用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔小學危險位, 應該點選擇? 希望大家幫忙~~ ...
go

灣仔小學危險位, 應該點選擇? 希望大家幫忙~~  

小兒就讀高小, 第三次成績跌左, 全級80-90名, 老師話仔仔直上自己中學好危險。我苦惱中唔知點排學校, 好怕填得唔好累左個仔。
我打算甲一乙一都填自己中學部, 其他位應該點填? 特別係乙部30間, 真係好苦惱。
如果中學部唔收番, 其他BAND 1 如華仁, 皇仁, ST. JO 我覺得基本上已經可以唔洗考慮, 填入去只係浪費位置。另外係心儀D既鄧紹堅, 中中亭亭既係鄧鏡波, 其他已經係咩好選擇, 上網睇好似好多人地都話好差, 派到就死果種, 請教各位意見….

回覆 angel_laam 的帖子

高主今年有74個直屬位, 機會都好高 (因為都係要抽, 100人左右抽74個, 仲D有人可能自行走咗, 起碼有70%機會)

但問題係, 如果去咗8X, 仲係唔係Band 1成績?

唔果唔係, 你放邊間Band 1 都無用

如果Band 1, 保險D就:

1. 高主教
2. 鄧肇堅
3. 他區Band 1 ......

如果Band 2, 就可能要:
1. 高主教
2. 鄧鏡波
3. 其它Band 2 ......

王家爸爸  如果高主教可能入唔返自己中學,應該是B2生,所以(1)高主教(2)鄧鏡波的組合比較合理。  發表於 14-4-25 10:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

angel_laam 發表於 14-4-25 08:43
小兒就讀高小, 第三次成績跌左, 全級80-90名, 老師話仔仔直上自己中學好危險。我苦惱中唔知點排學校, 好怕 ...
全級80-90名如果不能直上自己中學,表示好可能是B2A生。
乙一填自己中學是合理的選擇,其他你提到的B1中學不能放在乙二(否則就是浪費)。
我覺得你需要考慮的是:其他進取的B2生會如何排,我相信 不少人可能放鄧肇堅在乙一,鄧鏡波在乙二。
如果是這樣的話,B2生乙二入到的機會不大,另外,鄧鏡波放乙三也不能保證能夠入到。

當然,如果你相信小朋友是B1生,選擇會是完全不同。

回覆:灣仔小學危險位, 應該點選擇

灣仔區band 2同學真係要小心。如果搏唔返高中,鄧放乙2又給乙1的搶晒,就算乙1搶晤晒,剩下唔太多位你都變得好危險。

王家爸爸    發表於 14-4-25 11:12
:verycold: :verycold: :verycold:

邊間鄧肇堅?聖公會定係維官?
聖公會唔係b1學校咩?
高小考80-90都仲係b1學生咁高小程度好高啊
還是灣仔區d派位真係咁樂觀??

hkpapa852  咁要睇下一級有幾多人  發表於 14-4-25 12:02

回覆:hkpapa852 的帖子

這個排位值得參考。

我唔貪心, 亦唔進取, 如果係B2學校, 只要校風好就OK, 但問題係我而家好怕跌左入B3學校。
我原意係高中係乙一, 乙二係鄧肇堅/鄧鏡波, 乙三開始已經搵唔到B2可以填既學校, 莫講話30間....
另外想問下甲二同三可以博咩學校, 有無參考?

個人估計, 高小達Band 1成績學生大約40% - 50%, 咁你計下74個直屬位減咗呢班Band 1生之後剩番幾多人就係你既機會.

有人話高小上年小六有125人, 今年應該都差唔多:

假設只得1成Band 3,  即Band 3有13人:
1. 如果Band 1得4成, 咁有24個位留俾Band 2; Band 2人數約: 125 - 50 - 13 = 62, 即係有 24/62 (38%機會)
2. 如果Band 1有5成, 仲有11個位留俾Band 2; Band 2人數約: 125 - 63 - 13 = 49, 即係有 11/49(22%機會)

所以排番高主教第一都係較有保障;

其它灣仔區Band 2學校抽中機會分析:

1. 鄧肇堅維多利亞官立中學: 有43(11)個位, 因為同軒小有聯繫, 所以2間軒小Band 2生應該會放佢做首選之一. 當2間軒小小六各125人左右, 4成Band 2 (每校50人, 合共100); 估計 Band 2有8成人揀搵佢(當男女生係7:3比, 所有男生+1成女生揀佢), 約80人左右, 其中11個可以用聯繫位入, 剩番69人要同大家爭

2. 鄧鏡波書院: 72個位, 軒小Band 2學生多數唔會放佢做乙一, 咁少咗幾十人爭

3. 佛教黃鳳翎中學: 59個位, 我諗真係唔多人會揀佢做乙一二三

4. 何東: 48(21)個位, 都都係女仔著數, Band 1/Band 2選擇都多D. 同(1)一樣, 同軒小有聯繫自然多咗一班軒小女生放乙一

呢4間點排會好D? 諗清楚..... 睇落機會低, 可能仲有機 (逆向思考)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

