用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 5 year old boy overnight camping
go

5 year old boy overnight camping

我見ymca嘅 residential camping係俾7歲起嘅小朋友,如果好似我個仔5歲半,係咪只能參加日營,即係好似返學咁,日日管接管送呢?
唔知仲有冇其他機構有為5歲半小朋友舉辦嘅overnight camping呢?

引用:我見ymca嘅+residential+camping係俾7歲起

原帖由 cherrybiz 於 14-04-24 發表
我見ymca嘅 residential camping係俾7歲起嘅小朋友,如果好似我個仔5歲半,係咪只能參加日營,即係好似返學 ...
何解一定要比個5歲半仔玩出面機構的overnite camping? 你有冇考慮過宿營地點的沖涼設施等問題?5.5歲人仔細細,未必handle 得到。一係約埋兩三個家長輪流去其中一家玩sleepover.

回覆:cherrybiz 的帖子

又或者去相熟同學屋企玩sleep over,好玩又放心。

回覆:5 year old boy overnight camping

樓主…我小朋友會報ymca小鐵人,佢好想玩,第一次玩宿營,之前試过喺同學仔到sleepover

回覆 Sosiusiu 的帖子

hello, 請問有冇website 可參考下資料呢?

cherrybiz  我都想知呀!  發表於 14-4-27 21:57

已經試過幾次單獨在不同親戚家過夜,我都同佢去過幾次wild camping,起初都有homesick,但試過兩三次便已經冇事,所以我先至唸相約1-2個佢嘅好友宿營。

當然5歲半仲好細,我都唔急於一時,只係想收集下資料,如果有得去,咪約佢自己嘅好友一齊去,如果冇,例如一定要滿6歲先去得,咁遲啲先去都冇問題。

相約同朋友仔一起去就最好啦, 但大部份啲小朋友都未夠膽又或者家長唔放心!