用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 揀小提琴弓, 心得分享
樓主: Sindy
go

揀小提琴弓, 心得分享 [複製鏈接]

lillymarie 發表於 14-4-23 17:52
弦,試過dominant, obligato 和 Evah pirazzi. 囝話Evah pirazzi 最好。
不過,阿囝是由3/4琴開始用pirazzi ...
老師都話用pirazzi好, 佢拉力好過dominant, 拉出黎聲音會再好D, 不過佢話普通用dominant都OK的, 提琴呢家野, 真係越玩越貴, 無底深潭.... 題外話.. 我仔女去揀琴時, 話老師個琴好好聽.. 想搵個近似的.. 琴日一問.. 完來.... 百幾萬呀, 唔怪之得之前叫佢比我仔試下pirazzi線係咩feel, 比仔拉下, 佢好小心咁護住啦...

回覆:Sindy 的帖子

如$2000 內選擇 Vxxx Brothers 那種不錯
(大陸做蘇木)

再上有德國/瑞士新弓

有d 名氣歐洲弓過萬

Sindy  可以PM我2000蚊內係邊隻弓嗎?謝謝  發表於 14-4-23 17:59

Sindy 發表於 14-4-23 17:57
老師都話用pirazzi好, 佢拉力好過dominant, 拉出黎聲音會再好D, 不過佢話普通用dominant都OK的, 提琴呢家野 ...
嘿!我囝老師從沒拿他的琴和弓出來。每次上課只用學生的琴示範。囝囝最初對他的3/4琴感到不滿,叫我買隻新琴給他。當時我感到為難,差半年就換full size了,若把錢留住,大琴可以再買得好少少嘛!好在有次上課老師拿囝囝的3/4琴示範,囝聽完之後叫我唔使買琴啦!因為琴在老師手上變得好聽,即是囝囝自己技術未精啦!
囝囝的老師話我知佢有幾隻琴輪流用,但弓就一直只用一支。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 14-4-23 20:13
嘿!我囝老師從沒拿他的琴和弓出來。每次上課只用學生的琴示範。囝囝最初對他的3/4琴感到不滿,叫我買隻新 ...
老師鐘意同我仔一齊拉, 我仔又好鐘意聽佢拉... 其實拎唔拎出黎都無所謂, 咁啱呢個會拎琴出黎, 老師當然咩琴都拉得好聽啦, 始終有返咁上下經驗, 力度一定控制得好好...

priastro schwarz rosin : ok

德國新弓 4000-6000 : ok

papaof2 發表於 14-4-23 21:16
請教要成為一支好弓要有咩條件?好多時琴行不能試,只能用價錢作比較。用舊了的弓毛需要換嗎? ...

用舊左既弓毛可以洗的, 拆左出黎(鬆弓果個位), 用酒精棉花洗, 千期唔好比酒精掂到弓身, 酒精會'拿'到甩色架.
弓毛一般會係150-180之間, 之前買左一支, 得120, 睇落明顯好削...

引用:請教要成為一支好弓要有咩條件?好多時琴行

原帖由 papaof2 於 14-04-23 發表
請教要成為一支好弓要有咩條件?好多時琴行不能試,只能用價錢作比較。用舊了的弓毛需要換嗎? ...
點解不能試?

titibaby 發表於 14-4-23 23:39
點解不能試?
係有D琴行不能茶松香試的... '月'華果D都只係拎上手睇下

貴的弓,一定要試。同一價錢,拉上手,感覺不同。幾佰的就算了。
我去觀磄兄弟那間,二仟伍都讓我囝試兩支喎。五年前在葵涌那間買一仟左右的set(琴、弓加盒),亦讓我們試了兩隻。

有時睇樣不能作準的。醜樣的可能好聲過外表吸入的。還有,哪兒造的亦不一定作準。老師曾讓囝囝試一支法國弓(四支同價錢的其中一支),但囝囝嫌太輕不喜歡。最好還是拎上手拉一拉。

如果屋企好似我咁財力有限,我覺得錢最好留到買大琴。平平地買套老師認為OK可以接受的,到full size時才重錘出擊。心中計一計,原來囝囝現在的琴是3/4琴的75倍價錢。好在之前無手痕用去彈藥。
for every one criticism, three positives must be given.

papaof2 發表於 14-4-23 21:16

弓是叧一門大學問,一支好弓起碼拿上手要"挺",跳得自然,琴音清而傳得遠!跟老師一樣,是看那一位師傅而不是那一家公司.....有要求的話!弓毛自然要換....數百至近千,多久才換還看用的時間長與短。
平弓許多時不讓試的,但貴一點的一定可試,如不譲試、免了吧!
觀塘那兒一定要去,弓師傅不作他想而且可試到不錯的弓!

papaof2  多謝回答!  發表於 14-4-24 14:32
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:bebebe12345 的帖子

想請問觀塘地址?以前換琴都係老師幫手買,今次換3/4想囝囝自己去試去感受下!

回覆:揀小提琴弓, 心得分享

前輩們,琴行如'兄弟鋪'有冇回收/tray in 二手弓嗎?我仔仲用緊1/4,冇回收怕花費太多。

musickwong 發表於 14-4-25 09:39
前輩們,琴行如'兄弟鋪'有冇回收/tray in 二手弓嗎?我仔仲用緊1/4,冇回收怕花費太多。

...

羊毛出自羊身上, 有回收果D多數超貴...好耐之前睇左幾間

回覆:揀小提琴弓, 心得分享

兄弟舖 $2000 那種可收一半。貨比貨我覺得比起另外我覺得不錯約$1000 但不可trade 的, 好很多

試真d,價錢自己可以接受就得

titibaby 發表於 14-4-25 12:01
兄弟舖 $2000 那種可收一半。貨比貨我覺得比起另外我覺得不錯約$1000 但不可trade 的, 好很多
好, 我得閒去睇下, 而家放左個韓國琴先, 跟住就有錢買弓囉

O! 都已經出到咁大BUDGET, 已經可以買到比較低檔次的法國大師古弓啦!

tinyuichan 發表於 14-4-26 15:58
O! 都已經出到咁大BUDGET, 已經可以買到比較低檔次的法國大師古弓啦!
2000蚊法國大師古弓?咁我預一千算了..

回覆:Sindy 的帖子

2000元只是入門級吧!

‹ 上一主題|下一主題