用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 放棄排到的I位?救命啊!仲有兩日便要回覆。 ...
go

放棄排到的I位?救命啊!仲有兩日便要回覆。

今日約見了香港青年協會青樂幼稚園油麻地分校的兼收老師及校長,亦參觀了他們的校舍。很細,全校只有4班,5個班房,一間社工室會用作兼收學童的單獨訓練。

地下大堂二百五十尺的遊戲地方,再沒有其他嬉戲或進行學習的地方。小兒三歲,如入讀此校,便要每天七時半前起床,每天跟人逼地鐵,由奶奶或外傭由馬鞍山到柯士甸負責接送。

校長關注孩子會否有精神每早接受訓練,若中途不適應要轉回自己區則不容易。

我頭快爆了,是否該放棄重頭排過隊。家后面張煊昌幼園,地方寬敞,讀下午班,有機會一條龍升到上中學。放棄編配到的I位,讀此間,繼續在協康會受訓。如亞仔進步好,便不用轉讀兼收校?

求大家救救我,我現在好似因為自己貪快,選了跨區,結果搞到亞仔無兼收校讀。馬鞍山區只有四間兼收校,由去年八月排,第一選馬鞍山區,次為沙田區,最后油麻地區,結果是獲派了最吊腳的一間,其實凡跨區,都要預番一小時車程,甘分別又吾太大。最终是否叫人不能靠政府?大家會點選擇呢?

每日兩個多小時車程, 三歲小朋友是一個好大的負擔, 而且I位支援小, 一個月得兩堂ST, 其餘就係個兼收老師跟, 如果經濟許可, 我寧願私人ST, 加PST訓練 , 讀主流KG, (當然是主流學校無投訴和接納佢), 再排過I位或E位

回覆:放棄排到的I位?救命啊!仲有兩日便要回覆。

如果經濟許可我會放棄,讀普通幼稚園再去協康會訓練,我都放棄左i位

回覆 ccyu 的帖子

我2012年時,囝囝試讀 N 班時,我照交私人 S 位學費,覺得囝囝能適應才放棄私人 S 位,你若能負擔得起,照交留位費比現在學校,接受 I 位學位, I 位8月開學,9月再同現在學校請假1個月,多付2個月無學卷的學費,若覺得小朋友適合邊間就讀邊間,在這段時間亦可向社工爭取轉服務 (EETC),好過現在放棄重新排,重有3個月,可能小朋友會突非猛進架,寄信回覆趕唔切,一定要 FAX ,保留記錄同問佢收唔收到.希望呢個方法幫到你.

回覆 ccyu 的帖子

注意,轉服務可以用番現在的申請日子,慳番一年時間.

回覆 bauhiniakan2000 的帖子

謝謝你啊!但我仔仔要升讀的是k1,兩間學校都問要學券哦。

如轉讀主流位則問l位學校取回學券?學券是否遲了申請便不能補回錯過了的月份?學校在什麼情況下肯接納學生整整一個月無上學?

回覆 bauhiniakan2000 的帖子

如轉讀主流位則問l位學校取回學券?學券是否遲了申請便不能補回錯過了的月份?學校在什麼情況下肯接納學生整整一個月無上學?

祗可申請一問間學卷,申請學卷交學卷比I位,如果I位唔適合,將學卷轉回原本主流學校,同原本學校講夠使用唔申請住,話小朋友報讀什麼課程,一係窄病一個星期返一日,你重有上午訓練個日就返啦.

如果學校能接受就直接講,如果你覺得唔得就用以上方法.

我朋友個仔星期一返學,星期二,三,四上密集,星期五上 ST,OT,同PST都係甘.

引用:每日兩個多小時車程,+三歲小朋友是一個好大

原帖由 pocoyo123 於 14-04-22 發表
每日兩個多小時車程, 三歲小朋友是一個好大的負擔, 而且I位支援小, 一個月得兩堂ST, 其餘就係個兼收老師跟, ...
十分認同。

引用:每日兩個多小時車程,+三歲小朋友是一個好大

原帖由 pocoyo123 於 14-04-22 發表
每日兩個多小時車程, 三歲小朋友是一個好大的負擔, 而且I位支援小, 一個月得兩堂ST, 其餘就係個兼收老師跟, ...
十分認同。

引用:校長關注孩子會否有精神每早接受訓練,若中

原帖由 ccyu 於 14-04-22 發表
校長關注孩子會否有精神每早接受訓練,若中途不適應要轉回自己區則不容易。 ...
我會選擇:上午協康密集,下午張煜昌。張煜昌係好學校,老師都好好,又近屋企。你諗下,夏天落大雨湊返學(油麻地)幾麻煩吖。你是否在馬鞍山上協康?

馬鞍山往柯士甸係逼車車程遠,但小朋友可以習慣,可以午睡。讀全日就吾使浪費時間,最長時間的學習,希望進步最快,吾好浪費時間再重新排過。甘想對嗎?

老師話小朋友在校裡任何時間都在學習,如社交,自理等隨時都在學習中。