用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想了解中學派位問題
樓主: happylogin
go

想了解中學派位問題 [複製鏈接]

不如咁解釋 :

呈分試的成績, 無論深淺, 其實只用來排同學在學校的"級名次". 無論你學校出得深定淺, 都會有全級第一 和 全級最尾. 所以分數的多少是沒有意義的.

當你們在學校排了一條隊後, 就會配對前兩"雙數"年的師兄, 師姐的PRE-S1 平均成績, 即全級第一的同學, 會配對PRE-S1 考得最好的分數, 而全級最後的同學, 就會配對得到最差的成績.  

因為PRE-S1 是教處出的統一標準卷, 那同學們就會拿著自己配對得到的分數, 再在全港掛一條大隊了. 全港的小朋友全體分3組, BAND 1, 2, 3. 所以每間學校有幾多BAND 1 生, 就在乎於你們師兄, 師姐有幾多人拿到屬於BAND 1的分數了. 明未?

引用:不如咁解釋+:呈分試的成績,+無論深淺,+其實

原帖由 moniquechoy 於 14-04-26 發表
不如咁解釋 :

呈分試的成績, 無論深淺, 其實只用來排同學在學校的"級名次". 無論你學校出得深定淺, 都會有 ...
咁可以唔可以以上屆,或前屆升中派位而入到的banding中學黎介定呢?

2013年和 2014年9月升中一的同學, 是用2012 和 2010 年升中的PRE-S1 計算 (因為是用雙數年的). 如你是小五, 你們升中的PRE-S1 就是用2012 和 2014 了. 所以你覺得可以用前件的數據嗎?

moniquechoy 發表於 14-4-26 15:27
2013年和 2014年9月升中一的同學, 是用2012 和 2010 年升中的PRE-S1 計算 (因為是用雙數年的). 如你是小五, ...
哥哥和弟弟成績相約,但級排名相差40至50名,因弟弟這屆學生成績偏差,所以吾雖要好高分數都可以獲得較前排名,甘弟弟這屆咪好著數,吾冼好叻就可以攞學兄學姐在PRE-S1的高分數,相反弟弟的學弟學妹可慘了!因弟弟這屆學生水準偏差,我有冇理解錯呢?

moniquechoy  另如果弟弟這屆成績差, 那他們的師弟妹就慘了.  發表於 14-4-27 10:59
moniquechoy  Yes,可以這樣說  發表於 14-4-27 00:45

回覆 moniquechoy 的帖子

原來如此!明白喇,謝謝你詳盡解釋。

引用:2013年和+2014年9月升中一的同學,+是用2012

2013年和 2014年9月升中一的同學, 是用2012 和 2010 年升中的PRE-S1 計算 (因為是用雙數年的). 如你是小五, ...
明白了!所以到我囡囡個屆應該系會派得唔錯,因為師兄師姐都好勁!

引用:2013年和+2014年9月升中一的同學,+是用2012

因我女個間小學一向派入band1有6X位,咁即係保守估計考到6X以內都安全?

都末必的。一個真實例子,有一個師姐,佢沒理會過per-s1的重要,考試時亂做,最後派到補底班其實她成績不錯的,全級10名內,後入回精英班亅。所以邊個用佢個成績就慘了。

twcho  都是對應名次而已。  發表於 14-4-27 01:24

引用:都末必的。一個真實例子,有一個師姐,佢沒

原帖由 moniquechoy 於 14-04-27 發表
都末必的。一個真實例子,有一個師姐,佢沒理會過per-s1的重要,考試時亂做,最後派到補底班其實她成績不錯 ...
吓 ! 會一個match一個咁分派?人數唔同咗點算?

王國會長

little_yolky 發表於 14-4-25 13:47
咁其實係咪小一至小五上學期可以吃喝玩樂, 唔駛谷名次, 只要呈分試發力跑就可以?????
...
由果只為大抽獎就係(只計三次呈分試). 但自行要睇埋小五上甚至小四成績的.
仲要睇下平時係乜成績和係咪真係一發力就可以跑出了.  

