用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為左宗教分返教會
樓主: msyoyolam
go

為左宗教分返教會 [複製鏈接]

引用:Quote:TwogirlsMama+發表於+14-4-26+12:11+

原帖由 SCKnight 於 14-04-26 發表
好不幸地我見倒上完慕導班領洗後仲有keep住番教會真係少過一半。
但神已經係佢地的心裡放下種子 :)

回覆:為左宗教分返教會

其實有咩問題呢?起碼人哋有努力為自己想要嘅嘢爭取,而唔係坐係度,睇住人做,人哋成功就係度批判人。請問批判人嘅,你哋又做過啲咩呢?

其實唔係一個正確的做法,無分唔緊要, 教導小朋友正確價值觀才重要.

第一, 你多5分, 一定入梗 ?
第二, 你無形中教小朋友, 為咗一己目的而去呃人,正確嗎?為咗一己目的不擇手走捷徑, 正確嗎 ?

小馬高 發表於 14-5-5 13:57
其實唔係一個正確的做法,無分唔緊要, 教導小朋友正確價值觀才重要.

第一, 你多5分, 一定入梗 ?
第一,  多5分有機會, 少5分無機會
第二,  捷徑 ? 返教會最小一年半載. 時間精力都唔小, 有D悶到嘔泡, 5分抵俾喇.

最唔應該有5分係一出世就受洗個D, 連主日學,教會都唔返就有5分

回覆:Busybody! 的帖子

醒目開學勳章 王國長老

Busybody! 發表於 14-5-5 16:59
天主教慕道班的導師有哂成套課程的範圍及指引,有品質保證,唔係hard sell. highly recommended

...
實話實說不喜勿插, 我都係導師, 係有一本教材, 但唔足夠, 我估official教材只係佔教學時間最多20%! 好多野都係自由發揮, 搵到咩, 教d咩, 真係睇導師功力同心機

回覆:Charlotte_mom 的帖子

引用:Quote:Busybody!+發表於+14-5-5+16:59+天主

引用:Quote:原帖由+msyoyolam+於+14-04-22+發表

原帖由 Bigtaoc123 於 14-04-23 發表
可以咁諗既。天父藉住今次既機會(小一入學宗教分)引領妳認識主,相信主。可能最初真係因為宗教分所以先信主, ...
好記得神父曾經係一次彌撒中都講過依番說話

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-05-05+

原帖由 Busybody! 於 14-05-05 發表
我很佩服你們付出大量私人時間冇償作導師。一年半的堅持同付出不是容易的事。

...
的確唔易尤其自己唔係猛料(唔似我拍檔讀過神學),有時湊住班細路又要執生,呢個時候份外佩服d唔駛鬧學生都可以一人控制3x嘅老師,甘拜下風

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-05-05+

原帖由 Busybody! 於 14-05-05 發表
我很佩服你們付出大量私人時間冇償作導師。一年半的堅持同付出不是容易的事。

...
當俾個機會自己乖乖地查經溫習喇

回覆:Charlotte_mom 的帖子

引用:想你們必在天主那裏儲下不少分數 +

順應天擇吧! 或取消這5分, 人人一齊同在起跑線上, 好嗎!!!???

引用:順應天擇吧!+或取消這5分,+人人一齊同在起

‹ 上一主題|下一主題