用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請求“屯門區有支援的小學”
go

請求“屯門區有支援的小學” [複製鏈接]

仔仔讀緊K2,啱啱派到I位。嚟緊9月就要填小一入學申請。尋日同社署臨床心理學家及I位老師傾左一個鐘,就話仔仔可以跟得上(他有他的優勢,只系社交技巧弱),所以要我地準備小一的事情啦。我地啱啱搬嚟屯門碼頭,完全唔知道呢度各間小學情況。爸爸就話band1的學校就唔好諗啦,唔想個仔讀書咁辛苦,亦唔想日日要去見老師。請問有無家長可以幫下忙分享下,邊間小學對我地呢類小朋友有比較好的支援?

1    0    0    0

回覆:請求“屯門區有支援的小學”

如果決定讀主流,就係9月前報小一之先,去做一個全面既小一入學評估(我個仔係CAC做。)當你派到學校時交上去,學校有支援就會預佢一份。
我舊年係4月開始,上網搵晒附近既校網,逐間打去問對sen小朋友有咩支援。當時你要好清楚自己小朋友強弱係邊到。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆 chowqv 的帖子

唔該曬啊。仔仔都有安排做評估,不過要到8月先有得做,都系去CAC做。他都無去D咩興趣班,所謂的強弱,我都有D頭痛。本體上就社交弱,大肌都差D,專注力又系差D,提示下他,他就會好好多,比較受教的小朋友。而且好在無咩情緒問題,認字能力犀利,所以老師都比較接受他。

引用:仔仔讀緊K2,啱啱派到I位。嚟緊9月就要填小

原帖由 felixfafa 於 14-04-24 發表
仔仔讀緊K2,啱啱派到I位。嚟緊9月就要填小一入學申請。尋日同社署臨床心理學家及I位老師傾左一個鐘,就話 ...
山景梁黃蕙芳小學

回覆:felixfafa 的帖子

已pm 你

‹ 上一主題|下一主題