用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為左宗教分返教會
樓主: msyoyolam
go

為左宗教分返教會

回覆:SCKnight 的帖子

將軍澳。非教友,五年前扣門前返主日學,開學後唔見人。上個月尾又見嗰位小朋友開始返主日學。

引用:Quote:msyoyolam+發表於+14-4-22+22:06+有

原帖由 hoihoima 於 14-04-23 發表
我識人本身是基督徒,為了5分又洗埋天主教,真是匪夷所思。為咗報學校,可以去得幾盡?原來是無窮無盡。實 ...
咁都得?

koeydadamama 發表於 14-4-24 01:07
將軍澳。非教友,五年前扣門前返主日學,開學後唔見人。上個月尾又見嗰位小朋友開始返主日學。

...

可否分享那教會可以中途才參加/入主日學?

回覆:為左宗教分返教會

I am christian, I saw lots of ppl attend church with kids with special intention. I dislike but don't look down on them because God will have plan on them and none of us could make judgement.

Like myself, long time ago my parents place me and my sister at sunday school just because "親戚話返教會d小朋友純品d", my parents let me have baby baptism just because off this non religious reason but now our whole family are christian.

Although nowadays all of my church related schools are very competitive but I still believe God will guide my kids to their most suitable school.

piyohk 發表於 14-4-24 10:27
可否分享那教會可以中途才參加/入主日學?
你唔係想有樣學樣下嘛?

(如有誤會, 請勿介意, 因閣下實在問得比較奇怪。)

lauwingtai 發表於 14-4-24 11:27
你唔係想有樣學樣下嘛?

(如有誤會, 請勿介意, 因閣下實在問得比較奇怪。)

你誤會了。

將軍澳只有一間天主教圣堂。它的主日學是沒有中途才參加主日學的。纯八卦,那〔基督〕教會可以中途才參加?

lauwingtai  原來如此, Sorry。  發表於 14-4-24 13:56

koeydadamama 發表於 14-4-24 01:07

...
都好目標為本

SCKnight 發表於 14-4-23 23:17
但係我亦見有部份家長,攞咗五分後就冇返教會。但慶幸佢都俾小朋友返主日學。大嘅唔聽話,希望可以教好啲細 ...

引用:Quote:koeydadamama+發表於+14-4-24+01:07+

原帖由 王家爸爸 於 14-04-24 發表
都好目標為本
何止咁,兩公婆齊齊入家教會,升小扣門前半年己出招叫曬D教友家長(Round 1抽唔中嗰D)唔使返義工。

王家爸爸    發表於 14-4-24 15:46

koeydadamama 發表於 14-4-24 15:15
何止咁,兩公婆齊齊入家教會,升小扣門前半年己出招叫曬D教友家長(Round 1抽唔中嗰D)唔使返義工。

...
其實咁樣真係好自私,令我諗起猶達斯依思加略。

引用:知道有爸爸返基督教,媽媽返天主教,佢哋目

原帖由 kyleebc 於 14-04-23 發表
知道有爸爸返基督教,媽媽返天主教,佢哋目的心照⋯⋯, 後來嗰位媽媽領洗後真喺信咗,仲好虔誠,每個主日都 ...
我近年亦成為不少朋友既代母,慶幸見到朋友們初初目標可能係五分,但年半後真係有所改變,真正由心出發。有時需要契機,才有機會認識主。

Monstereasy 發表於 14-4-24 20:48
我近年亦成為不少朋友既代母,慶幸見到朋友們初初目標可能係五分,但年半後真係有所改變,真正由心出發。有 ...
所言甚是,上帝有祂的時間表及契機!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:Monstereasy+發表於+14-4-24+20:48+

原帖由 ANChan59 於 14-04-24 發表
所言甚是,上帝有祂的時間表及契機!
天父藉住今次既機會(小一入學宗教分)引領妳認識主,相信主。可能最初真係因為宗教分所以先信主,上主日學,但久而久之真係信左,到最後妳將好重要既事(小一自行收生)交比主, 等待主幫妳作决定,主幫妳作最合適既安排(自行收左).

引用:Quote:koeydadamama+發表於+14-4-24+15:15+

原帖由 SCKnight 於 14-04-24 發表
其實咁樣真係好自私,令我諗起猶達斯依思加略。
教會學校掃走教友而容許咁樣做假先至可怕

引用:Quote:原帖由+msyoyolam+於+14-04-22+發表

本身是教友,見到這幾年成年洗禮者越來越多,我覺得無乜所謂,起碼令他們認識宗教都是好事。我就覺得多5分對入熱門學校幫助不大,要靠關係的話,就要參加多些堂區事務,就算出發點不正,付出也不少。

socute 發表於 14-4-25 09:56
本身是教友,見到這幾年成年洗禮者越來越多,我覺得無乜所謂,起碼令他們認識宗教都是好事。我就覺得多5分 ...
有同感。天主教慕道兩年,最少八成出席率才可領洗。其實要領洗亦唔喺易事,但這個課題牽涉好多衝突,而我覺得那個5分也未必好有用。

引用:Quote:原帖由+Bigtaoc123+於+14-04-23+發表

原帖由 mrkokubo 於 14-04-25 發表
你第一句就錯左喇。

係教育制度引誘佢認識天父呀:;pppp::;pppp:
有人為永生,有人為5分。

cmir    發表於 14-4-28 09:35

好押韻喔