用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你最喜歡的九龍女子英中?
go

你最喜歡的九龍女子英中?

你最喜歡的九龍女子英中是那間?

沒有最好,也沒有最喜歡,只有是否適合自己女兒

joyjoyparent    發表於 14-4-26 12:30

沒有喜歡,是否隨便一間教統局認為適合就可以?

堯舜台 發表於 14-4-25 01:27
我喜歡培道,貪其現代化的校舍似畫廊或甚麼藝術中心,令人有種溫暖的感覺。但我更愛潔心林炳炎的同學。我感覺他們的同學就是純純的,天真的,像沒有機心的女孩永遠臉上都會掛著笑面!這些女孩雖缺少了凌勵的眼神,但又使人更加覺得親切;雖收起了霸氣的聲線,卻又使人更加覺得溫婉。潔心雖是一間band 3中學,但內裡的樸實,足以令你著迷。
:verycold: :verycold: :verycold:

德蘭校風都唔錯,相信很多九龍城B3女生會喜歡

回覆:你最喜歡的九龍女子英中?

我女唔鐘意女校

回覆 lus2002 的帖子

agreed!

however, we also need to consider students' behaviors in general outside the school gate.

阿女好喜歡MCS.

情意結:YWGS.不過亞囡無本事

讀書真係講缘份!我的小朋友五年前就係第2輪電腦派位入咗油尖旺一間傳統女校小學,雖然,未考過全級第一,因老師、主任和校長都非常喜歡她,佢鍾意返學多過放假,應該明年一條龍上英中,佢有時做學校啲嘢非常積極但非常開心,常常忘記食飯及瞓覺!老師、主任都叫佢唔好太多參予,擔心佢健康!因小朋友話做得非常開心,叫我哋父母唔好阻佢參加!無,辦法!只好讓她繼續參予!

不過,五年以來,此間小學亦有很多其他學生留班或自己申請轉校!所以最重要看看小朋友能否適應及喜歡該校!

嗰間女英中,多年來,我在門口觀察,我個人覺大部女生都係似~花木蘭多過似明星!

e12340  是否St,Mary??  發表於 14-5-3 08:57

St Mary?

引用:嗰間女英中,多年來,我在門口觀察,我個人

原帖由 堯舜台 於 14-05-03 發表
嗰間女英中,多年來,我在門口觀察,我個人覺大部女生都係似~花木蘭多過似明星! ...
“似花木蘭多過似明星”這句,想知是彈還是讚?

:verycold: :verycold: :verycold:

引用:+本帖最後由+堯舜台+於+14-4-25+01:29+編輯

原帖由 堯舜台 於 14-04-25 發表

其實樓主開呢個post有甚麼目的,唔明!

醒目開學勳章

引用:情意結:YWGS.不過亞囡無本事 +

原帖由 simonkawah 於 14-05-03 發表
情意結:YWGS.不過亞囡無本事
我都係最鐘意英華女校,自行有報,
不過有直資收左唔敢博,未知可否試叩門

小木偶媽咪 發表於 14-5-3 14:23
我都係最鐘意英華女校,自行有報,
不過有直資收左唔敢博,未知可否試叩門

...
呢間冇叩門架,學校會在有位情況下主動CALL返曾報自行INTERVIEW後排得後的學生.

醒目開學勳章

引用:Quote:小木偶媽咪+發表於+14-5-3+14:23+我

原帖由 simonkawah 於 14-05-03 發表
呢間冇叩門架,學校會在有位情況下主動CALL返曾報自行INTERVIEW後排得後的學生.
...
聽簡介會時,校長都講明沒叩門位,只會call後補生。面試後囡囡話yw好有信心。
不過我唔敢博,都唔知係好事定壞事.....

引用:Quote:原帖由+堯舜台+於+14-04-25+發表本帖

原帖由 vickychmama 於 14-05-03 發表
其實樓主開呢個post有甚麼目的,唔明!
你懂的