用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇試過一啲唔係幼稚園提供的PN班?
go

有冇試過一啲唔係幼稚園提供的PN班?

最近收到傳單,有些教育中心(類似興趣班)原來也有提供PN班。想請教下,有冇媽媽都試過?有沒有好推介?質素如何?

回覆:有冇試過一啲唔係幼稚園提供的PN班?

😩😩

回覆:有冇試過一啲唔係幼稚園提供的PN班?

個人認為教育中心的N班課程或許同一般幼稚園辦的差不多,老實說n班都唔預學到咩。不過最大分別應該係師資,教育中心可能無咁多人手/小朋友一起上課,無左在幼稚園內學習的氣氛,未必有音樂室,活動空間同小朋友洗手間等設施。老師質素也是一個問題,又無校服,所以如果有得揀,一定返幼稚園的n,感覺正規d。

回覆:有冇試過一啲唔係幼稚園提供的PN班

如果入唔到普通n班 無得揀之下 都會諗下

回覆:開心義工 的帖子

仲要留意學校有冇牌,走火通道,有冇小朋友廁所。

我無上過樓主所講的PN 班, 但囝囝上過基督教服務處的"幼兒樂園", 一星期上兩次, 每次1.5 hr, 學吓坐椅子上課、點名、唱遊、食完茶點要收拾、學排隊、學拿手冊....,雖然無語文訓練,但卻學習到在家中難以學到的群體生活, 有紀律,我覺得可以對他將來正式入學讀書有幫助。所以我曾經想過若果無學校收讀PN 班, 我會讓他暫時上幼兒樂園先。

回覆 Christine929 的帖子

是否得CWB同TST centres 先有此class?

對!詳情請看www.hkcs.org
如有需要,pm我,大家交流下吧!

回覆:開心義工 的帖子

我朋友報了類似呢d叫「preschool」,一星期返五日,每日兩小時,有拼音、普通話、旅行去等,$3xxx一個月。但冇教署規管的,這會有問題嗎?如學校安全、消防等問題