用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區band2生選衛理是否機會很微
樓主: tung
go

東區band2生選衛理是否機會很微 [複製鏈接]

回覆:BHT 的帖子

恭喜

回覆 nancy 的帖子

Nancy
你住邊區? 我住九龍區, 但我處有部巴士直到小西灣,所以我唔使煩.

nancy 發表於 14-7-9 01:48
以你所知,多唔多人搭校車?

其實老師都話中學坐校車...... 有點兒那個,但小西灣... 唔近我... ,仍在苦惱 ...
Nancy

註冊時要帶定多D$$$因為要交好多費, 暑期班都要比錢架$$$$

想請教下衞理&顯理banding 係?
我小朋友9月升五年級,想了解多些,謝謝!

Rebeccasinyy  衛理3班英文班,顯理去年一班,今年好似2班,正升值中,二間今年都無叩門位,但細仔聽講坐時話若本身已是中樂團,自行有分加  發表於 14-7-10 19:36

回覆:東區band2生選衛理是否機會很微

我住西灣河,搭mtr 轉van, 或者直接搭巴士返學。。

回覆:anna_gigi 的帖子

請問註冊當日有無舊書買?
我想買本中文書比阿仔暑假温定先。。

暑期班係指中英數班?

醒目開學勳章 貢獻勳章

nancy 發表於 14-7-9 01:43
好丫,請告訴我,謝謝 ^_^

我地一向普教中,所以我仔應該OK,我個普通話老師都好得,仔次次普通話口試都好 ...
PM左比你...

因為我搬左入TKO,所以會係呢區找普通話老師...昨晚問左朋友, 已係附近搵到間普通話補習社啦...阿仔應該下星期開始上堂了..hehe..

醒目開學勳章 貢獻勳章

nancy 發表於 14-7-9 01:48
以你所知,多唔多人搭校車?

其實老師都話中學坐校車...... 有點兒那個,但小西灣... 唔近我... ,仍在苦惱 ...
我住TKO的, 跟Anna一樣,有一部巴士可直達小西灣...不過我會早上跟他同埋大女一齊坐MTR返學....利用時間作親子交流...佢放學就可以坐巴士直接返屋企.....

我覺得中學可比佢地試下自己返學...等佢地係坐交通工具時睇下唔同既人和事...作為生活教育..香港坐巴士或地鐵都好方便..如坐地鐵,只要轉一部綠色小三巴就可直達校園...如小朋友比較獨立,可比佢試下自己返學...如唔放心..或者等到上F.2先都可以呀..不過這只是我的睇法..

原來註冊要交費用架...多謝Anna提醒...

你地是否會明天就去註冊? 我怕多人..所以想等到下午尾段時間先去辦註冊手續...

引用:Quote:nancy+發表於+14-7-9+01:48+以你所知

原帖由 moon_moon 於 14-07-09 發表
我住TKO的, 跟Anna一樣,有一部巴士可直達小西灣...不過我會早上跟他同埋大女一齊坐MTR返學....利用時間作 ...
我會星期五,下晝才去註冊

醒目開學勳章 貢獻勳章

opcl.BHT,
明白晒,唔該..

回覆 moon_moon 的帖子

提示: 當小朋友正式返學時, 由柴灣地鐵轉搭小巴到衛理中學, 在搭小巴的總站等車時, 會看見有 (百幾人) 在排隊, 排隊的人龍要打3至4個蛇餅, 因有好多不同學校的學生及上班人事都是搭這班車, 請不要驚訝! 是正常的.

我大仔九月中二不是衛理讀中基,他去年撘校巴(三個月 by is request),之後MTR &Van@CW for weeks. Now MTR & van @HFC, he said  its the most fast

恭喜你,我細仔B2成功搏入聖馬可,事後睇全校派位覺學校估錯band,好彩唔聽話夠搏

引用:回覆+nancy+的帖子 Nancy你住邊區?+我住九

原帖由 anna_gigi 於 14-07-09 發表
回覆 nancy 的帖子

Nancy
我住太古,其實有巴士... 不過交表嗰曰等車15分鐘,車程45分鐘... 足足一個鐘先去到學校...... 所以想坐校車,屋企地下已經係校車站。但... 好多人唔認同中學仍坐校車...

引用:Quote:nancy+發表於+14-7-9+01:48+以你所知

Nancy

註冊時要帶定多D$$$因為要交好多費, 暑期班都要比錢架$$$$
大約要帶幾錢? 幾多千? 全部收cheque 的嗎?

引用:Quote:nancy+發表於+14-7-9+01:43+好丫,請

PM左比你...

因為我搬左入TKO,所以會係呢區找普通話老師...昨晚問左朋友, 已係附近搵到間普通話補習社啦. ...
收到了,謝謝您

我住TKO的, 跟Anna一樣,有一部巴士可直達小西灣...不過我會早上跟他同埋大女一齊坐MTR返學....利用時間作 ...
仔今日仍要返學,下午開farewell party, 我聽日先去註冊,順便八下其他已註冊的,要帶幾錢左右。

引用:回覆+moon_moon+的帖子 提示:+當小朋友正

回覆 moon_moon 的帖子

提示: 當小朋友正式返學時, 由柴灣地鐵轉搭小巴到衛理中學, 在搭小巴的總站等車時, ...
咁恐怖...... 但班次好密好多車,right ?
由排隊計到學校要幾耐時間呀?
Thanks~

引用:我大仔九月中二不是衛理讀中基,他去年撘校

原帖由 Rebeccasinyy 於 14-07-10 發表
我大仔九月中二不是衛理讀中基,他去年撘校巴(三個月 by is request),之後MTR &Van@CW for weeks. Now MTR ...
即係一交要交3個月?
杏花邨是否總站?
人龍呢? 由排隊到學校要幾耐呀?
Thank you ~

‹ 上一主題|下一主題