用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 囝囝剛評了自閉症普系
go

囝囝剛評了自閉症普系

囝囝2歲9個月讀緊n班,今天評了自閉症普系,報了S位,要等1年9個月.... 我見好多媽咪係度講「密集式訓練」有興趣了解多啲,請問邊度有得上?點密集法?價錢方面又如果,麻煩各位家長提供資料,thx

回覆:shanna1114 的帖子

很多地方有得上,協康會青蔥計劃,耀能,邁步,楊震,。。。。一周五日月費8000-9000,每日三個鐘。你可以搜索之前的帖子了解多D資料。加油啊!

回覆 shanna1114 的帖子

JOYFUL CLASS  

引用:囝囝2歲9個月讀緊n班,今天評了自閉症普系

原帖由 shanna1114 於 14-04-25 發表
囝囝2歲9個月讀緊n班,今天評了自閉症普系,報了S位,要等1年9個月.... 我見好多媽咪係度講「密集式訓練」 ...
不用想,先"生物治療"(主力),同時報ABA(主力)(2萬至2.5萬每月),如經濟不可,就生物治療,加自己家庭做ABA,再上言語治療,加其他。做得好,康復(或接近康復)機會率很高

囝囝2歲9個月讀緊n班,今天評了自閉症普系,報了S位,要等1年9個月.... 我見好多媽咪係度講「密集式訓練」 ...
還有提提你,已經2歲9個月不能等,所有治療都是越早越有效

請問係邊做生物治療?

引用:請問係邊做生物治療?

原帖由 tpchan 於 14-04-29 發表
請問係邊做生物治療?
睇書同上網search,有很多成功case ,如這個很出名 http://www.karynseroussi.com/home_files/ParentsMag-A4.pdf。

香港這方面醫生不多

引用:Quote:原帖由+tpchan+於+14-04-29+發表請問

原帖由 schoischoi 於 14-05-03 發表
睇書同上網search,有很多成功case ,如這個很出名 http://www.karynseroussi.com/home_files/ParentsMag-A ...
即係戒食?

請問你囝囝返n班,有冇跟老師指令做? 有冇被老師白眼?

回覆:funghon 的帖子

其實老師對佢都好好,但最近老師同我地講要佢留班,N班都要留班... 真係好傷心