用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 15年免費教育難行(左丁山)
go

15年免費教育難行(左丁山) [複製鏈接]

曾俊華在立法會(四月十七日)講財政新案,提出八項控制政府開支增長嘅措施,其中有(一)2015至2018年公共開支增長不能超過名義本地生產總值(Nominal GDP)之中期預測增長率,大約5.5%;(二)新政策要附有持續性開支評估。
如果講到新政策嘅「支出涵義」,咁就係暗批梁振英嘞,特首要提升自己民望,好似全世界政治當權派一樣,梗係要增加某種福利,增加某類支出(例如文化支出以取悅文化人)諸如此類,最近審計署批評盛事基金、「創意智優計劃」撥款等等,就係此類,搞盛事喎,搞文化喎,啲體育界、文化界人士大都只識花錢,唔識管錢,政府既有大筆撥款資助乜乜東東,唔伸手去攞就笨啦,至於花錢產生之效果,誰人會去評估?

梁振英競選時口輕輕講15年免費教育,即係在目前十二年(小一至中六)基礎上,加多三年免費幼稚園教育,呢件大事,係教育界(唔識管錢一班人)最鍾意嘅,但三年免費幼稚園教育究竟要用幾多錢?好似冇乜人研究噃,曾俊華將來一定要求教育局提交詳細三年幼稚園支出評估,唔只一筆過,重要包括埋以後永遠存在嘅經常性開支。有大數可以計嘅,如全部幼稚園學生(K1至K3)約共十八萬人(估計),每學童津貼25000學費,一年就係45億,屬經常性開支,並要隨通脹調整。但以目前英語/國際幼稚園學費嚟講,每年2萬元學費咁少,差好遠喎,將來免費幼稚園教育實施之時,每年派五萬就差唔多,如要津貼呢個數,政府負擔大增,邊個做財政司司長都會抗拒,況且還有數額龐大嘅資助性支出,目前並無官立幼稚園,幼稚園校舍無統一標準,各自精彩,多數租用地區商場,富貴幼稚園就自置物業,如政府放棄商場租約,建設標準幼稚園校舍嘅話,試問地從何來?向辦學團體商場買入?以今日樓價之貴,數以十億元計足令任何一位財政司司長皺晒眉頭。推行三年免費幼稚園教育,肯定係吃力不討好之事,有消息人士話梁政府正在苦思如何脫身,搵機會俾梁振英講句:十五年免費教育唔提好耐嘞噃!否則的話,硬要上馬,淨係俾曾俊華一個質問常年開支經費何來,吳克儉已窮於應付。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/supplement/20140422/52406584

0    0    0    0
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ACE2126 發表於 14-4-24 09:04
689開支票時係無想過怎找數的
之後的指定動作,緊係走數啦
中央留低曾俊華𥄫住689是十分正確,如果是"打茅波",過晒啦!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:15年免費教育難行(左丁山)

要推行就要幼小校舍共用,可免租問題
可以試行

‹ 上一主題|下一主題