用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為左宗教分返教會
go

為左宗教分返教會

有冇人咁做?㨂邊個教會返?

醒目開學勳章 貢獻勳章

當然有咁嘅人啦!我99 30年已經係咁!佢當年返天主教嘅
返咩教會,好睇你想入邊間學校,唔好搞錯就得
我自己無宗教,但我相信教會歡迎新朋友
仲有,timing都好緊要,唔同宗教/學校 對宗教分嘅要求都唔同
不過想補充,現時好學校20分都係無乜機,除非你小朋友係蛇年出世,就可能好dd
如果你無心嘅,無謂為嗰少少機會而"悶"年幾
如果你有心嘅,咁祝你好運啦!

恐龍家

回覆:為左宗教分返教會

最鄙視扮信教攞分嘅人。

唔單只領洗,有人5年前升小前讀下主日學就扣門争嬴。依家又再讀主日學準備升中。服未?

一定有唔少,我身邊都有幾個

一定有呢啲人,亦唔反對呢啲人,因為上主會帶他們行應行的路!出發點是什麼其實也不緊要!

fc926  agree  發表於 14-4-23 11:28

引用:一定有呢啲人,亦唔反對呢啲人,因為上主會

Gerard 發表於 14-4-23 11:07
其實你個point好好,種子落左泥土開花結果固然好,但當你知道有些人洗左禮無再返教會,仲同你講新年要去車 ...
係咪講呢位, 自認信基督但又去拜神
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20140422/52405472

Gerard  哈~當然不是,不過世間咩人都有  發表於 14-4-23 11:47

msyoyolam 發表於 14-4-22 22:06

我識人本身是基督徒,為了5分又洗埋天主教,真是匪夷所思。為咗報學校,可以去得幾盡?原來是無窮無盡。實在令人歎息。

更多人係一洗完, 就以後唔返教會

olivia511  老實係有d大人唔係為小朋友讀書而信既, 但都有機會領左洗後唔再返既....  發表於 14-4-23 13:41

如果係父/母係為左小朋友聽年半既, 我接受到架~ 不過真係要個小朋友出世冇耐就決定好d囉~

大把呢啲人,我識一個食二家茶禮,天主教,基督教都洗咗,佢重要好好彩早二年自行20分入咗間好好一條龍

引用:Quote:Gerard+發表於+14-4-23+11:07+其實你

原帖由 AgapePa 於 14-04-23 發表
係咪講呢位, 自認信基督但又去拜神
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20140422/52405472
佢都肯認錯!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:+本帖最後由+msyoyolam+於+14-4-22+22:07+

原帖由 msyoyolam 於 14-04-22 發表

可以咁諗既。天父藉住今次既機會(小一入學宗教分)引領妳認識主,相信主。可能最初真係因為宗教分所以先信主,上主日學,但久而久之真係信左,到最後妳將好重要既事(小一自行收生)交比主, 等待主幫妳作决定,主幫妳作最合適既安排(自行收左).  最初可能家長因為想攞宗教分所以信教,但過程中加深認識主,相信主,得到主既引領,到最後做埋教徒。記得上年音小小一簡介會中,好多人聽完校長講話之後,突然有幾百個in 小一既家長突然信主,有d可能真係信,有d覺得入到既機會增加。各有想法。有d人信佛教, 回教,都有5分宗教分。不過,都有好多家長信教攞左5分入左小學之後就消失左唔再信,真係人既問題。小一自行宗教分真係可以令到家長去到好盡。

知道有爸爸返基督教,媽媽返天主教,佢哋目的心照⋯⋯, 後來嗰位媽媽領洗後真喺信咗,仲好虔誠,每個主日都帶埋仔女返,仲勸到爸爸去慕道班。他們第二個孩子入天主教學校。從這個情況可見,有目的而來是很好的介入㸃。1

koeydadamama 發表於 14-4-23 08:30
唔單只領洗,有人5年前升小前讀下主日學就扣門争嬴。依家又再讀主日學準備升中。服未?

...
我相知邊個教區會收呢啲咁大嘅主日學學生。

kyleebc 發表於 14-4-23 17:07
知道有爸爸返基督教,媽媽返天主教,佢哋目的心照⋯⋯, 後來嗰位媽媽領洗後真喺信咗,仲好虔誠,每個主日都 ...
但係我亦見有部份家長,攞咗五分後就冇返教會。但慶幸佢都俾小朋友返主日學。大嘅唔聽話,希望可以教好啲細喇!