用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求救!錯過晒考私校時間!
go

求救!錯過晒考私校時間!

今年九月要入小一,但冇報私校打底,點算?仲有冇得救?

引用:今年九月要入小一,但冇報私校打底,點算?

原帖由 yuki224ting 於 14-04-25 發表
點解之前無報而忽然想報呢?其實都有d直g私小6月抽獎後有2nd phase, 你留意下。

回覆:yuki224ting 的帖子

可看看嶺小仲有冇位

6月大抽獎後game of musical chair begins, 就算一些出名的c校如kts都會有人放位,到時入portfo 踫踫運氣.

Yanamami  9月只有3班P1,機會近乎0.  發表於 14-4-25 09:51

太遲啦,準備考插班啦!就算6、7月大執位,都喺輪到waiting list的小朋友,考都無考過,人地好難會揀你啊~~

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
即管試下吧

回覆:yuki224ting 的帖子

民生大抽獎後先報名,不過位少

唔好說求救,更嚴重,比妳入到好出名的名校都不是好事,當妳睇到升中板D媽媽說,我仔仔中英數常平均分為八十幾分,都係banb 3 學生,妳想下家長及小朋友有幾大壓力。有幾更恐佈!

醒目開學勳章 王國長老

樓主無話要入出名的名校wor, 況且名唔名校一樣要面對升中谷banding問題呀, 除非入龍校(都要睇升中要求)

我只是安慰一下佢,不要太緊張,可能抽到一間好好的學校,引起板主吳會,對不起,可能我表達能力有少少强差人意……。sorry

回覆:求救!錯過晒考私校時間!

我諗其實樓主都唔係真的咁緊張考學校嘅野啫,如果真係緊張仔女學業的話,根本無可能到現在先突然醒起要考學校。
以我自己為例,舊年四五月已經不斷上各學校網頁或直接打去學校問申請及報名嘅日子,做好多 research

回覆:爸爸愛您 的帖子

已經錯過了,沒法返轉頭,等抽獎和盡力預備叩門戰吧! 向前看,不要放棄,可能前面有最好的等緊你

醒目開學勳章 王國長老

引用:我只是安慰一下佢,不要太緊張,可能抽到一

原帖由 skyhcf 於 14-04-25 發表
我只是安慰一下佢,不要太緊張,可能抽到一間好好的學校,引起板主吳會,對不起,可能我表達能力有少少强差 ...
哎呀,你咁講我唔好意思就真可能我自己target龍校(唔想用腦),所以第一時間唸起呢個可能姐

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我都好 like 龍校,

唔好太緊張,仲有大抽獎,一定有書讀,再去叩門/第二輪,而家好打去學校問定喇

引用:今年九月要入小一,但冇報私校打底,點算?

原帖由 yuki224ting 於 14-04-25 發表
既然避開咗第一個戰場就由得佢過去啦,反正六月大執位,預備叩門罷啦。抽到咪煩少樣囉,我覺得你好明智!

其實一心諗住讀band 2就算,唔同人爭band 1,唔想比太大壓力仔仔,因佢都好喜歡返學,但越近放榜越擔心,上年已知民生六月派表,(K1考過民生唔得)本只想報民生一間,以為唔使咁快揾定,原來錯過晒!好後悔!

2014 - 2015 年度民生 6 月9- 10 接受申請, 未遲喎, 上internet download application form la....

今天網上可報林文燦可網上再報名(第二輪申請),希望你不會錯過。