用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求教: 小女東區BAND2生. 請指教
go

求教: 小女東區BAND2生. 請指教 [複製鏈接]

你好.老師告知小女屬BAND2 生. 自行選了衛理,巳面試

現要填自行

甲: 1. 衛理  2. 金文泰  3. 劉永生

乙: 1.衛理  2.  劉永生 3. 筲東 4. 培僑 5. 嶺南  6. 𢖍怡 7. 顯理  8. 金文泰 9. 福建 10. 李潤田

其實我真的很頭痛. 首先,我問了老師.BAND 2 在東區,可選的學校真的很小..衛理,係女兒五年級時巳經選定的學校,而且老師[也推薦女兒選他為第一志願,至於金文泰是女兒的次選. (但佢係BAND1, 選佢是否浪費了一個機會呢), 至於劉永生我想都比較合適,.

我想問各位意見.,如果我這樣選,我是否很危險呢? 甲部 要怎排才是最理想呢? 山部這樣的選擇又是否有點不當...
請指教..還有請問有沒有人知李潤田好嗎? 老師要我們選15-20間,奈何東區BAND2 的實在很小....請指點
謝謝

2    0    0    0

引用:你好.老師告知小女屬BAND2+生.+自行選了衛

原帖由 tung 於 14-04-23 發表
你好.老師告知小女屬BAND2 生. 自行選了衛理,巳面試

現要填自行
其實甲二三作用不大,一般得少於十個位,難道全港第一或第二組別都無十個人排此校作笫一志願?!甲二三唔駛煩,專心乙部,
放埋d band 3 校係後面,我都係咁,無計,東區band 2 無乜好揀,不過估計區區差不多,東區得果廿幾間啱banding學校,比band 2 生,我好努力都填唔到二十間!

就係因為怎樣選也選唔到20間.所以我真係好煩, 怕萬一選錯了,唔知派了去那....

引用:就係因為怎樣選也選唔到20間.所以我真係好

就係因為怎樣選也選唔到20間.所以我真係好煩, 怕萬一選錯了,唔知派了去那.... ...
7,8 應該無可能派到,我將熱門我唔揀果d排哂後面,用band 3 校先頂上,正路應該唔過十個志願,但都盡量排到係呢個制度最make sense

今日交左張模擬比老師,比老師reject左,

老師跟我說了, 頭4個都冇問題, 第5要開始選band 3 .我聽到後立即哭出來,

好似什麼希望都沒有了咁....點算,,,

引用:今日交左張模擬比老師,比老師reject左,老師

今日交左張模擬比老師,比老師reject左,

老師跟我說了, 頭4個都冇問題, 第5要開始選band 3 .我聽到後立即哭 ...
Relax, 寶血、何東唔係band 2 咩,點解唔填?!漢華同其他跨區band 2 ? 好似匯知,何金南?!唔駛咁快去到band 3 丫嗎,學位多過學生,頭十志願應該攪惦

咁11-20是否可以随便選....
選band1 都可以嗎? 因為老師話一定要選20間

引用:+本帖最後由+tung+於+14-4-23+23:14+編輯+\

咁11-20是否可以随便選....
老師也將我放後面band 3 校刪除,叫我地用band 1 或是最熱門band 2 校頂上,但我也會照排,我只係覺得有d老師晤係太明派位機制,填一d明知不可能在此志願位置獲派的,就等於放棄此志願,理論上有可能往下走,當然經驗話佢聽前幾屆,此類別沒人過第十志願,但呢件係人生大事,我亦想將細節做好,令到自己無悔!

‹ 上一主題|下一主題