王國會長

little_yolky 發表於 14-4-25 16:44
學習態度同學習習慣當然要培養。但係眼見興趣班的媽媽們小一就好緊張小朋友啲分數, 98分都話個囡點解唔che ...
呢D 又係另一極端, 冇必要太緊張或太hea .

Charlie_Mama, 玩法就是這樣, 所以教處會加上TSA 作微調. 所以小學老師根本沒可能告知同學是否在邊緣位置, 他們亦是估計的. 但我們只要知道玩法是根據排名, 再加上MATCHING而去決定小朋友的BANDING 就可以了. 所以盡量避免放自己在一個危險的位置便OK. 有一位家長是老師, 她從不要求女兒考第一, 只要她必須在20名內便足夠. 因為好說只要穩守BAND 1 組別便OK. 這也是一個辦法!

SORRY 我可能解釋得唔好, 其實我係想話, 有能力的同學仔, 不重視PRE-S1成績, 因為覺得對自己沒有影響, 只對小學有影響. 不盡力去做. 所以明明可以為師弟妹多取一個BAND 1 席位的, 就白白放棄了.

另其實PRE-S1 多數亦用來作中一分班用, 有小朋友不覺重要, 但我所知道的, 好多學校會分精英班和補底班. 若不幸入了補底班, 真的辛苦很. 本是級功課的工作紙, 會變成補底班的小測, 仲次次都會計分, 當平時分用. 那時的壓力會比精英班大得多. 所以要提提小朋友, 盡力考好PRE-S1.

outout 發表於 14-4-26 17:07
哥哥和弟弟成績相約,但級排名相差40至50名,因弟弟這屆學生成績偏差,所以吾雖要好高分數都可以獲得較 ...
弟弟一年後先考呈分試,到時好多人發力,到時D同學仔未必好似而家甘偏差。不過如果到時真系甘差而排名又較前的話,假如弟弟實力只有blc,但因排名較前,老師話系blb,甘咪會揀錯程度配合嘅學校,甘樣撹法學生會讀得好吃力啊!

回覆:moniquechoy 的帖子

如果是囡囡考,關唔關佢事佢都會并面考好,如果告訴他為校取banding,佢一定会盡其所能😄

引用:SORRY+我可能解釋得唔好,+其實我係想話,+有

SORRY 我可能解釋得唔好, 其實我係想話, 有能力的同學仔, 不重視PRE-S1成績, 因為覺得對自己沒有影響, 只對 ...
不好意思,我仔9月升小3,我知是快了一點問,我想問到我仔升中時係睇邊一年的pre s1?thx

引用:SORRY+我可能解釋得唔好,+其實我係想話,+有

SORRY 我可能解釋得唔好, 其實我係想話, 有能力的同學仔, 不重視PRE-S1成績, 因為覺得對自己沒有影響, 只對 ...
另我又曾聽聞,話升中係計之前學兄姐pre s1成績,係2年一轉,第二年會較第一年派得較好,真有其事嗎?

你幾時升中一, 就用上兩屆雙數年的PRE-S1 成績. 但你知道又如何, 你去叫他們努力讀書?

是兩年一轉, 派位好了, 是因為老師會見上一年派得如果, 再準確少少去估計BAND 1, 2, 3 的人數, 然後叫一些同學不要太進取, 選取適合自己BANDING 的學校!

引用:你幾時升中一,+就用上兩屆雙數年的PRE-S1+

你幾時升中一, 就用上兩屆雙數年的PRE-S1 成績. 但你知道又如何, 你去叫他們努力讀書?

是兩年一轉, 派位 ...
知道左都只係得個知字,當了解多一點咋,thx

回覆:想了解中學派位問題

派位真係好複雜,以為只要做好自己,原來亦有其他因素影響。

我個fd個仔今日小六,自己分配揀左2間band1中學,只得一間有得in。

‹ 上一主題|下一主題