場:
11個 SPC
2個St. Stephen's College
2個SPCC
1個德信
1個港青基信
1個自行QC (抽獎QC), 派QC (計入1st choice)
1個自行King's (抽獎高中), 派King's
1個自行聖言 (抽獎高中), 派聖言
1個自行/甲部荃灣聖芳濟, 派荃灣聖芳濟
共20人other choice, 16%

1st choice -
1個band1抽QC
86個band1及band2填高中 (不計兩個自行入King's & 聖言), 其中3人自行高中已收, 77人抽聯繫位, 6人抽唔到跌入 2nd choice
18個band2c-3根據頭中尾選下列中學:
- 嶺南
- 黃鳳翎
- 梁銶琚
- 蘇浙 (5人)
- 玫瑰崗
- 桂華山
- 培英
- 李福慶
共99人1st choice入, 79.2%

2nd choice
- 6人抽不到高中, 而2nd choice填鄧鏡波/維多利亞, 無人抽中, 趺入3rd choice.
共0人2nd choice入, 0%

3rd choice入以下band2:
- 漢華 (1人)
- 李潤田
- 張振興
共6人3rd choice入, 4.8%

回覆 khmama 的帖子

多謝詳盡分析,今日已經交表,我將B2放前,連埋band3頭學校,我只填了十幾間已經無得填我相信高小今年開始會派好D,因為今年小六第一年男女校,雖然全級只有十幾個女仔,但都考較前,可以試考其他更top女校

引用:回覆+khmama+的帖子 多謝詳盡分析,今日已

原帖由 angel_laam 於 14-04-29 發表
回覆 khmama 的帖子

多謝詳盡分析,今日已經交表,我將B2放前,連埋band3頭學校,我只填了十幾間已經無得 ...
原來上年仍是男校,可以證明鄧鏡波放第二已無位。

引用:Quote:khmama+發表於+14-4-28+14:13+真有趣

原帖由 hkpapa852 於 14-04-28 發表
好明顯, 高小無谷"首3志願比率"既意願...... 但另一角度睇, 學校係咪冇同家長研抽獎排位, 如果唔係真係好難 ...
剛好相反,學校有谷首志願,而唔係首三志願,首志願居然band3a/b/c都有,實在有違常理,向好方面想就3a生揀3a, 3b揀3b,3c揀3c. 亦有可能2c揀3a,3a揀3b,3b揀3c, 所以唔計抽高中學生,命中率可達100%.

80-90,唔知前中後

angel_laam 發表於 14-4-29 10:20
80-90,唔知前中後
即使80-90, 過往3年入高中的機會都頗大, 加上今年有考得前的女生, 相信你囝囝入高中的機會更高, 希望順利入讀高中啦.

請問點解高小嘅女生唔想升高中,如果只係想睇高一線,咁男、女生都冇分別㗎

回覆 Rattie 的帖子

因為高中(高主教書院)係男校, 女生想入都唔得囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

高中當然係男女校,請睇清楚

回覆 hkpapa852 的帖子

高中係男女校

引用:請問點解高小嘅女生唔想升高中,如果只係想

原帖由 Rattie 於 14-04-29 發表
請問點解高小嘅女生唔想升高中,如果只係想睇高一線,咁男、女生都冇分別㗎

...
1) 知有哥哥在高中,部份家長都意願個女女跟上。

2)心理上,仍覺高中是男校,應仍是男多女少,去過高中一兩次,感覺為女仔設施一般。
3)上中学不同小學,好多会揀純齋校。
4)好的女校中西、湾仔区有很多。
5)成績好,一定想更上一層樓。

妹妹豬 齊來做個好朋友)

印象中早一年同女生的家長傾過,有兩個媽咪同我講偏向想幫女女揀top d女校或男女比例無甘失衡的中學,因為呢屆小六女仔仲係好少

Rattie 發表於 14-4-29 11:55
  ...

讀下讀下...始終返回男多女少想法....一年走d走d...變成更多男更少女~~~

未知除了高小的女生, 其他中西區的女生會否選擇高中?

kachunpapa 發表於 14-5-20 10:49
未知除了高小的女生, 其他中西區的女生會否選擇高中?
高中第二年收女仔, 自行時, 已經有不少B2女仔黎, 心想入唔到TOP女校, 呢間都係唔錯選擇丫麻, 所以如係高小B2女仔, 應該會揀返自己學校
‹ 上一主題|下一主題