用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心請教: 北角衞理堂vs蘇浙vs呂郭碧鳳
go

真心請教: 北角衞理堂vs蘇浙vs呂郭碧鳳

真心請敎各位幼稚園選擇:
家住東區(小西灣), 小女為獨女/細女(11月出生), 現有3間K1 offer (都係pm): 北角衞理堂, 蘇浙幼稚園(本地課程) 同 灣仔呂郭碧鳳, 打算明年會再報龍校, 想早啲決定可以放咗另外嗰2間offer俾其他waiting小朋友. 知道3間都有其優點, 實在難以取捨; 希望各位家長俾啲建議.
謝謝

yfchoy  呂郭不是全日制嗎?  發表於 14-4-24 15:12

你自己鐘意邊間?

我淨係知蘇浙語文基礎打得好, 小學無咁辛苦.  
北角衞理堂係Happy School.  
灣仔呂郭碧鳳校舍環境最好

呂郭校舍點會最好
最細係佢wow

回覆:真心請教: 北角衞理堂vs蘇浙vs呂郭碧鳳

我都有類似疑難。。。
錯過了呂郭的開放日,但面試時沒機會看見任何戶外環境。

我大仔現讀呂郭k3,很喜歡學校的系統化,給予家長充裕的時間去配合課程,課程的深淺都比較配合升小一,特別時軒小的課程。校舍大小可以接受,但不是選校的重點。英文堂雖不多,但應該不太差,印像很深的是到軒小參觀,呂郭的小朋友和軒小的NET TEACHER玩英文遊戲,7條問題,7個小朋友都聽得明答得對。在學校給我的相片中,看得出小朋友有很多討論和PRESENTATION的機會。細佬現N1但下年都會轉讀呢間k1。

heidya  THZ  發表於 14-4-30 17:46

我想請問一下呂郭的開放日是幾時?我前一排打去問佢話無開放日

引用:我想請問一下呂郭的開放日是幾時?我前一排

囝囝讀緊蘇浙,語言環境一流, 學校好多大型表演活動增強小朋友自信心, 每天有40min net ,係有學卷的學校之下很難得, 如果唯一唔好我覺得太大班,40人一班,但有3個老師,但因太大班如果要了解子女在梗情況要主動聯絡班主任,班主任會有手提號碼給家長

引用:囝囝讀緊蘇浙,語言環境一流,+學校好多大型

原帖由 japoton 於 14-05-01 發表
囝囝讀緊蘇浙,語言環境一流, 學校好多大型表演活動增強小朋友自信心, 每天有40min net ,係有學卷的學校之下 ...
Jm, 我地暑假Plan 緊去旅行,吾知八月中或尾KCS開左學未呢?

似乎無乜人講北衛,反而呂郭comment very good...

請問有冇北角衞理堂嘅家長可以俾少少意見參考呢?

回覆 dabi34 的帖子

9月1 開學

睇你小學想讀邊間
呂郭係軒小 (叩門)
衛理堂係衛理小學 (叩門)
蘇浙係蘇小 (唔係大抽獎)
你住小西灣,第日抽獎都冇得揀軒小同衛理堂

回覆:Herobear 的帖子

應該第一階段可以選,因為可以全港選,只係睇你有幾多分。有錯請糾正

引用:應該第一階段可以選,因為可以全港選,只係

原帖由 shenottinghill 於 14-05-06 發表
應該第一階段可以選,因為可以全港選,只係睇你有幾多分。有錯請糾正

...
我聽聞自行可全港選,但老實講仲未熟小學機制。

回覆:Siusammama 的帖子

自行可以選全港的,但不幸如首輪跨區入唔到,次輪本區派唔到心儀學校,到要叩門時小了111的優勢,更有不小學校不是111不接受叩門。記得要小心下決定。所以我都特登搬去12網提升機會

3間都係好學校,我住12區,之前3間都有考慮,本人覺得不要理上下午班。衛理堂收了幼兒班不過我冇讀,主要原因冇校車去我屋企,不過我好鐘意基督教學校,但我不是住14區所以入衛小冇優勢。呂郭有報不過冇收,我地有軒小舊生分,所以首輪有機會,所以我寜願兩手準備,讀蘇幼有一半機會入蘇小,跟住用廿分再抽軒小。但蘇浙冇宗教,我希望入宗教學校。個個家庭唔同,希望幫到你。