佛教黃鳳翎中學好嗎, 我上網睇COMMENT話呢間唔好, 因為我真係唔太熟D學校, 都只係上網搵資料。另外何東係女校, 我個係男仔無得報。

高小今年132, 多過上年少少, 上年125, 最後80人派回自己中學。

高中係一定要收74個高小學生 (85%直屬位),扣除自行/直資已離場人數,你仔係有機會入返高中。
聽聞都頗多  st joe 入唔到自己中學嘅學生揀入鄧鏡波。
鄧肇堅維多利亞就係男女校。
灣仔區的確係唔多b2學校,甲二、三會考慮東區嗎?

Jackieson  st joe 入唔到自己中學嘅學生揀入鄧鏡波// 同事個仔就係咁, 入咗波記.  發表於 14-4-29 09:50

上年80人升番高主教, 咁冇升上去果D去知唔知咗邊 (如有多少去了其它Band 1)?

上年直屬位有77個, 即係差唔多收番晒

講真, 如果真係落咗B2, 要睇有幾多叻人走咗出去 (如果知道D叻既同學自己報過邊D, 或者考過邊D, 有機會估到)

如果有20個Band 1走咗, 你有多20個直屬位係高主教, 機會率又高好多.

用番你俾既學生人數, 假設Band 3 學生比例依然係一成:
1. 如果Band 1有4成, Band 2學生有66個, 直屬位剩下俾Band 2有21個, 機會率: 21/66 (31.8%)
2. 如果Band 1有5成, Band 2學生有53個, 直屬位剩下俾Band 2有8個, 機會率: 8/53 (15.1%)

如果多咗20個直屬位(假設20個Band 1生走咗), band 2生入到既機會就變咗: 41/66 (62.1%) 或者 28/53 (52.8%)

機會高過, 已經成好高喇!

當然一切只是假設, 只供參考

回覆:hkpapa852 的帖子

過往去其他 Band 1 中學每年約 10 人,可以在小學部網頁看到。下一屆小學畢業有 5 班,一百五十幾人,仲頭痛!

直屬位唔係一定要用晒黎收 直屬小學學生....要睇中學既決定

我估...部份中學係取決於佢地估計有幾多Band 1生...再加條保險線去確保能盡收自己小學既Band 1生, 即係有d位最終俾左 Band 2生...多少Band 2生就睇該直屬中學意向....越多Band 2位越大影向Banding...因靠抽既可能收既係Band 2C

見過幾個例子(唔係高主教)...Band 2頭 又品行好....就算抽唔到...叩門都收番...樓主兒子排8X...應大機會~~~

回覆 mcl203 的帖子

直屬位唔係一定要用晒黎收 直屬小學學生....要睇中學既決定

官津中學沒有決定權, 直屬預留位一定要用嚟收番直屬中學Band 1和Band 2學生 (唯一例外係Band 3可以唔收, 或者留幾個做叩門位)

hkpapa852 發表於 14-4-25 16:37

我又理解錯.....如收10%違例 ??

經扣除重讀生及自行分配學位後,在統一派位階段,直屬中學可為其直屬小學

最多保留餘額85%的學位

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SecSch_TC_2014_web.pdf

hkpapa852 發表於 14-4-25 16:37

我理解Band 3都得...只係會唔會咁做 ~~~

如學校選擇取錄學校網第

三派位組別的學生,則該組別的學生亦符合資格。

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SecSch_TC_2014_web.pdf

hkpapa852  原來真係改咗, 我記得好似2012定2013年以前係唔收Band 3的  發表於 14-4-25 16:48

你理解無錯, 但不過學校要係教育局發出統一派位資料前同教育局落實咗有幾多保留位先

好似依家高主教話咗有74個保留位, 就一定要收番74個, 唔係依家先話收少過74個

hkpapa852 發表於 14-4-25 16:46

你理解無錯, 但不過學校係要係過教育局發出統一派位資料前同教育局落實咗先

所以...我米估 中學 會自行決定收生人數....佢地d料基本上係最準...要知小5都可以拿取

同教統局落實要幾多位...係用於教統局派位而已

如果...班小學生唔夠程度...大部份係Band 2...我估...中學長遠未必肯收....校長份工都難保

當然...我都係係EK取料....意見只係估估下~~~

真係唔明咁點解樓主老師話要入返原校會好危險?

hkpapa852  老師主要責任係教書, 佢又唔係升學顧問, 又唔係自己個仔女要升學, 有幾多個會好認真研究個派位方法幫你吖!  發表於 14-4-25 17:11
:verycold: :verycold: :verycold:

個人理解...坊間所報既直屬位係計出黎...並非確認數字

如係確認數字....我地就不用估估下...睇下自己仔女排第幾已略知形勢....唔夠分俾自己仔女就叫佢勤力d...搶前d就穩陣~~~