用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問九龍城band2女仔這樣可以嗎???
go

請問九龍城band2女仔這樣可以嗎???

自行分配學位學校:(242)順德聯誼總會胡兆熾中學 , (224)何文田官立中學

[01] (224) 何文田官立中學

[02] (235) 香港培道中學

[03] (227) 九龍真光中學

[04] (242) 順德聯誼總會胡兆熾中學

[05] (234) 五旬節中學

[06] (180) 世界龍岡學校劉皇發中學

[07] (237) 禮賢會彭學高紀念中學

[08] (129) 聖公會聖馬利亞堂莫慶堯中學

[09] (289) 寧波第二中學

[10] (560) 保良局唐乃勤中學

[11] (253) 文理書院(九龍)   

[12] (453) 基督書院

[13] (268) 聖文德書院

[14] (543) 香港中文大學校友會聯會陳震夏中學

[15] (226) 九龍塘學校(中學部)

[16] (277) 五邑司徒浩中學

[17] (455) 東莞工商總會劉百樂中學

[18] (181) 基督教香港信義會信義中學

[19] (225) 賽馬會官立中學

[20] (261) 樂善堂余近卿中學

[21] (210) 德貞女子中學

[22] (239) 聖公會蔡功譜中學

[23] (249) 余振強紀念中學

[24] (233) 聖母院書院

[25] (179) 麗澤中學

[26] (231) 新亞中學

[27] (568) 中華基督教會基道中學

[28] (238) 聖公會聖三一堂中學

[29] (177) 港九潮洲公會中學

[30] (241) 德蘭中學

回覆:馬到功成 的帖子

點解你頭甲一志願唔先搏丘左榮、銀禧,我班有個女仔同你差不多名次,老師話佢係B1尾B2頭,所以搏一間B1校,之後第二保守揀返B2校

引用:+本帖最後由+opclk+於+14-4-24+00:19+編輯+

原帖由 opclk 於 14-04-24 發表

回覆 馬到功成 的帖子
多謝

引用:點解你頭甲一志願唔先搏丘左榮、銀禧,我班

原帖由 loklok0104 於 14-04-24 發表
點解你頭甲一志願唔先搏丘左榮、銀禧,我班有個女仔同你差不多名次,老師話佢係B1尾B2頭,所以搏一間B1校, ...
我女英文底唔好,驚好彩入到,但讀唔到。

回覆:馬到功成 的帖子

其實而家普遍就算中中學校都開英文班,避唔開英文

回覆 loklok0104 的帖子

我明白,所以先要考分班試,中中對我女黎講比較保守,如果系中中入到英文班(中一),但之後成績唔好,都有機會讀反中文班,再追反d成績。但如果系英中,就想像唔到會點...

我想問問各位,英中的程度系米都會比中中既英文班高?還是差不多?

馬到功成 發表於 14-4-24 10:44

我明白,所以先要考分班試,中中對我女黎講比較保守,如果系中中入到英文班(中一 ...

其實你女英文都有B, 英文其實一D都唔差吖!

回覆 opclk 的帖子

[19] (261) 樂善堂余近卿中學

[20] (568) 中華基督教會基道中學

[21] (210) 德貞女子中學

[22] (241) 德蘭中學

[23] (239) 聖公會蔡功譜中學

[24] (249) 余振強紀念中學

[25] (233) 聖母院書院

[26] (179) 麗澤中學

[27] (225) 賽馬會官立中學

[28] (231) 新亞中學

[29] (238) 聖公會聖三一堂中學

[30] (177) 港九潮洲公會中學

請問這樣可以嗎?

回覆:loklok0104 的帖子

其實之前都係c....

馬到功成 發表於 14-4-24 10:44

我明白,所以先要考分班試,中中對我女黎講比較保守,如果系中中入到英文班(中一 ...
聽聞有學校係唔可以轉返中文讀的,即係編入英文班,就中一至中三都要讀英文班,編入中文班,亦唔可以中間轉讀英文班

引用:Quote:馬到功成+發表於+14-4-24+10:44+回覆

原帖由 kncl 於 14-04-24 發表
聽聞有學校係唔可以轉返中文讀的,即係編入英文班,就中一至中三都要讀英文班,編入中文班,亦唔可以中間轉 ...
唔係間間都甘樣

馬到功成 發表於 14-4-24 14:49
唔係間間都甘樣

明白,睇黎心儀那一間,最好打電話問清楚啦!

===============  這3 間可以放 上去6 , 7 , 8

新亞  比你24 位或之後的學校都好 所以可以 放前d,

引用:[09]+(289)+寧波第二中學[10]+(560)+保良局

原帖由 lucia6119 於 14-04-24 發表
小人明白

回覆:請問九龍城band2女仔這樣可以嗎???

[01] (224) 何文田官立中學

[02] (235) 香港培道中學

[03] (227) 九龍真光中學

[04] (242) 順德聯誼總會胡兆熾中學

[05] (234) 五旬節中學

[06] (560) 保良局唐乃勤中學

[07] (253) 文理書院(九龍)   

[08] (289) 寧波第二中學

[09] (180) 世界龍岡學校劉皇發中學

[10] (237) 禮賢會彭學高紀念中學

[11] (129) 聖公會聖馬利亞堂莫慶堯中學

[12] (453) 基督書院

[13] (268) 聖文德書院

[14] (543) 香港中文大學校友會聯會陳震夏中學

[15] (226) 九龍塘學校(中學部)

[16] (277) 五邑司徒浩中學

[17] (455) 東莞工商總會劉百樂中學

[19] (261) 樂善堂余近卿中學

[20] (568) 中華基督教會基道中學

[21] (241) 德蘭中學

[22] (210) 德貞女子中學

[23] (239) 聖公會蔡功譜中學

[24] (231) 新亞中學

[25] (249) 余振強紀念中學

[26] (238) 聖公會聖三一堂中學

[27] (233) 聖母院書院

[28] (179) 麗澤中學

[29] (177) 港九潮洲公會中學

[30] (225) 賽馬會官立中學

可以嗎?

培道和真光放乙2和3,我只怕你一但派唔到何官就跌落五旬節。

你放心,我沒有囡囡今年升中跟你爭而專登唱衰培道和真光或者唱好胡兆熾。而且我唔係唱衰,係唱好添。人地培道和真光是熱門band 2同學的選擇。正如你所講的情況,一樣米養百樣人,總會有些band 2中、尾的家長不願去搏銀禧、丘佐榮的。我唔敢講到乙2培道還有沒有位,乙3填九真我諗食白果的機會都好大。

與其搏完何官之後,你還去搏一間唔知還有幾多位剩的培道,何不立即以胡推上放乙2,作第一度防線。

放五旬節之前,還可考慮一些他區的心儀band 2,若喜歡寧2的就放乙3,還有乙4、5....不同的選擇。以五旬節作二道防線已非常穩陣。

大抽獎不是叫我們去追逐最好的學校,而是叫我們怎樣才不會被派去自己不願接受的學校。搏,都係留返在自行和甲部時搏好了!
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 ohnono 的帖子

明白

elbar  Top 5 較穩選擇

[01] 何文田官立
[02] 培道
[03] 胡兆熾
[04] 文理(九龍)
[05] 劉皇發  發表於 14-4-25 09:38