用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如何填統一派位表好呢
go

如何填統一派位表好呢 [複製鏈接]

老師話囡囡是BAND 3 GRADE, 叫我地......

甲部: 可照填3間BAND 2學校, 但乙部一開始就要填BAND 3的, 何解?

另沙田區BAND 3點填好!!

給我一點意見吧!

謝謝各位!

elbar  為何不試  發表於 14-4-24 20:51
   0    0    0    0

回覆:如何填統一派位表好呢

你講得無錯,學校儍儍地,在乙部就要人揀band3, 不如唔好填!
我學校可能downgrade左,有同學成績9字頭,都要佢地只好揀1間band1尾的,之後全揀band2

opclk 發表於 14-4-24 03:55
回覆 rubytsang 的帖子

Band 3 已是最底band,Band 3 差的/中尾的學校,
我想問吓我仔巳是 BAND 2 生, 老師叫我填乙部頭 1,2,3 都係 BAND 2 學校, 噤我可唔可以第 1 志願填番1間 BAND 1學校呀 ? 我問過老師佢話 BAND 1 學校好多人爭, 入唔到, (即是叫我死左條心) , 唔好博喎 ! 係唔係真架 ?

引用:Quote:opclk+發表於+14-4-24+03:55+回覆+ru

原帖由 CYWS 於 14-04-24 發表
我想問吓我仔巳是 BAND 2 生, 老師叫我填乙部頭 1,2,3 都係 BAND 2 學校, 噤我可唔可以第 1 志願填番1間 BA ...
你仔係band2abc?你想博既係band1abc?如果你仔係band2a-b,就博一間band1c 但只可一間,之後既學校就要保守啦

回覆 CYWS 的帖子

視乎校網, 看Band1學位能否cover 晒Band1的學生, 之後仲有位剩的話 , Band2生就可搏一間。假如Band1學生比Band1學位還要多的話, 好像西貢區咁, 連Band1學生都未必肯定入到的話, Band2a較好的中學也會是他們的選擇, Band1生一定抽得比Band2生早, 到Band2生抽時也未必能派到B2a的學校了。所以要衡量一下Band1學位夠唔夠分給Band1生先。

老實說一定係向上搏,點會向下搏,band 3大把位, 唔明d老師要咁教家長

Johnnylaisma 發表於 14-4-24 11:55 表情
回覆 CYWS 的帖子

視乎校網, 看Band1學位能否cover 晒Band1的學生, 之後仲有位剩的話 , Band2生就可搏一間 ...
我諗真係要睇校網! 阿仔九龍城網, 估計係B1-2A邊緣人, 第一一定填番直屬中學, 老師已建議第二填B2A的中中,不過我哋打算第二博多間B1, 第三先至填B2

回覆:Cecily 的帖子

佢就係話,如果開始唔揀心儀的band3,加埋隨機編號,等band1,2派晒後才到band3,到時心儀的band3,都唔輪到自己呢!

elbar  乙部或試 1.基督/青年會 2.基督/青年會 3.陳楷 都不錯   發表於 14-4-25 09:40

引用:佢就係話,如果開始唔揀心儀的band3,加埋隨

原帖由 rubytsang 於 14-04-24 發表
佢就係話,如果開始唔揀心儀的band3,加埋隨機編號,等band1,2派晒後才到band3,到時心儀的band3,都唔輪到自 ...
這樣說都有可能,特別是B1位緊張區。

part b

first choice: band 2 school with maximum number of places offered.
second choice : band 2 school with several places offered in own net or other nets.
third choice: band 3 school

引用:Quote:Johnnylaisma+發表於+14-4-24+11:55+

原帖由 Rabbitlolo 於 14-04-24 發表
我諗真係要睇校網! 阿仔九龍城網, 估計係B1-2A邊緣人, 第一一定填番直屬中學, 老師已建議第二填B2A的中中, ...
我覺得你個case要睇直屬中學收唔收得晒全部B1生,好多直屬中學都收晒全部B1生再能收部份甚至一半以上嘅B2生。如果係嘅話,你老師就講得好啱。

試想想,如果保得住B1,又或者係B2不過隨機號碼靚嘅,就自然入咗第一志願嘅直屬中學,第二志願填乜都冇所謂,萬一去到第二志願,即表示你阿仔係B2,兼且隨機號碼排得後,呢個時候你仲想爭B1位,全部B2生都已揀咗一輪,部份並揀完第二輪,你諗下仲有冇B1位剩?

你阿仔可能要去到第三志願睇下仲有幾多B2位留低了!

王家爸爸    發表於 14-4-25 11:57
‹ 上一主題|下一主題