用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶中學
樓主: littlemrs
go

李國寶中學 [複製鏈接]

回覆:kachunma 的帖子

是否因為有主科不合格?
今次被錄取的學生真的可以參加大抽奬?學校不用家長簽放棄派位書?

回覆:HayBMum 的帖子

我仔个同學成績表只有一次數不合格,都無得見!問左学校,是可照抽獎的!

回覆 candysandra 的帖子

Candysanda, 想了解多d, 要請教你:1)每位學生是要參加幾多樣課外活動?
2)通常學生幾點可以離開學校?會不會留到好夜?
3)雜費每月多少?
4)Chinese學生有沒有得修讀法文?
5)  Chinese學生會不會同non-Chinese一班?
6)我在外面見d學生英文對答幾好,系咪在校內成日用英文溝通?

回覆:李國寶中學

回覆 kachunma 的帖子

我重未收到信,你地呢?

回覆:littlemrs 的帖子

我都未收到信!

學校簡介日我無參加,好想了解學校多d, 你有無參觀學校?

回覆 littlemrs 的帖子

我都係仍未收到學校信。但我下星期有幾天不在香港,但信未收,請問趕到註冊嗎?可否打去同學校講呢?另李國寶會否再有簡介會的?如今次收多過四十人,即是否第一輪無人要這校呢?

回覆 cclbaby 的帖子

打去同學校講,知道你不在香港,學校會其他有安排。學校一向都有三輪收生,好多直資都有waiting list,好睇家長的取向選擇讀唔讀。
應該不會再有簡介會(通常收生前舉辦),我幾喜歡這學校,只是離家比較遠。

回覆:cclbaby 的帖子

第一輪以我知已收滿,第二呢輪出多D合格信,我覺得是可理解,老實説比我有机㑹入到自行考果兩間,我都會放棄李國宝,其實我都幾喜歡李國宝,因這校的語景幾好,和D学生都幾乖,所以若派唔到自行果兩間,我會讀李國宝的

回覆 littlemrs 的帖子

1)每位學生沒有甚麽限制,反而班主任在學期初提示家長及學生不要參加太多課外活動,最好不多過2樣2)通常學生放學就可以離開學校,有課外活動會有時間表貼在手冊內,大概到5:00,不過入了校隊就會多些操練留校時間會長一點
3)沒有甚麼雜費,中文及歷史與文化這兩科就有些課外讀物要買,中一至中三留校午餐要交飯錢
4)只有non chinese 才可以讀法文
5)S1分5班有兩班是non-chinese+chinese, 那些chinese是考pre S1時,英文能力好些的同學
6)可能是有non Chinese 關係,學校早會,集會,宣布都用英文對中小升上的同學來説一定有進步

阿女話如果想讀法文可以參加課外活動:法文班

恭喜取錄的同學們,囡囡很喜歡李國寶全英學習環境,也有報第二輪收生,可惜撞正上星期六interview那天我們正外遊,無緣面試,學校通知我們等第三輪收生時再報,好羡慕你哋有offer, 等派位都可以安心好多

回覆 lus2002 的帖子

加油!如你心儀這校,希望你第三輪能順利考到。

回覆 candysandra 的帖子

嘩!原來S1~S3是留校吃午餐的。真係好。起馬唔駛煩搵食。
請問如中小的學生在早會時聽英文,會否聽唔明?

candysandra  阿女話D同學冇話聽唔明  發表於 14-5-12 18:54

回覆:cclbaby 的帖子

你地收到信未?我收到啦!見内裡有一項,要我地簽聲明,有無人知是咩聲明?放棄抽獎?放棄抽獎个位?

我收到信了,見到!聲明同意接受本校中一學位,並不是叫放棄抽獎,應該沒大問題。

但佢有放棄呢个字眼〈你看英文果部份吖〉

去簽名前,要看清楚條聞。
我打算星期二、三去註冊,你們呢?

我可能星期三去

我都係今天收到信。但我老公都擔心是否要簽署放棄派位。因英文字都是有放棄的意思,我就要星期五先去註冊啦﹗因我們明天出門, 星期五先返來, 如趕到就星期五去註冊, 如果趕唔到就星期六早上去啦﹗你們註冊後請上來報料啦﹗謝﹗
‹ 上一主題|下一主題