用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔小學危險位, 應該點選擇? 希望大家幫忙~~ ...
樓主: angel_laam
go

灣仔小學危險位, 應該點選擇? 希望大家幫忙~~   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:個仔直上中學部,好開心,個人鬆曬,今日要好

原帖由 angel_laam 於 14-07-08 發表
個仔直上中學部,好開心,個人鬆曬,今日要好好甘訓—場覺。今早六點幾咩住十份profolio,筆袋,膠水,釘書機... ...
辛苦了,可以開心放暑假

回覆:angel_laam 的帖子

恭喜你和囝囝,預祝他中學生活愉快我囝在高小明年升小五,呈分試遊戲開始了,希望可以過關斬將,升利升中!

bullbull1  加油呀!  發表於 14-7-8 12:19

angel_laam 發表於 14-7-8 11:34
個仔直上中學部,好開心,個人鬆曬,今日要好好甘訓—場覺。今早六點幾咩住十份profolio,筆袋,膠水,釘書機... ...
恭喜晒呀,我個仔都順利派番入去,可以同你個仔做同學呀~~

鄧肇堅維多利亞官立中學校風好嗎?姨生仔 band 2 成績入咗呢間,請指教

angel_laam 發表於 14-7-8 11:34
恭喜 !
登你開心 !

引用:個仔直上中學部,好開心,個人鬆曬,今日要好

原帖由 angel_laam 於 14-07-08 發表
恭喜,可以開心放暑假了

多謝曬!不過要叫距努力D,唔係真係墊底

cathyleex 發表於 14-7-8 12:23
鄧肇堅維多利亞官立中學校風好嗎?姨生仔 band 2 成績入咗呢間,請指教
不太差,但比旁邊的聖公會鄧肇堅差。

王家爸爸 發表於 14-7-8 14:53
不太差,但比旁邊的聖公會鄧肇堅差。

係收到的學生質素冇旁邊的聖公會鄧肇堅 咁好。

Cello093 發表於 14-7-8 15:02
係收到的學生質素冇旁邊的聖公會鄧肇堅好。
互為因果

我未睇數據,不過我相信都唔差,因為我個仔話成績比距差既都上到高中,有同學成績同距甘上下竟然博到英皇,真係估唔到

回覆:灣仔小學危險位, 應該點選擇

高小的女生派成點?

Hi Angel_laam,

小兒也是今年高小小六升高中的.  很高興大家繼續做同學.   對今年派位我也有少少分享.

今年高小派位很好,  除了學業成績好,  另一原因是今屆有很多運動方面有出色表現的學生, 就算非band 1生,  也被其他名校吸納了.

成績比你兒子差的也上了高中, 是因為隨機號碼的關係. 七十多個高中學位派給了高小band 1生後, 餘下派給band 2 生的便要看隨機號碼和運氣了.

而全級頭二十名的學生裡,  有近一半是選擇上高中.  我兒子也在其中, 只因他一心要入高中,  我和他爸在各方面分析過後, 也認為留在高中,  對他個人的全面成長會比去其他熱門學校更有得著.  唯一不滿意的是地理位置, 又沒有校車.

Anyway, 希望我們的選擇是正確的, 也希望我們的兒子一起努力, 令高中更高更熱.

tsmama 發表於 14-7-9 11:39
Hi Angel_laam,

小兒也是今年高小小六升高中的.  很高興大家繼續做同學.   對今年派位我也有少少分享.
Hi tsmama

恭喜你兒子順利升高中!

我兒也是高小p.5生,下年也要位了, 他也一心要入高中, 可否分享一下你們的選校心得呢?
實在太驚填錯表失手了!

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題